Tort tęczowy Rainbow cake

Tęczowy tort

Tęczowy tort, hit wśród dzieci, a i na dorosłych robi ogromne wrażenie. Aby go upiec trzeba zakupić barwniki spożywcze, bez tego ani rusz. Wystarczą podstawowe kolory, z

których po zmieszaniu uzyskamy całą gamę kolorystyczną. Jeśli chodzi o kolory tortu to polecane są kolory tęczy, ale można pokombinować :) Ja użyłam barwników w płynie (takie mam), ale większość blogerek poleca barwniki w żelu. Podobno kolory wychodzą ładniejsze. U mnie czerwony wyszedł raczej koralowy a fioletowy jest bardzo delikatny. Tęczowy tort jest smaczny jego miąższ jest wilgotny, przełożony lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Ciasto nie wymaga nasączania! Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek o średnicy 20 cm. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid. Zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Tort tęczowy, kolorowy, dzieci wrzeszczą z radości!!!

5.0 from 1 reviews

Tęczowy tort
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Deser
Ilość porcji: 12
Składniki
Ciasto
  • 375 g mąki pszennej
  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 335 g mleka
Krem
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany do ubijania
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ cytryny + sok
Instrukcje
  1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski
  2. Do miski miksera włożyć miękkie masło, miksować na gładką masę
  3. Porcjami dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie wbijać po jednym białku, dodać ekstrakt waniliowy nadal miksując
  4. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej masy
  5. Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, ( mi wyszło po 216 g, każda porcja)
  6. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie)
  7. żółty – 11 kropli
  8. czerwony – 9 kropli
  9. niebieski – 9 kropli
  10. zielony – 8 kropli
  11. pomarańczowy – 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtego
  12. fioletowy – 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego
  13. Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 – 20 minut
  14. Wyjąć z piekarnika, wystudzić
Krem
  1. Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno
  2. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników
  3. Blaty przekładać przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony
  4. Tort udekorować resztą kremu.
  5. Tęczowy tort przed podaniem schłodzić (przechowywać) w lodówce.

Tags: ,

32 comments

  1. Aga
  2. Paula
  3. missdee
  4. missdee
  5. Natiii
  6. paula1406
  7. Marta
  8. Laura

Trackback e pingback

  1. rainbow cake. | Cooking Pics
    [...] rainbow cake. /* [...]

Leave a Reply

Oceń przepis:  

CommentLuv badge