• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Wielkanoc » Bagietka żytnia

Bagietka żytnia

Aktualizacja: 31 lip, 2020 · Opublikowany: 16 paź, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Bagietka żytnia, pyszna z wilgotnym sprężystym miąższem. Przepis podpowiada, żeby uformować 8 bagietek, ale możecie zrobić 10 mniejszych lub 5 większych, pozostawiam, to do waszego wyboru. Świetna bagietka na kanapki z serami lub pieczonym mięsem. Pięknie pachnie i jest łatwa do przygotowania. Polecam !

bagietka żytnia
Print Pin
Bądź pierwszy!

Bagietka żytnia

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Porcji 8
Przygotowanie 2 hours 10 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 2 hours 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g mąki pszennej
  • 550 g wody
  • 200 g mąki żytniej
  • 8 g suchych drożdży
  • 16 g miodu
  • 120 g zakwasu żytniego
  • 24 g soli (koniecznie morskiej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce miksera, kilka minut do połączenia się składników. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • Ciasto podzielić na 8 bagietek.
  • Papier do pieczenia obficie podsypać mąką, przełożyć bagietki. Zachować odstępy miedzy bagietkami tak, aby nie zrosły się ze sobą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Bagietki przed pieczeniem można naciąć ostrym nożem, posypać mąką.
  • Piekarnik nagrzać do 250 st C przez około 15 minut.
  • Studzić na kratce. Smacznego!
bagietka żytnia
Bagietka żytnia
« Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek
Bagietka z grillowaną gruszką »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Halszka napisał

    27 marca, 2022 at 2:09 pm

    Bardzo smakowite. Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 marca, 2022 at 2:54 am

      Proszę bardzo i polecam się na przyszłość 😁

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}