Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Zupa koperkowa

Aktualizacja: 15 kwi, 2021 · Opublikowany: 17 mar, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Świeży koperek dostępny jest przez cały rok, więc zupę koperkową możemy przygotować nawet zimą. Koperkowa z ziemniakami i jajkiem to jak dla mnie bardzo wiosenny smak! Zupa koperkowa, szczawiowa i ogórkowa są zupami dość podobnymi do siebie, wszystkie są zielone i lekko kwaśne. Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować zupy koperkowej, to bardzo zachęcam.

Zupa koperkowa z jajkiem w białym talerzu.
Zupa koperkowa

Zupa najlepiej smakuje, kiedy możemy przygotować ją ze świeżego koperku, ale z mrożonego również jest pyszna. Przygotowana z ziemniakami i jajkiem na twardo stanowi pożywny posiłek, można dodać do niej odrobinę tartego chrzanu, co nada jej ostrzejszej nuty. Jeśli mielibyście ochotę troszkę zmienić menu Wielkanocne, to zamiast żurku, czy chrzanowej można podać zupę koperkową, będzie wspaniałą odmianą.

📖 Przepis

zupa koperkowa
Print Pin
5 z 2 głosów

Zupa koperkowa

Prosta i bardzo smaczna zupa koperkowa z jajkiem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 6
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 litry wody
  • 4 średnie marchewki
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 duża pietruszka lub pasternak
  • ½ średniego selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • biały pieprz
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • śmietana do zabielenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sok z ½ cytryny
  • 4 średnie jajka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do garna wlać wodę, dodać wcześniej obrane i umyte warzywa ( bez ziemniaków ), wstawić na ogień, gotować wywar przez około 20 minut.
  • Jajka ugotować na twardo.
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  • Wywar warzywny przecedzić, ponownie wlać do garnka nastawić na średni ogień, dodać ziemniaki, umyty i drobno posiekany koperek (zostawić 1 łyżkę do dekoracji). Kiedy ziemniaki będą już miękkie zakwasić zupę sokiem z cytryny, doprawić do smaku.
  • Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody,dodać do zupy, zagotować, a następie zabielić odrobiną śmietany.
  • Na talerz położyć pokrojone jajko, wlać zupę, udekorować pozostałym koperkiem, zupę można doprawić odrobiną tartego chrzanu.
Koperkowa podana na talerzu z jajkiem.
Zupa koperkowa
Zupa koperkowa w biały talerzu podana z koperkiem.
Zupa koperkowa

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Sprawdzona Kuchnia napisał

    18 marca, 2014 at 6:51 pm

    To prawda, dobrze się komponuje i pysznie smakuje 🙂

    Odpowiedz
  2. Jola Rotta napisał

    17 marca, 2014 at 8:52 pm

    Wyglada smacznie...koperek dobrze komponuje sie z jajkiem:)

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.