• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe

Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 7 sie, 2018 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe, to ciasto ucierane z dodatkiem wiórków kokosowych i kokosowego lukru, ciasto jest bajeczne i bardzo smaczne!

Ciasto ucierane ze śliwkami z lukrem w prostokątnej formie na czarnym obrusie otoczone śliwkami i brzoskwiniami oraz kwiatami.
Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍰 Przygotowanie ciasta ucieranego
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 80 g masła miękkiego lub margaryny roślinnej
  • 130 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 130 g jogurtu naturalnego typ grecki, gęsty
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 250 g śliwek wypestkowanych i pokrojonych
  • 200 g brzoskwiń wypestkowanych i pokrojonych

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 40 g masła

Składniki na lukier

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kokosowego lub soku z cytryny

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górniej i dolnej grzałki.
  • Cukier puder umieścić w szklance dodać likier lub sok i utrzeć na gęsty lukier w razie potrzeby dodać więcej płynu lub cukru pudru. Odstawić do czasu upieczenia ciasta, wierzch przykryć, aby nie zaschnął. 
  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić.
  • W innej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodanym dokładnie zmiksować ciasto do połączenia się składników.
  • Do otrzymanej masy dodać składniki suche na przemian z jogurtem naturalnym i skórką cytrynową, składniki mieszamy tylko do połączenia.
  • Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto równomiernie rozłożyć i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzchu ciasta rozłożyć śliwki i brzoskwinie, a na nie rozsypać grubo sklejoną kruszonkę. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez 45 minjut, oczywiście przed wyjęciem sprawdzić ciasto przy pomocy patyczka czy jest upieczone. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i po delikatnim przestudzeniu polać lukrem.

🍰 Przygotowanie ciasta ucieranego

Przygotowując ciasto ucierane, trzeba zawsze pamiętać o składnikach na ciasto w temperaturze pokojowej, to podstawa udanego ciasta ucieranego! Jeśli chodzi o owoce użyte do ciasta, to dziś zaproponowałam brzoskwinie i śliwki, ale można wykorzystać dowolne owoce takie jak maliny, wiśnie lub gruszki. Połączenie puszystego ciasta z chrupiącą kruszonką i lekko kwaśnymi owocami posmakuje wam na pewno! Kiedy upiekłam ciasto po raz pierwszy, zostało zjedzone, zanim dokładnie wystygło i następnego dnia musiałam piec kolejne. Wypróbowałam już wersję z malinami, porzeczkami czerwonymi i czarnymi wszystkie smakują wspaniale!

📖 Przepis

ciasto brzoskwiniowo-sliwkowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe

Pyszne ciasto ucierane z dodatkiem wiórków kokosowych, grubą kruszoną i lukrem z likierem kokosowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 80 g masła (miękkiego lub margaryny roślinnej)
  • 130 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 130 g jogurtu naturalnego (typ grecki, gęsty)
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 250 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych)
  • 200 g brzoskwiń (wypestkowanych i pokrojonych)

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 40 g masła

Składniki na lukier

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kokosowego (lub soku z cytryny)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górniej i dolnej grzałki.
  • Cukier puder umieścić w szklance dodać likier lub sok i utrzeć na gęsty lukier w razie potrzeby dodać więcej płynu lub cukru pudru. Odstawić do czasu upieczenia ciasta, wierzch przykryć, aby się nie zaschnął. 
  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić.
  • W innej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodanym dokładnie zmiksować ciasto do połączenia się składników.
  • Do otrzymanej masy dodać składniki suche na przemian z jogurtem naturalnym i skórką cytrynową, składniki mieszamy tylko do połączenia.
  • Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto równomiernie rozłożyć i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzchu ciasta rozłożyć śliwki i brzoskwinie, a na nie rozsypać grubo sklejoną kruszonkę. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez 45 minjut, oczywiście przed wyjęciem sprawdzić ciasto przy pomocy patyczka czy jest upieczone. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i po delikatnim przestudzeniu polać lukrem.
Kawałek ciasta ze śliwkami ba jasnym talerzu w tle blaszka z ciastem otoczona owocami i kwiatami.
Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe

Za przepis dziękuję Pani Kasi 🙂

« Smoothie Piña Colada
Bajgle »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Asia napisał

    29 sierpnia, 2019 at 5:03 pm

    Bardzo dobre ciasto!!!! No i w końcu mam do czego wykorzystać Malibu, które od dawna czekało nie wiadomo na co😀Dziękuję za kolejny fajny przepis

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 sierpnia, 2019 at 6:05 pm

      Bardzo proszę 😁 i cieszę się, że ciacho smakuje, a Malibu zostało wykorzystane we właściwy sposób 😜

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}