Zupa grzybowa z chrzanem powstała zupełnie przypadkiem w wyniku niezgody między dorosłymi a dziećmi. Dzieci chciały grzybową, a ja chrzanową. Pomyślałam, przecież nie będę gotowała dwóch zup i w taki oto prosty sposób wyszła nowa zupa. Właściwie to dwie zupy z jednej, bo dzieci zjadły tę swoją grzybową, a ja z mężem nową jej wersję. Zupa jest niezwykle smaczna i z powodzeniem może być podana na śniadanie Wielkanocne. Zupa grzybowa kojarzona jest raczej z Bożym Narodzeniem, to zapewniam Was, że dodatek chrzanu zmienił całkowicie jej oblicze.
Jeśli nie jesteście weganami możecie do zupy podać ugotowane na twardo jajko, a zupę zabielić kwaśną śmietaną. Koniecznie spróbujcie to naprawdę bardzo smaczne i wyjątkowe połączenie!
📖 Przepis
Zupa grzybowa z chrzanem
🥘 Składniki
- 35 g suszonych grzybów
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka piertuszka
- 1 kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 4 sztuki ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- 1 sztuka liść laurowy
- 1 łodyżka świeżego rozmarynu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 litry wywaru warzywnego
- natka pietruszki
- chrzan (ze słoiczka do smaku)
- śmietana kokosowa lub owsiana (do zabielenia-opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki
🔪 Instrukcje
- Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie po około 30 minutach, następnie garnuszek z grzybami postawić na ogniu, gotować przez 20 minut, aż grzyby zmiękną. Ugotowane grzyby wyjąć z wody, w której się gotowały pokroić na małe kawałki, wody nie wylewać.
- Do dużego garnka wlać wywar warzywny, dodać pokrojone grzyby oraz wodę, w której się gotowały, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu. Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę dodać do gotującej się zupy, gotować około 20 minut.
- Cebulę drobno pokroić w kostkę, podsmażyć ją na oleju do chwili, kiedy zacznie się robić złota wtedy należy dodać posiekany czosnek, smażyć przez 30 sekund, dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku przyprawami.
- Do szklanki wlać odrobinę wody dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wlać do zupy, zagotować. Zupę zaprawić śmietaną i chrzanem do smaku.
- Nalać porcje zupy na talerz, posypać siekaną natką pietruszki, dodać ewentualnie dodatkową porcję chrzanu.
- Smacznego!
Comments
No Comments