Pierniczki w stylu skandynawskim są kruche i niesamowicie aromatyczne. Podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny aromat korzennych przypraw. Ciastka wypiekać należy z bardzo cienkiego ciasta, wtedy są najlepsze! Ja zaszalałam i ozdobiłam je lukrem, pięknie ozdobią choinkę na Boże Narodzenie. Oczywiście dekoracje lukrem można zostawić na okres tuż przed świętami, a wcześniej upiec ciasteczek. Choć zachęcam do tego, aby spróbować wcześniej zdobienia lukrem.
🥘 Składniki
- 150 g melasy lub syropu klonowego
- 375 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 110 g masła
- 1 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Składniki na lukier
- 1 białko
- 1 ½ szklanki cukru pudru
🔪 Instrukcje
- W rondlu podgrzać melasę, cukier i masło, do połączenia się składników, całość przestudzić.
- Do miski miksera wsypać wszystkie sypkie składniki, wymieszać. Dodać jajko i przestudzoną melasę z masłem i cukrem, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
- Odcinać niewielkie kawałki ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Postarajcie się rozwałkować ciasto dość cienko, ciastka będą lepsze. Następnie foremkami wycinać ciastka. Układać wykrojone pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C.
- Piec przez 8 do 10 minut, do czasu przyrumienienia brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika i koniecznie wystudzić na kratce. Po wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Ciasto jest bardzo klejące, proponuję więc wyrobić je przy pomocy miksera, wyrabianie ręczne jest bardzo uciążliwe.
Przygotowanie lukru
- W misce umieścić biało i stopniowo dodawać cukier puder, ciągle mieszając. Pamiętajcie, aby cukier był przesiany, ułatwi to ucieranie lukru. Kiedy lukier ma już odpowiednią konsystencję można przystąpić od dekorowania pierniczków.
- To w jaki sposób udekorujecie swoje ciastka, zostawiam Waszej fantazji.
🍬 Lukier
Lukier powinien być dobrze utarty tak, aby nie było w nim grudek cukru. Może okazać się, że cukru będziecie potrzebować mniej, lub więcej niż napisałam to w przepisie, zależy to od wielkości białka. Lukier powinien być dość gęsty, najlepiej sprawdzić, czy jest już gotowy, wykonując próbę. Należy umoczyć wykałaczkę w lukrze i zrobić kropkę na ciastku, jeśli kropka zostanie w formie półkuli i nie rozpłynie się, to znak, że lukier jest gotowy. Gdyby zdarzyło się tak, że będzie się rozpływał to dosypcie jeszcze trochę cukru pudru, a jeśli będzie zbyt gęsty, kapnijcie kilka kropel zimnej wody. Idealny lukier daje się łatwo rozprowadzać na ciastku i szybko zastyga.Jeśli chcecie zrobić kolorowy lukier, podzielcie go na porcje i do każdej dodajcie barwnik spożywczy, po dodaniu barwnika lukier należy dokładnie rozmieszać. Jeśli będą to barwniki w płynie, mogą trochę rozrzedzić lukier, należy wtedy dodać więcej cukru.
Gotowy lukier przykryjcie folią spożywczą, aby nie obsychał. Lukier można przechować przez noc szczelnie przykryty folią, jeśli troszkę zgęstnieje, można dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Do dekorowania używam tuby zrobionej z pergaminu, zwijam kawałek pergaminu w tubę, nakładam do niej lukier i przycinam koniec tuby, tworząc odpowiedniej wielkości dziurkę. Jeśli będzie Wam wygodniej, użyjcie do tego strzykawki lub rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką.
🍪 Lukrowanie
Lukrowanie nie jest trudne, ale na pewno bardzo pracochłonne. Mimo to uważam, że warto! Z pewnością widok własnoręcznie lukrowanych ciasteczek na choince wynagrodzi trud i ciężką pracę, zachwyci domowników i gości. Lukrowane pierniki mogą być również pięknym prezentem świątecznym!
📖 Przepis
Pierniczki
🥘 Składniki
- 150 g melasy (lub syropu klonowego)
- 375 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 110 g masła
- 1 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Składniki na lukier
- 1 białko
- 1 ½ szklanki cukru pudru
🔪 Instrukcje
- W rondlu podgrzać melasę, cukier i masło, do połączenia się składników, całość przestudzić.
- Do miski miksera wsypać wszystkie sypkie składniki, wymieszać. Dodać jajko i przestudzoną melasę z masłem i cukrem, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
- Odcinać niewielkie kawałki ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Postarajcie się rozwałkować ciasto dość cienko, ciastka będą lepsze. Następnie foremkami wycinać ciastka. Układać wykrojone pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C.
- Piec przez 8 do 10 minut, do czasu przyrumienienia brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika i koniecznie wystudzić na kratce. Po wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przygotowanie lukru
- W misce umieścić biało i stopniowo dodawać cukier puder, ciągle mieszając. Pamiętajcie, aby cukier był przesiany, ułatwi to ucieranie lukru. Kiedy lukier ma już odpowiednią konsystencję można przystąpić od dekorowania pierniczków.
- To w jaki sposób udekorujecie swoje ciastka, zostawiam Waszej fantazji.
📋 Notatki
Jeśli chcecie zrobić kolorowy lukier, podzielcie go na porcje i do każdej dodajcie barwnik spożywczy, po dodaniu barwnika lukier należy dokładnie rozmieszać. Jeśli będą to barwniki w płynie, mogą trochę rozrzedzić lukier, należy wtedy dodać więcej cukru. Gotowy lukier przykryjcie folią spożywczą, aby nie obsychał. Lukier można przechować przez noc szczelnie przykryty folią, jeśli troszkę zgęstnieje, można dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Do dekorowania używam tuby zrobionej z pergaminu, zwijam kawałek pergaminu w tubę, nakładam do niej lukier i przycinam koniec tuby, tworząc odpowiedniej wielkości dziurkę. Jeśli będzie Wam wygodniej, użyjcie do tego strzykawki lub rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką.
Justyna Siewiera napisał
Aniu,pierniczki wyszły pachnące i bardzo aromatyczne,tylko z tym lukrowaniem to troszkę na nie poszło :),Lenka miała taka frajdę.....podłoga w kuchni cała w cieście ,ale warto było!!!
Anna napisał
Justynko, właśnie takie jest lukrowanie z dziećmi:) pomyśl jak wygląda moja kuchnia po takiej pracy gdy sześć rączek pomaga:))))
Justyna Siewiera napisał
"MAŁE DZIEŁA SZTUKI"...czegoś takiego szukałam i chętnie własnoręcznie wykonam z pomocą Mojej Lenki 🙂
Anna napisał
Dziękuję Justynko 🙂 z dziećmi zabawa w lukrowanie jest OGROMNA!!! udekorowane są nie tylko pierniczki:)))))
monka napisał
Anna, nie wytrzymalam wczoraj i od razu zamowilam czarnego wiltona 😉
Mam niebieski i czerwony! ech ...
Wlasnie ten odcien fioletu jest swietny! Gratuluje pomyslowosci i zdolnosci
Obawiam sie troche narzedzia do zdobienia, jak znam zycie wszystko bedzie w lukrze tylko nie pierniczki 😉
Anna napisał
Najlepszym narzędziem jest mała tubka zrobiona z papieru:) możesz ja zszyć zszywaczem do papieru, a do tuby nalewaj mało lukru to nie wypłynie:) Dasz radę i na pewno bedą piękne! Pozdrawiam:) Ania
monka napisał
Jakiego barwnika uzylas jako szarego?
Sa moja inspiracja. Piekne!
Anna napisał
Do utartego lukru dodała odrobinię niebieskiego i odrobinię czerwonego i wyszedł fioletowy z akcentem szarości:) jeśli chciesz uzyskać czysto szary to, proponuje, kup czarny barwnik:) powodzenia!
Justyna napisał
No są po prostu piękne,takie klimatyczne i jak tylko spojrzałam na zdjęcie,od razu na myśl przychodzą ŚWIĘTA !!!
Magdalena napisał
Witam. Ciasteczka są przepiękne. Mam zamiar je zrobić na Święta. Tylko jedno pytanie, przepis na lukier...pierwszy raz spotykam taki przepis. Naprawdę wychodzi na taki ładny lukier, na zimno ? Z białek i cukru ? Bez wody ? Ja zwykle robię lukier tradycyjnym babcinym przepisem (woda cukier na gorąco), ale przyznaję ucieranie jest dłuuugie i pracochłonne. Z góry dziękuję za informacje.
Anna napisał
Lukier z białka i cukru pudru jest świetny ( widać to po kropkach na ciastkach 🙂 Pięknie się trzyma, jest trwały, schnie tak jak trzeba:) Kilka kropelek wody można dodać na drugi dzień jeśli zdarzyłoby się, że zdobienie rozkładamy na dwa dni. Ucieranie trwa krócej niż w przypadku "wodnego lukru" i moim zdaniem lepiej się pracuje z tym z białek:) Polecam! Ważna rzecz, po dodaniu barwników trzeba dosypać trochę cukru, bo lukier delikatnie się rozrzedza. Pozdrawiam Ania
Kasia napisał
Zjawiskowe, piękne, cudowne!
Agnieszka napisał
Ale się Świątecznie zrobiło :)... Cudownie udekorowane...
ankawell napisał
Piękne , świąteczne ... ja niedługo też zacznę pierniczyć 🙂
mashup napisał
Jeszcze dziś zabieram się za nie. 🙂
siankoo napisał
ale że już pierniczki???? muszę zacząć o tym myśleć. a Twoje są przecudne:)))
Anna napisał
Dziękuję:) tak pierniczki to bardzo piękna ozdoba choinki, ale nie tylko można zrobić lukrowane ciasteczka na różne okazje lub obdarowywać nimi naszych przyjaciół:))) Choć te z okazji Bożego Narodzenia mają wyjątkowy klimat. Pozdrawiam Ania
gosijka napisał
Oj już nie mogę się doczekać dekorowania pierniczków na choinkę 😀
Basia napisał
Piękne! ja też piekę pierniczki co roku i już nie mogę doczekać się tegorocznych:)
Monika napisał
Jakie śliczne, sama już nie długo zabieram się za pierniki, może skorzystam w tym roku z Twojego pomysłu.
Basia napisał
Cudne! Piekę podobne i zawsze są ozdoba choinki 🙂
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Basia
Inspirowane smakiem napisał
Wyglądają cu-do-wnie! Nie mogę sie doczekać świątecznego wypiekania pierniczków!