Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bagietka ekspresowa

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 23 wrz, 2015 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Pyszna chrupiąca bagietka ekspresowa, zachęcam Was do uruchomienia domowej piekarni! Szybki przepis i bardzo łatwe wykonanie to cechy charakterystyczne tego pieczywa no i oczywiście wyśmienity smak! Często jest tak, że brak nam czasu na przygotowanie chleba na zakwasie, który charakteryzuje się długim czasem fermentacji. W przypadku tego wypieku nie jest również wymagane doświadczenie w tej branży, czy jakieś szczególne umiejętności, to przepis dosłownie dla każdego! Jeśli posiadacie mikser, który wyrobi za Was ciasto, to naprawdę będzie szybki i w zasadzie bezobsługowy wypiek 🙂 Bagietkę pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze z dużą ilością pary. Najprostszy sposób uzyskania odpowiedniej ilości pary to wrzucenie kostek lodu na dno piekarnika. Można posłużyć się również spryskiwaczem, choć trzeba pamiętać, żeby zrobić to bardzo sprawnie, żeby nadmiernie nie wystudzić piekarnika. Gorąco polecam!

📖 Przepis

bagietka ekspresowa
Print Pin
5 z 1 głosu

Bagietka ekspresowa

Pyszne i proste domowe pieczywo.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 4
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 325 g letniej wody
  • 10 g soli
  • 15 g drożdży
  • ½ łyżeczki miodu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do małej miseczki rozkruszyć drożdże dodać 3-4 łyżki wody i pół łyżeczki miodu dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut do podwojenia objętości, jeśli po kilku-kilkunastu minutach drożdże nie zaczną pracować należy przygotować nową porcję z nowych drożdży. Niewyrośnięcie rozczyny oznacza, że drożdże nie są aktywne.
  • Mąkę umieścić w misce miksera dodać sól, pozostałą ilość wody i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ciasto wyrabiałam przez 5 minut przy pomocy miksera z końcówką typu hak.
  • Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Następnie ciasto odgazować, podzielić na cztery równe części z każdej uformować podłużne bagietki.
  • Uformowane bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką, aby bagietki nie skleiły się podczas wyrastania i pieczenia najlepiej oddzielić je przy pomocy papieru do pieczenia.Po położeniu pierwszej bagietki zagiąć papier, tworząc barierę między następną bagietką, postępować tak samo, aż do ułożenia wszystkich bagietek na blaszce. Można również umieścić je na specjalnych blaszkach do bagietek.
  • Bagietki obficie posypać mąka, przykryć folią spożywczą/ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st C.
  • Przed wstawieniem bagietek do piekarnika wrzucić na jego dno 1 i ½ szklanki kostek lodu i natychmiast wstawić wyrośnięte bagietki, piec 20-25 minut, bagietki powinny być rumiane.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy i wystudzić na kratec.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Wierzch bagietek tuż przed wstawieniem do piekarnika można fantazyjnie naciąć przy pomocy bardzo ostrego noża lub żyletki
bagietka ekspresowa
bagietka ekspresowa

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    5 from 1 vote

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Grzegorz napisał

    29 kwietnia, 2022 at 11:40 pm

    Super przepis już drugi raz robie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 kwietnia, 2022 at 9:08 am

      Wspaniale, bardzo mi miło, że przepis przypał do gustu😁

      Odpowiedz
  2. Agata Debiutantka napisał

    19 marca, 2016 at 3:13 pm

    5 gwiazdek
    Jestem zachwycona Twoimi przepisami! Jak na razie zrobiłam bagietki ekspresowe, bagietki śniadaniowe i chleb ekspresowy. A dziś zakwas żytni wstawiłam, żeby móc zobaczyć jak będą smakowały wypieki na zakwasie. Bo te na drożdżach wszystkie pysznie wyszły. Pytanie mam: jakiego robota do mieszania używasz? Przymierzam się do zakupu jakiegoś, a nie wiem, który da radę z ciężkawym jednak ciastem chlebowym. Chętnie poznam opinię kogoś bardziej doświadczonego 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 marca, 2016 at 8:57 pm

      Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa 🙂 i gorąco zachęcam do wypieku chleba na zakwasie, bo jak zapewne wiesz, jest to zupełnie inny smak i aromat pieczywa. W sprawie robota, ja używam od 10-ciu lat KitchenAid Professional 600, bardzo mocna maszyna, która bez problemu wyrabia nawet najtwardsze ciasto takie jak na makaron 🙂 Nie wiem jak zachowują się słabsze siostry z tej firmy (np.Artisan), których jest jednak więcej na naszym rynku. Co do innych marek to nie będę się wypowiadała, warto poszukać opinii w necie 😉 Pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.