• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Awokado i krewetki

Awokado i krewetki

Aktualizacja: 13 Lip, 2020 · Opublikowany: 4 Wrz, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Awokado i krewetki to dla mnie wspomnienie wakacji:). Przepyszna przystawka, niezwykle prosta, a jednocześnie bardzo elegancka. Podstawą jest dojrzały owoc awokado, trudno kupić w Polsce awokado, które od razu nadaje się do jedzenia. Owoce zazwyczaj są twarde, ale jest i na, to sposób, wystarczy niedojrzały owoc zawinąć w papier i pozostawić na około 2 dni w temperaturze pokojowej.

awokado i krewetki
Awokado i krewetki
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥑 Właściwości odżywcze
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 2 duże awokado dojrzałe
  • 24 sztuki krewetek po 6 na jedną połówkę
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki siekanej kolendry natki pietruszki lub bazylii, dodajcie taką zieleninę jaką lubicie najbardziej
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku

🔪 Instrukcje

  1. Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę, powiększyć odrobinę dziurę po pestce, delikatnie wydrążając miąższ wzdłuż owocu i troszkę na głębokość, dzięki temu zyskamy miejsce na większą ilość sosu.
  2. W miseczce wymieszać majonez, ketchup i jogurt, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu, dodać posiekaną zieleninę.
  3. Na patelni rozgrzać tolej kokosowy, wrzucić krewetki, drobno posiekaną papryczkę chilli, kiedy krewetki zaczną robić się różowe, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną papryczkę, doprawić solą, krewetki zdjąć z ognia, wyjąć na ręcznik papierowy.
  4. Połówki awokado napełnić sosem, na wierzch nałożyć usmażone krewetki, jeśli będziecie mieć krewetki olbrzymie, można ładnie zaczepić je za brzegi awokado, tak by zwisały ogonkami na zewnątrz.

🥑 Właściwości odżywcze

Awokado to nie tylko smaczny owoc, ale też i bardzo zdrowy. Taki owoc jest idealnym pożywieniem dla naszego mózgu. Zawiera kwasy tłuszczowe omega - 3 i naturalną witaminę E, które przeciwdziałają chorobie Alzheimera. Jednonienasycone tłuszcze pomagają w obniżeniu złego cholesterolu LDL , a jednocześnie powodują wzrost dobrego HDL. Awokado, to idealny owoc dla cukrzyków, kobiet w ciąży osób z nadciśnieniem krwi i wszystkich, którzy dbają o urodę:).

Wracając do przepisu, poza dojrzałym, kremowym awokado potrzebne będą nam jeszcze dobrej jakości krewetki. Przyda się też odrobina pysznego sosu, a sposób na przygotowanie sosu znajdziecie poniżej. Jestem przekonana, że przystawką zachwycicie każdego, gwarantuję, no oczywiście każdego, kto lubi krewetki i awokado :). Smacznego!

📖 Przepis

awokado i krewetki
Print Pin
4.34 from 3 votes

Awokado i krewetki

Awokado i krewetki to jest bajeczne!
Autor Anna
Kuchnia International
Rodzaj Przekąski
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 5 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Porcje 4
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 2 duże awokado dojrzałe
  • 24 sztuki krewetek po 6 na jedną połówkę
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki siekanej kolendry natki pietruszki lub bazylii, dodajcie taką zieleninę jaką lubicie najbardziej
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku

🔪 Instrukcje

  • Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę, powiększyć odrobinę dziurę po pestce, delikatnie wydrążając miąższ wzdłuż owocu i troszkę na głębokość, dzięki temu zyskamy miejsce na większą ilość sosu.
  • W miseczce wymieszać majonez, ketchup i jogurt, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu, dodać posiekaną zieleninę.
  • Na patelni rozgrzać tolej kokosowy, wrzucić krewetki, drobno posiekaną papryczkę chilli, kiedy krewetki zaczną robić się różowe, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną papryczkę, doprawić solą, krewetki zdjąć z ognia, wyjąć na ręcznik papierowy.
  • Połówki awokado napełnić sosem, na wierzch nałożyć usmażone krewetki, jeśli będziecie mieć krewetki olbrzymie, można ładnie zaczepić je za brzegi awokado, tak by zwisały ogonkami na zewnątrz.
  • Smacznego!
awokado i krewetki
Zupa z dyni i pomidorów
Poprzedni wpis « Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
Kolejny wpis Zupa z dyni i pomidorów »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Danusia napisał

    28 stycznia, 2014 at 9:25 pm

    3 stars
    Pysznie wyglada. Awokado i krewetki to moje smaki. Dla odmiany, zapraszam Cię Anno na orzechową truflę z awokado.
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/?s=orzechowa+trufla+z+awokado
    Pozdrawiam. Danusia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 stycznia, 2014 at 11:10 pm

      Dziękuję, z pwenością skorzyztam z zaproszenia 🙂 Krewetki i awokado to prawdziwie królewskie połączenie 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Anita napisał

    04 września, 2013 at 2:19 pm

    Dla mnie jako starter poproszę. Smaczne i tak eleganckie, ze długo bym patrzyła, zanim widelczyk powędrował by aby nabić krewetkę:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2013 at 7:29 pm

      To danie jest uzależniające:) tak pyszne, że jak widzę awokado, to od razu myślę o tej potrawie:)))

      Odpowiedz
  3. Marzena napisał

    04 września, 2013 at 7:28 am

    Piękne i przydałyby się na śnaidanko w tej chwili;-)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2013 at 10:13 am

      Na śniadanko, bardzo dobry pomysł:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia