Tort tęczowy Rainbow cake

Tęczowy tort

Tęczowy tort, to hit wśród dzieci, a i na dorosłych robi ogromne wrażenie! Aby go upiec trzeba zakupić barwniki spożywcze, bo bez tego ani rusz, no i przyda się 6 foremek. Wystarczą podstawowe kolory po zmieszaniu uzyskamy całą niezbędną gamę. Jeśli chodzi o kolory tortu to polecane są kolory tęczy, ale można pokombinować :) Ja użyłam barwników w płynie (takie mam), ale większość blogerek poleca barwniki w żelu. Podobno kolory wychodzą ładniejsze. U mnie czerwony wyszedł raczej koralowy, a fioletowy jest bardzo delikatny. Tort tęczowy jest smaczny jego miąższ jest wilgotny, przełożony lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Ciasto nie wymaga nasączania! Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek o średnicy 20 cm są niedrogie i można kupić je w większości sklepów. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid, delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Tort tęczowy, kolorowy już gotowy,a dzieci wrzeszczą z radości!!!

5.0 from 1 reviews
Tęczowy tort
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Deser
Ilość porcji: 12
Składniki
Ciasto
  • 375 g mąki pszennej
  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 335 g mleka
Krem
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany do ubijania
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ cytryny + sok
Instrukcje
  1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski
  2. Do miski miksera włożyć miękkie masło, miksować na gładką masę
  3. Porcjami dodawać cukier cały czas miksując
  4. Następnie dodawać po jednym białku, ekstrakt waniliowy
  5. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy
  6. Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, ( mi wyszło po 216 g, każda porcja)
  7. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie)
  8. żółty - 11 kropli
  9. czerwony - 9 kropli
  10. niebieski - 9 kropli
  11. zielony - 8 kropli
  12. pomarańczowy - 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtego
  13. fioletowy - 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego
  14. Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch
  15. Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 - 20 minut
  16. Wyjąć z piekarnika, wystudzić
Krem
  1. Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno
  2. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników
  3. Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony
  4. Tort udekorować resztą kremu.
  5. Tort przed podaniem schłodzić, tort przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem zapobiega to wysychaniu kremu
  6. Smacznego!

Pin It

Tags: , ,

32 comments

  1. Aga
  2. Paula
  3. missdee
  4. missdee
  5. Natiii
  6. Magda
  7. paula1406
  8. Marta
  9. Laura

Trackback e pingback

  1. rainbow cake. | Cooking Pics
    [...] rainbow cake. /* [...]

Leave a Reply

Oceń przepis: