Tęczowy tort

tęczowy tort

Tęczowy tort, to przebój dziecięcych imprez choć trzeba przyznać, że i na dorosłych robi ogromne wrażenie! Aby go upiec trzeba zakupić barwniki spożywcze, bo bez tego ani rusz, no i przyda się 6 foremek. Wystarczą podstawowe kolory po zmieszaniu uzyskamy całą niezbędną gamę do przygotowania tęczowego wypieku. Jeśli chodzi o kolory tortu to polecane są kolory tęczy, ale można pokombinować :) Ja użyłam barwników w płynie (takie mam), ale większość blogerek poleca barwniki w żelu. Podobno kolory wychodzą ładniejsze. U mnie czerwony wyszedł raczej koralowy, a fioletowy jest bardzo delikatny. Tort tęczowy jest smaczny jego miąższ jest wilgotny, przełożony  lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Ciasto nie wymaga nasączania! Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek o średnicy 20 cm są niedrogie i można kupić je w większości sklepów.  Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid, delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Tort tęczowy, kolorowy już gotowy,a dzieci wrzeszczą z radości!!!

Tęczowy tort
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Deser
Ilość porcji: 12
Składniki
Ciasto
  • 375 g mąki pszennej
  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 335 g mleka
Krem
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany do ubijania
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ cytryny + sok
Instrukcje
  1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski
  2. Do miski miksera włożyć miękkie masło, miksować na gładką masę
  3. Porcjami dodawać cukier cały czas miksując
  4. Następnie dodawać po jednym białku, ekstrakt waniliowy
  5. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy
  6. Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, ( mi wyszło po 216 g, każda porcja)
  7. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie)
  8. żółty - 11 kropli
  9. czerwony - 9 kropli
  10. niebieski - 9 kropli
  11. zielony - 8 kropli
  12. pomarańczowy - 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtego
  13. fioletowy - 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego
  14. Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch
  15. Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 - 20 minut
  16. Wyjąć z piekarnika, wystudzić
Krem
  1. Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno
  2. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników
  3. Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony
  4. Tort udekorować resztą kremu.
  5. Tort przed podaniem schłodzić, tort przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem zapobiega to wysychaniu kremu
  6. Smacznego!

 

Comments

    • says

      o tak, bajeczny:) to dla sześciu małych księżniczek, które dziś bawią się u nas w domu, a w przerwach delektują się tęczowym tortem…
      pozdrawiam

  1. missdee says

    Podchodzę drugi raz do ciasta i drugi raz nie wychodzi. Czy w cieście są same białka?? Nie ma żółtek? Ciasto jest kaszkowate i nie rośnie.

    • says

      W cieście są tylko białka, a to dlatego, że ciasto jest barwione na różne kolory i powinno być białe, wychodzą ładniejsze kolory. Ciasto na tort tęczowy jest dość wyjątkowe :) nie spodziewaj się, że urośnie tak jak biszkopt, to ciasto jest wilgotne, kremowe i dość ciężkie przez to nie wymaga nasączenia. Pamiętaj aby masło było miękkie, a białka najlepiej w temperaturze pokojowej. Mam nadzieję , że w końcu się uda :)) Pozdrawiam Ania

  2. missdee says

    Tort się udał, ale dopiero wtedy gdy zrobiłam go na bazie ciasta biszkoptowego. Być może ja po prostu nie potrafię dobrze zrobić tego ciasta z przepisu. I dopiero w biszkoptowym kolory wyszły mi identyczne jak na zdjęciu, mimo że były także żółtka w sporej ilości. Także przepis zmodyfikowany, ale efekt wspaniały. Gratuluję radzenia sobie z amerykańską wersją ciasta ucieranego :) Ja nie potrafię.

    • says

      Bardzo się cieszę i gratuluję!!! Najważniejsze jest to, żeby tort był kolorowy, to jego cały urok! a to z jakiego ciasta będzie upieczony to sprawa mniej istotna:) Amerykańska wersja ciasta jest oczywiście ciekawym doświadczeniem smakowym ale bez szału:) Jeszcze raz gratulacje! Pozdrawiam Ania

  3. says

    Witam serdecznie. Właśnie zabieram się do pieczenia tortu tęczowego i przysiadłam w poszukiwaniu przepisu na ciasto Tort będzie wysoki, ma być obleczony masą cukrową. Zastanawiam się, czy masa ze śmietaną udźwignie ciężar masy i czy nie siądzie podczas ozdabiania tortu angielskiego. Jest zwarta, czy raczej taka łatwo się rozpływająca? Mogę liczyć na Pani opinię w tym temacie?

