Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ryby i owoce morza

Awokado i krewetki

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 4 wrz, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Awokado i krewetki to dla mnie wspomnienie wakacji:). Przepyszna przystawka, niezwykle prosta, a jednocześnie bardzo elegancka. Podstawą jest dojrzały owoc awokado, trudno kupić w Polsce awokado, które od razu nadaje się do jedzenia. Owoce zazwyczaj są twarde, ale jest i na, to sposób, wystarczy niedojrzały owoc zawinąć w papier i pozostawić na około 2 dni w temperaturze pokojowej.

awokado i krewetki
Awokado i krewetki
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥑 Właściwości odżywcze
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 2 duże awokado dojrzałe
  • 24 sztuki krewetek po 6 na jedną połówkę
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki siekanej kolendry natki pietruszki lub bazylii, dodajcie taką zieleninę jaką lubicie najbardziej
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku

🔪 Instrukcje

  1. Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę, powiększyć odrobinę dziurę po pestce, delikatnie wydrążając miąższ wzdłuż owocu i troszkę na głębokość, dzięki temu zyskamy miejsce na większą ilość sosu.
  2. W miseczce wymieszać majonez, ketchup i jogurt, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu, dodać posiekaną zieleninę.
  3. Na patelni rozgrzać tolej kokosowy, wrzucić krewetki, drobno posiekaną papryczkę chilli, kiedy krewetki zaczną robić się różowe, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną papryczkę, doprawić solą, krewetki zdjąć z ognia, wyjąć na ręcznik papierowy.
  4. Połówki awokado napełnić sosem, na wierzch nałożyć usmażone krewetki, jeśli będziecie mieć krewetki olbrzymie, można ładnie zaczepić je za brzegi awokado, tak by zwisały ogonkami na zewnątrz.

🥑 Właściwości odżywcze

Awokado to nie tylko smaczny owoc, ale też i bardzo zdrowy. Taki owoc jest idealnym pożywieniem dla naszego mózgu. Zawiera kwasy tłuszczowe omega - 3 i naturalną witaminę E, które przeciwdziałają chorobie Alzheimera. Jednonienasycone tłuszcze pomagają w obniżeniu złego cholesterolu LDL , a jednocześnie powodują wzrost dobrego HDL. Awokado, to idealny owoc dla cukrzyków, kobiet w ciąży osób z nadciśnieniem krwi i wszystkich, którzy dbają o urodę:).

Wracając do przepisu, poza dojrzałym, kremowym awokado potrzebne będą nam jeszcze dobrej jakości krewetki. Przyda się też odrobina pysznego sosu, a sposób na przygotowanie sosu znajdziecie poniżej. Jestem przekonana, że przystawką zachwycicie każdego, gwarantuję, no oczywiście każdego, kto lubi krewetki i awokado :). Smacznego!

📖 Przepis

awokado i krewetki
Print Pin
4,34 z 3 głosów

Awokado i krewetki

Awokado i krewetki to jest bajeczne!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Przekąski
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 5 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 duże awokado (dojrzałe)
  • 24 sztuki krewetek (po 6 na jedną połówkę)
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz (do smaku)
  • 2 łyżki siekanej kolendry (natki pietruszki lub bazylii, dodajcie taką zieleninę jaką lubicie najbardziej)
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę, powiększyć odrobinę dziurę po pestce, delikatnie wydrążając miąższ wzdłuż owocu i troszkę na głębokość, dzięki temu zyskamy miejsce na większą ilość sosu.
  • W miseczce wymieszać majonez, ketchup i jogurt, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu, dodać posiekaną zieleninę.
  • Na patelni rozgrzać tolej kokosowy, wrzucić krewetki, drobno posiekaną papryczkę chilli, kiedy krewetki zaczną robić się różowe, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną papryczkę, doprawić solą, krewetki zdjąć z ognia, wyjąć na ręcznik papierowy.
  • Połówki awokado napełnić sosem, na wierzch nałożyć usmażone krewetki, jeśli będziecie mieć krewetki olbrzymie, można ładnie zaczepić je za brzegi awokado, tak by zwisały ogonkami na zewnątrz.
  • Smacznego!

Więcej Przepisy na ryby i owoce morza

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • sledzie w musztardzie
    Śledzie w musztardzie
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • tacos z ryba
    Tacos z rybą

Komentarze

    4,34 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Danusia napisał

    28 stycznia, 2014 at 9:25 pm

    3 gwiazdki
    Pysznie wyglada. Awokado i krewetki to moje smaki. Dla odmiany, zapraszam Cię Anno na orzechową truflę z awokado.
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/?s=orzechowa+trufla+z+awokado
    Pozdrawiam. Danusia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 stycznia, 2014 at 11:10 pm

      Dziękuję, z pwenością skorzyztam z zaproszenia 🙂 Krewetki i awokado to prawdziwie królewskie połączenie 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Anita napisał

    04 września, 2013 at 2:19 pm

    Dla mnie jako starter poproszę. Smaczne i tak eleganckie, ze długo bym patrzyła, zanim widelczyk powędrował by aby nabić krewetkę:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2013 at 7:29 pm

      To danie jest uzależniające:) tak pyszne, że jak widzę awokado, to od razu myślę o tej potrawie:)))

      Odpowiedz
  3. Marzena napisał

    04 września, 2013 at 7:28 am

    Piękne i przydałyby się na śnaidanko w tej chwili;-)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2013 at 10:13 am

      Na śniadanko, bardzo dobry pomysł:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.