• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Lody malinowe

Lody malinowe

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 27 sie, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Miód i malina to główne i najważniejsze składniki dzisiejszych lodów. Para ta wspaniale do siebie pasuje, uzupełnia się i fantastycznie smakuje. Do lodów użyłam miodu lipowego, który osobiście uwielbiam i bardzo cenię za jego walory smakowo-zapachowe! Oczywiście możecie użyć innego aromatycznego miodu, nie polecam miodu gryczanego. Gryczany jest zbyt ostry w smaku i raczej nie będzie dobrze smakowała w tym deserze.

lody malinowe
lody malinowe

Zestaw składników występujących w lodach jest typowo polskim i najczęściej stosowany duetem w domowej ziołowej apteczce. Dziś nie będziemy używać ich w celach leczniczych, ale warto przypomnieć, jakie mają właściwości. Maliny pomagają głównie przy przeziębieniach, bólach gardła i brzucha, a miód to właściwie lek na wszelkie dolegliwości. Sami więc widzicie, że nie ma wyjścia, takie lody po prostu trzeba zrobić i nakładać podwójne porcje! Idealne na dzisiejszy piękny słoneczny dzień 🙂

lody malinowe
Print Pin
Bądź pierwszy!

Lody malinowe

Fantastyczne domowe lody ze świeżych malin i aromatycznego miodu, po prostu miód malina!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 850
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 ml śmietany 30% (schłodzonej)
  • 150 g miodu lipowego
  • 300 g malin (świeżych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Maliny zmiksować blenderem na gładki mus, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
  • Jeśli miód jest bardzo gęsty należy go troszkę podgrzać, aby osiągnął stan płynny. Śmietanę ubić na sztywno.
  • Połączyć ubitą śmietanę z musem malinowym i miodem wystarczy połączyć szpatułką lub mikserem na średnich obrotach.
  • Masę przelać do zamykanego pojemnika, wstawić do lodówki na kilka, kilkanaście godzin.
  • Na początku mrożenia lodów można wymieszać masę 2 lub 3 razy co około 30 minut dzięki temu lody będą bardziej kremowe. Jeśli posiadacie maszynę do robienia lodów; przygotowaną masę przelejcie do niej i mieszajcie tak długo, aż osiągniecie pożądaną konsystencję.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Opcjonalnie można dodać 15-30 ml alkoholu.
lody malinowe w rożku trzymane przez dziewczynkę
krzak z dojrzałymi malinami
« Lody jeżynowe
Majonez wegański »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}