sos grzybowy1

Placki z kaszy jęczmiennej z sosem grzybowym

Placki z kaszy jęczmiennej z sosem grzybowym. Bardzo dobry, pożywny, zdrowy i szybki obiad. Kotlety z kaszy jęczmiennej są alternatywą dla klasycznie podawanej kaszy na „sypko”. Kotlety przygotowane z dodatkiem ziół i sera są aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie delikatne i miękkie w środku. Sos przygotowałam z prawdziwków, które jak dla mnie są jednymi z najlepszych i najbardziej aromatycznych grzybów. Uwielbiam ich zapach i smak, są wyjątkowe, ale jeśli nie macie grzybów leśnych przygotujcie sos z pieczarek będzie również bardzo dobry. Kotlety smakują bardzo dobrze nie tylko z sosem grzybowym, można podać do nich na przykład, ketchup lub sos tatarski. Polecam!

Placki z kaszy jęczmiennej
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Obiad
Ilość porcji: 2 - 4
Składniki
Na placki
  • 100 g kaszy jęczmiennej ( gruba - perłowa )
  • ½ cebuli
  • sól
  • pieprz
  • oregano, bazylia, natka pietruszki lub inne ulubione zioła
  • 1 jajko
  • 30 - 50 g tartego sera parmezan
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
Na sos
  • 150 g grzybów, najlepiej leśnych świeżych lub mrożonych ( ewentualnie pieczarki )
  • ½ cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana
  • olej i masło
  • rozmaryn
  • natka pietruszki
Instrukcje
  1. Grzyby umyć, pokroić (rozmrozić)
  2. Cebule pokroić na drobną kostkę
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła
  4. Wrzucić cebulę, podsmażyć
  5. Następnie dodać posiekany czosnek, dodać grzyby
  6. Smażyć przez chwilę na ostrym ogniu
  7. Następnie zmniejszyć ogień dodać przyprawy, dusić pod przykryciem około 10 minut
  8. Można dodać odrobinę wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty
  9. Sos doprawić śmietaną i ziołami
  10. Kaszę ugotować, odcedzić
  11. Do przestudzonej kaszy dodać jajko, starty ser, zioła
  12. Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku
  13. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajcie odrobinę bułki tartej
  14. Z masy uformować kotlety obtoczyć w bułce tartej, smażyć z dwóch stron na złoty kolor
  15. Smacznego!

Pin It

Tags: , , , , , ,

3 comments

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: