Pyszna chrupiąca bagietka ekspresowa, zachęcam Was do uruchomienia domowej piekarni! Szybki przepis i bardzo łatwe wykonanie to cechy charakterystyczne tego pieczywa no i oczywiście wyśmienity smak! Często jest tak, że brak nam czasu na przygotowanie chleba na zakwasie, który charakteryzuje się długim czasem fermentacji. W przypadku tego wypieku nie jest również wymagane doświadczenie w tej branży, czy jakieś szczególne umiejętności, to przepis dosłownie dla każdego! Jeśli posiadacie mikser, który wyrobi za Was ciasto, to naprawdę będzie szybki i w zasadzie bezobsługowy wypiek 🙂 Bagietkę pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze z dużą ilością pary. Najprostszy sposób uzyskania odpowiedniej ilości pary to wrzucenie kostek lodu na dno piekarnika. Można posłużyć się również spryskiwaczem, choć trzeba pamiętać, żeby zrobić to bardzo sprawnie, żeby nadmiernie nie wystudzić piekarnika. Gorąco polecam!
📖 Przepis
Bagietka ekspresowa
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 325 g letniej wody
- 10 g soli
- 15 g drożdży
- ½ łyżeczki miodu
🔪 Instrukcje
- Do małej miseczki rozkruszyć drożdże dodać 3-4 łyżki wody i pół łyżeczki miodu dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut do podwojenia objętości, jeśli po kilku-kilkunastu minutach drożdże nie zaczną pracować należy przygotować nową porcję z nowych drożdży. Niewyrośnięcie rozczyny oznacza, że drożdże nie są aktywne.
- Mąkę umieścić w misce miksera dodać sól, pozostałą ilość wody i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ciasto wyrabiałam przez 5 minut przy pomocy miksera z końcówką typu hak.
- Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie ciasto odgazować, podzielić na cztery równe części z każdej uformować podłużne bagietki.
- Uformowane bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką, aby bagietki nie skleiły się podczas wyrastania i pieczenia najlepiej oddzielić je przy pomocy papieru do pieczenia.Po położeniu pierwszej bagietki zagiąć papier, tworząc barierę między następną bagietką, postępować tak samo, aż do ułożenia wszystkich bagietek na blaszce. Można również umieścić je na specjalnych blaszkach do bagietek.
- Bagietki obficie posypać mąka, przykryć folią spożywczą/ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st C.
- Przed wstawieniem bagietek do piekarnika wrzucić na jego dno 1 i ½ szklanki kostek lodu i natychmiast wstawić wyrośnięte bagietki, piec 20-25 minut, bagietki powinny być rumiane.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy i wystudzić na kratec.
- Smacznego!
Grzegorz napisał
Super przepis już drugi raz robie
Anna napisał
Wspaniale, bardzo mi miło, że przepis przypał do gustu😁
Agata Debiutantka napisał
Jestem zachwycona Twoimi przepisami! Jak na razie zrobiłam bagietki ekspresowe, bagietki śniadaniowe i chleb ekspresowy. A dziś zakwas żytni wstawiłam, żeby móc zobaczyć jak będą smakowały wypieki na zakwasie. Bo te na drożdżach wszystkie pysznie wyszły. Pytanie mam: jakiego robota do mieszania używasz? Przymierzam się do zakupu jakiegoś, a nie wiem, który da radę z ciężkawym jednak ciastem chlebowym. Chętnie poznam opinię kogoś bardziej doświadczonego 🙂
Anna napisał
Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa 🙂 i gorąco zachęcam do wypieku chleba na zakwasie, bo jak zapewne wiesz, jest to zupełnie inny smak i aromat pieczywa. W sprawie robota, ja używam od 10-ciu lat KitchenAid Professional 600, bardzo mocna maszyna, która bez problemu wyrabia nawet najtwardsze ciasto takie jak na makaron 🙂 Nie wiem jak zachowują się słabsze siostry z tej firmy (np.Artisan), których jest jednak więcej na naszym rynku. Co do innych marek to nie będę się wypowiadała, warto poszukać opinii w necie 😉 Pozdrawiam gorąco 🙂