32 responses

  1. W Krainie Smaku
    19 Wrzesień 2012

    Przepiękny!

  2. Agnieszka
    19 Wrzesień 2012

    Ten tort jest taki bajeczny :)…

    • Anna
      19 Wrzesień 2012

      o tak, bajeczny:) to dla sześciu małych księżniczek, które dziś bawią się u nas w domu, a w przerwach delektują się tęczowym tortem…
      pozdrawiam

  3. siankoo
    19 Wrzesień 2012

    super, taki kolorowy, w sam raz na dzisiejszy deszczowy dzień:)

  4. Aga
    19 Wrzesień 2012

    Pięknie wyszedł, kolory są idealne :)

    • Anna
      19 Wrzesień 2012

      Dziękuję Aga, to mój pierwszy Tęczowy Tort:)
      Siankoo, to prawda na dzisiejszy deszczowy dzień jest idealny z kubkiem gorącej kawy!

  5. Justin&Dorothy
    19 Wrzesień 2012

    Piękny :)

  6. Veronica (springplate)
    19 Wrzesień 2012

    OOO po raz kolejny podziwiam wykonawcę tego pięknego tortu, ja sama boję się nadal za niego zabrać. Tobie wyszedł perfekcyjnie!

  7. Kinga Kwiecinska Paruzel
    19 Wrzesień 2012

    wyszedł idealnie! moje bratanice też są zachwycone tym tortem!

  8. Paula
    7 Listopad 2012

    Mam tylko pytanka , jakiej średnicy powinna być tortownica?

    • Anna
      7 Listopad 2012

      Użyłam foremek o średnicy 20 cm to optymalna wielkość, grubość blatów wychodzi idealna:)))

  9. missdee
    11 Styczeń 2013

    Podchodzę drugi raz do ciasta i drugi raz nie wychodzi. Czy w cieście są same białka?? Nie ma żółtek? Ciasto jest kaszkowate i nie rośnie.

    • Anna
      11 Styczeń 2013

      W cieście są tylko białka, a to dlatego, że ciasto jest barwione na różne kolory i powinno być białe, wychodzą ładniejsze kolory. Ciasto na tort tęczowy jest dość wyjątkowe :) nie spodziewaj się, że urośnie tak jak biszkopt, to ciasto jest wilgotne, kremowe i dość ciężkie przez to nie wymaga nasączenia. Pamiętaj aby masło było miękkie, a białka najlepiej w temperaturze pokojowej. Mam nadzieję , że w końcu się uda :)) Pozdrawiam Ania

  10. missdee
    13 Styczeń 2013

    Tort się udał, ale dopiero wtedy gdy zrobiłam go na bazie ciasta biszkoptowego. Być może ja po prostu nie potrafię dobrze zrobić tego ciasta z przepisu. I dopiero w biszkoptowym kolory wyszły mi identyczne jak na zdjęciu, mimo że były także żółtka w sporej ilości. Także przepis zmodyfikowany, ale efekt wspaniały. Gratuluję radzenia sobie z amerykańską wersją ciasta ucieranego :) Ja nie potrafię.

    • Anna
      13 Styczeń 2013

      Bardzo się cieszę i gratuluję!!! Najważniejsze jest to, żeby tort był kolorowy, to jego cały urok! a to z jakiego ciasta będzie upieczony to sprawa mniej istotna:) Amerykańska wersja ciasta jest oczywiście ciekawym doświadczeniem smakowym ale bez szału:) Jeszcze raz gratulacje! Pozdrawiam Ania

  11. Natiii
    1 Luty 2013

    czy do ciasta musi byc koniecznie maslo czy moze byc margaryna np Kasia?

    • Anna
      1 Luty 2013

      Może być margaryna i inne tłuszcze tego typu.

  12. BeaLyra
    17 Kwiecień 2013

    Witam serdecznie. Właśnie zabieram się do pieczenia tortu tęczowego i przysiadłam w poszukiwaniu przepisu na ciasto Tort będzie wysoki, ma być obleczony masą cukrową. Zastanawiam się, czy masa ze śmietaną udźwignie ciężar masy i czy nie siądzie podczas ozdabiania tortu angielskiego. Jest zwarta, czy raczej taka łatwo się rozpływająca? Mogę liczyć na Pani opinię w tym temacie?

    • Anna
      17 Kwiecień 2013

      Beato, tort jest wysoki bo z 6-ciu blatów i jeśli zrobisz krem z mascarpone i śmietany z pewnością wytrzyma ciężar masy cukrowej:) Ciasto jest zwarte, wilgotne, zupełnie inne niż dobrze nam znane ciasta biszkoptowe ( nie wymaga nasączenia ), jeśli przełożysz go tylko bitą śmietaną może ona wypłynąć z dolnych warstw, polecam krem z mascarpone, który jest zdecydowanie bardziej stabilny:) Robiąc warstwę ozdobną z masy cukrowej, postaraj się rozwałkować ją tak cienko jak to możliwe, powinno się wszystko udać:) trzymam kciuki, pozdrawiam Ania

  13. Magda
    11 Czerwiec 2013

    Witam, robiłam taki tort na moje 20 urodziny jakieś pół roku temu, niestety nie wyszedł mi tak pięknie jak tutaj na obrazku. Przez barwniki (też w płynie), które dodałam biszkopt mi nie urósł nic a nic ;( Ciasto pozostało tak płaskie jak bo wlaniu do foremki. Mogłabyś napisać jakich barwników użyłaś, była bym bardzo wdzięczna.

    • Anna
      11 Czerwiec 2013

      Magdo, jeśli robiłaś tort tęczowy z podobnego przepisu, to muszę powiedzieć, że blaty na tort nie rosną tak jak w przypadku ciast biszkoptowych, to jest zupełnie inne, cięższe i bardziej wilgotne, kremowe w swojej konsystencji. Jest specyficzne:) i nie wymaga nasączania, możesz oczywiście upiec taki tort na klasycznym biszkopcie :) Barwniki, których użyłam kupiłam w USA i powiem szczerze, że nie wiem czy są dostępne w Polsce, ale przez internet na pewno. Tutaj jest link pod którym możesz zobaczyć jakich użyłam barwników. Pozdrawiam i powodzenia przy pieczeniu następnego tortu:)

  14. paula1406
    17 Październik 2013

    Bardzo chcę zrobić ten tort starszemu bratu na 15 urodziny, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Barwniki znalazłam tylko kupić, i inne rzeczy też , ale nie wiem jakie formy i skąd wgl mam je wziąć ?

    • Anna
      17 Październik 2013

      Paula, formy kupiłam w najzwyklejszym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego, formy są z grubej folii aluminiowej i bardzo tanie, jedna kosztowała około 2 zł. Można również kupić tam formy trochę droższe metalowe są dostępne również w takim sklepie lub w super markecie na stoisku z gospodarstwem domowym :) Trzymam kciuki za Twoje wypieki:)

      • paula1406
        17 Październik 2013

        Wielkie dzięki, a tak wgl to świetne przepisy ! Po prostu twoja strona trafia do moich ulubionych ! :D

      • Anna
        17 Październik 2013

        Bardzo dziękuję:) Na maila wysłałam Ci linki do stron z foremkami:) Pozdrawiam

  15. Marta
    6 Grudzień 2013

    Mam pytanie odnośnie barwników ponieważ mam w żelu. I czy taka mała tubka wystarczy mi na jeden kolorowy blat?

    • Anna
      6 Grudzień 2013

      Matro, bardzo przepraszam Cię, że dopiero teraz odpowiadam, ale po wichurze jak przeszła u nas na wsi od wczoraj nie było prądu:( Jeśli chodzi o barwniki, te w żelu są dość wydajne i z pewnością na jeden blat wystarczy, barwnik zacznij dodawać małymi porcjami… kolor po upieczeniu będzie bardziej intensywny niż w surowym cieście. Pozdrawiam i miłego pichcenia :)

      • Marta
        7 Grudzień 2013

        okej dziękuje za odpowiedź, a jeszcze tylko spytam czy można ten ekstrakt z wanilii czymś zastąpić?

      • Anna
        7 Grudzień 2013

        Tak, można dodać cukier waniliowy 1 – 2 łyżeczki lub zupełnie pominąć :)

  16. Laura
    8 Grudzień 2013

    Czy reszta kremu starczy mi na całkowite pokrycie tortu? obawiam się i nie wiem czy kupować dodatkowo taki krem :)

    • Anna
      8 Grudzień 2013

      Lauro, takie ilości składników jakie podałam w przepisie wystarczą na przełożenie i pokrycie tortu… nic więcej nie dokładałam :) Smacznego!

Leave a Reply

 

 

 

Oceń przepis:  

CommentLuv badge

Back to top
mobile desktop