• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Lody mango

Lody mango

Aktualizacja: 10 Lip, 2020 · Opublikowany: 10 Lip, 2020 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Lody mango na mleczku kokosowym bez cukru! Puszyste o aksamitnej konsystencji, co tu dużo mówić są po prostu nieziemsko smaczne. Jeśli lubicie mango to te lody są dla Was. Zamiast cukru czy miodu do dosłodzenia użyłam erytrolu, który jest rewelacyjnym słodzikiem szczególnie polecany osobom, które starają się unikać cukru.

kremowe lody mango w pojemniku
Lody mango
Przejdź do:
  • 🍦 Lody
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📋 Notatki
  • 🍬 Erytrol
  • 📖 Przepis

🍦 Lody

Lody, taki deser kochają wszyscy, a szczególnie dzieci, warto więc zrobić je własnoręcznie w domu. Nie jest to skomplikowane zadanie, szczególnie kiedy macie w domu maszynkę do lodów. Jeśli nie, to warto zainwestować w kupno sorbetiery. Można kupić ją nawet za kilkadziesiąt złotych, nie jest to duży wydatek, zważając na to, że posłuży nam dłuższy czas. Oczywiście lody można przygotować i bez niej, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość. Masę lodową należy w pojemniku schładzać (w zamrażalniku) i co 30 minut mieszać, aby lody równo zamrażały się i nie tworzyły się w nich grudki lodowe.

🥘 Składniki

  • 350 g pulpy z mango = 1 duży owoc
  • 420 ml mleczka kokosowego z puszki = 1 puszka
  • 70 ml wody
  • 50 g mleka w proszku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 30 g erytrolu
  • ⅓ łyżeczki mielonej kurkumy opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Mango umyć, obrać ze skórki odkroić cały miąższ, zmiksować na gładki mus w blenderze. Mleczko kokosowe wylać z puszki i lekko pogrzać, aby było jednorodne. Mleko w proszku (50 g) rozmieszać a letniej wodzie (70 ml) dodać erytrol, wymieszać. Połączyć wszystkie składniki, najlepiej wszystko razem zmiksować w blenderze, aby napowietrzyć masę. Miskę z masą lodową wstawić najlepiej do zamrażalnika na 30 minuta, aby się schłodziła.
  • Schłodzoną masę wlać do maszyny do lodów i kręcić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe lody zjeść od razu lub przełożyć do zamykanego naczynia, przechowywać w zamrażalniku. Kiedy najdzie Was chęć na zjedzenie lodów wyjąć z zamrażalnika i chwilę poczekać, aby lekko się rozmroziły.

📋 Notatki

Jeśli nie macie maszynki do lodów/sorbetiery lody można zrobić ręcznie. W tym celu należy przygotowaną masę umieścić w zamrażalniku i mieszać ją co 30-40 minut do uzyskania odpowiedniego zmrożenia lodów. 

lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
Lody mango

🍬 Erytrol

Co to jest erytrol i jakie ma właściwości? To, co najważniejsze to to, że erytrol ma zerowy indeks glikemiczny (IG) i bardzo niski ładunek glikemiczny (ŁG) dlatego też polecany jest w dietach niskocukrowych. Słodzik ten jest bezpieczny dla diabetyków i osób odchudzających się, ponieważ nie podnosi poziomu insuliny i glukozy we krwi. Nie jest metabolizowany przez nasz organizm, wydalany jest w całości z moczem. Jest tylko troszkę mniej słodki w smaku niż cukier biały. Ponieważ erytrol nie karmelizuje się i nie ulega fermentacji, nie nadaje się do ciast drożdżowych i do przygotowania karmelu.

  • Lody jeżynowe
  • Lody malinowe
  • Lody mojito
  • Lody truskawkowo-miętowe

📖 Przepis

lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
Print Pin
Bądź pierwszy!

Lody mango

Domowe lody mango bez cukru, najlepsze!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Lody
Przygotowanie 30 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

  • 350 g pulpy z mango (= 1 duży owoc)
  • 420 ml mleczka kokosowego z puszki (= 1 puszka)
  • 70 ml wody
  • 50 g mleka w proszku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 30 g erytrolu
  • ⅓ łyżeczki mielonej kurkumy (opcjonalnie)

🔪 Instrukcje

  • Mango umyć, obrać ze skórki odkroić cały miąższ, zmiksować na gładki mus w blenderze. Mleczko kokosowe wylać z puszki i lekko pogrzać, aby było jednorodne. Mleko w proszku (50 g) rozmieszać a letniej wodzie (70 ml) dodać erytrol, wymieszać. Połączyć wszystkie składniki, najlepiej wszystko razem zmiksować w blenderze, aby napowietrzyć masę. Miskę z masą lodową wstawić najlepiej do zamrażalnika na 30 minuta, aby się schłodziła.
  • Schłodzoną masę wlać do maszyny do lodów i kręcić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe lody zjeść od razu lub przełożyć do zamykanego naczynia, przechowywać w zamrażalniku. Kiedy najdzie Was chęć na zjedzenie lodów wyjąć z zamrażalnika i chwilę poczekać, aby lekko się rozmroziły. Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli nie macie maszynki do lodów/sorbetiery lody można zrobić ręcznie. W tym celu należy przygotowaną masę umieścić w zamrażalniku i mieszać ją co 30-40 minut do uzyskania odpowiedniego zmrożenia lodów. 
lody mango w rożku
Lody mango
Poprzedni wpis « Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
Kolejny wpis Gofry z jagodami »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie