Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Kruche ciasta

Kruche ciasto owocowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 5 paź, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dzisiejsze kruche ciasto owocowe powinno właściwie nazywać się ciastem piaskowym z owocami. To z powodu konsystencji ciasta, które przed upieczeniem jest jak mokry piach. Jest to ciasto bardzo łatwe do przygotowania! Wystarczy rozetrzeć składniki w palcach lub w robocie kuchennym, który bardzo szybko przygotuje nam idealną konsystencję ciasta. Do tego jeszcze owoce i już w zasadzie ciasto jest gotowe. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy jajek, ale powinna być mąka krupczatka, która sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche i delikatne. Dziś do wypełnienia użyłam brzoskwiń, ale mogą to być dowolne owoce na przykład śliwki, maliny, truskawki, gruszki czy jabłka. W wersji z brzoskwiniami dodałam świeżej lawendy, która nadała niecodziennego smaku i pięknego aromatu soczystym brzoskwiniom. Koniecznie wypróbujcie to proste, aromatyczne i błyskawiczne ciasto. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo, jak nam 🙂

📖 Przepis

Kruche ciasto owocowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Kruche ciasto owocowe

Fantastyczne ciasto z owocami!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składnik na ciasto

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru

Składniki na nadzienia

  • 400 g brzoskwiń (moreli bez pestek)
  • 20 g mąki ryżowej
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczki świeżej lawendy (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, drobno posiekane masło oraz cukier, wyrobić sypkie ciasto, ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku, przełożyć ciasto do woreczka foliowego, włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  • Brzoskwinie pokroić na małe kawałeczki, włożyć do miski dodać cukier, mąkę ryżową i lawendę, wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, przygotować formę o średnicy około 22 cm, którą trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, do tak przygotowanej formy wysypać-rozkruszyć około 60 % ciasta, ugnieść delikatnie dłonią, wstawić do piekarnika na 10 minut i delikatnie podpiec, następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć przygotowane brzoskwinie, a na wierzch rozsypać pozostałą część ciasta, wstawić do piekarnika, piec przez 30 do 40 minut do uzyskania złocistego koloru.
  • Upieczone ciasto wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do przyprawienia brzoskwiń użyłam świeżych zielonych listków lawendy, ale można również użyć kwiatów lawendy, które trzeba drobno posiekać przed dodaniem do brzoskwiń.
Kruche ciasto owocowe
Kruche ciasto owocowe

Więcej Przepisy na kruche ciasta

  • kruche ciasto z rabarbarem i beza
    Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
  • truskawki pod kruszonka
    Truskawki pod kruszonką
  • sliwki na kruchym spodzie
    Śliwki na kruchym spodzie
  • ciasto brzoskwiniowo-sliwkowe
    Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.