    • says

      Beato, tort jest wysoki bo z 6-ciu blatów i jeśli zrobisz krem z mascarpone i śmietany z pewnością wytrzyma ciężar masy cukrowej:) Ciasto jest zwarte, wilgotne, zupełnie inne niż dobrze nam znane ciasta biszkoptowe ( nie wymaga nasączenia ), jeśli przełożysz go tylko bitą śmietaną może ona wypłynąć z dolnych warstw, polecam krem z mascarpone, który jest zdecydowanie bardziej stabilny:) Robiąc warstwę ozdobną z masy cukrowej, postaraj się rozwałkować ją tak cienko jak to możliwe, powinno się wszystko udać:) trzymam kciuki, pozdrawiam Ania

  4. Magda says

    Witam, robiłam taki tort na moje 20 urodziny jakieś pół roku temu, niestety nie wyszedł mi tak pięknie jak tutaj na obrazku. Przez barwniki (też w płynie), które dodałam biszkopt mi nie urósł nic a nic ;( Ciasto pozostało tak płaskie jak bo wlaniu do foremki. Mogłabyś napisać jakich barwników użyłaś, była bym bardzo wdzięczna.

    • says

      Magdo, jeśli robiłaś tort tęczowy z podobnego przepisu, to muszę powiedzieć, że blaty na tort nie rosną tak jak w przypadku ciast biszkoptowych, to jest zupełnie inne, cięższe i bardziej wilgotne, kremowe w swojej konsystencji. Jest specyficzne:) i nie wymaga nasączania, możesz oczywiście upiec taki tort na klasycznym biszkopcie:) Barwniki, których użyłam kupiłam w USA i powiem szczerze, że nie wiem czy są dostępne w Polsce, ale przez internet na pewno. Tutaj jest link pod którym możesz zobaczyć jakich użyłam barwników. Pozdrawiam i powodzenia przy pieczeniu następnego tortu:)

  5. paula1406 says

    Bardzo chcę zrobić ten tort starszemu bratu na 15 urodziny, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Barwniki znalazłam tylko kupić, i inne rzeczy też , ale nie wiem jakie formy i skąd wgl mam je wziąć ?

    • says

      Paula, formy kupiłam w najzwyklejszym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego, formy są z grubej folii aluminiowej i bardzo tanie, jedna kosztowała około 2 zł. Można również kupić tam formy trochę droższe metalowe są dostępne również w takim sklepie lub w super markecie na stoisku z gospodarstwem domowym :) Trzymam kciuki za Twoje wypieki:)

  6. Marta says

    Mam pytanie odnośnie barwników ponieważ mam w żelu. I czy taka mała tubka wystarczy mi na jeden kolorowy blat?

    • says

      Matro, bardzo przepraszam Cię, że dopiero teraz odpowiadam, ale po wichurze jak przeszła u nas na wsi od wczoraj nie było prądu:( Jeśli chodzi o barwniki, te w żelu są dość wydajne i z pewnością na jeden blat wystarczy, barwnik zacznij dodawać małymi porcjami… kolor po upieczeniu będzie bardziej intensywny niż w surowym cieście. Pozdrawiam i miłego pichcenia :)

  7. Laura says

    Czy reszta kremu starczy mi na całkowite pokrycie tortu? obawiam się i nie wiem czy kupować dodatkowo taki krem :)

    • says

      Lauro, takie ilości składników jakie podałam w przepisie wystarczą na przełożenie i pokrycie tortu… nic więcej nie dokładałam :) Smacznego!

    • says

      Użyłam barwnika w płynie i tak jak napisałam w przepisie ilości odmierzałam w kroplach, to najpewniejsza miarka w tym przypadku 😉 Można użyć barwnika w proszku jest bardzo intensywny i wystarczy dodać odrobinkę na czubku łyżeczki, aby uzyskać odpowiedni kolor.

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>