• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Śliwki na kruchym spodzie

Śliwki na kruchym spodzie

Aktualizacja: 21 Cze, 2020 · Opublikowany: 16 Wrz, 2018 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Późne lato to czas śliwek! Uwielbiam śliwkowe powidła i chutney, ale chyba najbardziej lubię ciasta ze śliwkami. Śliwki na kruchym spodzie to deser, który może przygotować każdy nawet najmniej wprawny cukiernik. Przygotowanie kruchego ciasta jest bardzo proste i zajmuje chwilkę, po zagnieceniu nawet nie trzeba go schładzać. Możemy od razu rozwałkować na bardzo cieniutki placuszek i podpiec. Kolejny krok to wyłożenie śliwek, nakrycie ich pozostałym ciastem i upieczenie. Ciasto można posypać cukrem pudrem, ale zdecydowanie smaczniejszą opcją jest polanie ciasta lukrem kokosowym przygotowanym z likieru Malibu! Co mogę powiedzieć jeszcze o tym cieście? Chyba tylko tyle, że w prostocie jest siła! Koniecznie spróbujcie, zanim skończą się pyszne śliwki węgierki, które są najlepsze do tego ciasta.

Zapraszam też do wypróbowania przepisu na powidła ze śliwek z imbirem i cynamonem, nisko słodzone i długo smażone, powidła są wyśmienite, a ich rozgrzewający smak przyda się, kiedy na zewnątrz zrobi się już zimno. Mam jeszcze świetny przepis z wykorzystaniem śliwek, a mianowicie chutney ze śliwek jest on wspaniałym dodatkiem do serów, pasztetów lub mięs pieczonych. Smacznego!

sliwki na kruchym spodzie
Print Pin
5 z 2 głosów

Śliwki na kruchym spodzie

Kruche cieniutkie ciasto ze śliwkami i lukrem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki krupczatki
  • 90 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła (pokrojone w kostkę)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany

Składniki na lukier

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru Malibu (lub soku z cytryny)

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Składniki na ciasto umieścić w misce według podajnej kolejności, zagnieść głdakie ciasto. ¾ ciasta rozwałkowaćna na cienki placek, którym wyołożyć spód formy, całą powierzchnię ciasta nakłóć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez 12-15 minut. 
  • W czasie, kiedy spód podpieka się należy umyć, osuszyć i wypestkować śliwki, przekroić każdą na pół.
  • Podpieczony na złoto spód wyjąć z piekarnika, ułożyć śliwki jedna obok drugiej, na śliwki rozłożyć resztę ciasta, można rozwałkować ciasto na cieniutki placek i porozrywać na mniejsze kawałki, a następnie nieregularnie rozłożyć na śliwkach. Można również zetrzeć ciasto na tatce o dużych oczkach i rozsypać na wierzchu.
  • Ciasto pieczeny przez 30-35 minut do zarumienienia się wierzchu ciasta. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić na kratce do przestudzenia.
  • Z cukru pudru i likeru utrzeć gęsty lukier, polać nim wierzch ciasta.
  • Smacznego!
sliwki na kruchym spodzie
Poprzedni wpis « Muffiny jabłkowo-jogurtowe
Kolejny wpis Knedle z brzoskwiniami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Asia napisał

    15 września, 2019 at 4:08 pm

    Dziś wypróbowałam przepis i ciasto jest bardzo smaczne. Miałam tylko wątpliwości co do rozmiarów blaszki.Wyszedł mi b. cienki i przypieczony. Czy mogłabyś podać wymiary? I jeszcze ten sam problem miałam z tiramisu. Pozdrawiam 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 września, 2019 at 6:31 pm

      Wspaniale, bardzo cieszę się, że ciasto smakuje 🙂 Przepraszam, gdzieś uciekły wymiary 😉 Najlepsza blaszka do tej ilości ciasta to 23x33 cm. Jeśli chodzi o tiramisu, to też można użyć podobnej foremki lub dwóch mniejszych np. 16x16 cm. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
      • Asia napisał

        16 września, 2019 at 9:00 pm

        Dziękuję za szybką odpowiedź i naprawdę świetne przepisy.

        Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie