Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Biszkopty

Biszkopt z pianką i owocami

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 15 cze, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Idealne ciasto dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu na pieczeniu, ale lubią dobre smakołyki, zapraszam na biszkopt z pianką i owocami. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam niezawodny przepis na biszkopt idealny, który wychodzi zawsze i każdemu! Biszkopt jest bardzo smaczny puszysty i świetnie nadaje się jako spód, na którym możemy położyć warstwę lekkiej śmietankowej warstwy  przygotowanej z bitej śmietany z dodatkiem galaretki. Do tego jeszcze porcja soczystych świeżych owoców i deser gotowy! Do tego typu ciasta świetnie sprawdzą się świeże truskawki, jagody, borówki lub maliny te mogą być również mrożone. Z podanej porcji na biszkopt wyjdą dwa blaty, jeden wykorzystujemy do przygotowania dzisiejszego ciasta, a drugi zawijamy szczelnie w folię spożywczą i zamrażamy. W ten sposób będziemy mieć już gotową bazę na następne ciasto. Choć może nie będzie potrzebne zamrażanie, bo może okazać się, że ciasto zniknie w ciągu jednego dnia i będzie nagła potrzeba przygotowania drugą porcję. Dzieciom i nie tylko im bardzo smakuje to niezwykle proste ciasto, ciasto dosłownie jest pochłaniane 😉

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Biszkopt z pianką i owocami

Puszysty biszkopt i lekka śmietankowo-galaretkowa pianka i soczyste owoce, pycha!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g drobnego cukru
  • 110 g mąki pszennej (typ 450 (tortowa))
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Składniki na mus

  • 1 opakowanie galaretki przeznaczonej na 500 ml wody (użyłam bezbarwnej o smaku truskawkowym)
  • 100 ml gorącej wody (do rozrobienia galaretki)
  • 200 ml śmietany 30% lub 36 % (schłodzonej)
  • 2 szklanki dowolnych owoców maliny, truskawki lub borówki
  • ½ szklanki herbaty (lub wody)
  • ½ cyrtyny wyciśnięty z niej sok
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
    Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować. Mąki przesiać do małej miski, odstawić.
  • *Białka oddzielić od żółtek, białka ubić sztywną pianę, kiedy jest już wystarczająco sztywna, zacząć dodawanie cukru łyżka po łyżce nie przerywając ubijania.
  • Masa z białek powinna być sztywna i błyszcząca, teraz można dodać po jednym żółtku, ciągle miksując, a następnie dodać do masy jajecznej przesianą mąkę, najlepiej w dwóch porcjach, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 35-30 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta i wyrównuje jego powierzchnię)
    Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego, wyłączonego już piekarnika do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie kremu i wykończenie ciasta

  • Do 100 ml gorącej wody wsypać galaretkę i dokładnie rozpuścić, odstawić na chwilę do przestudzenia.
  • Śmietanę wyjąć z lodówki, ubić na sztywno, a następnie dodać do niej przestudzoną galaretkę, galaretkę dodajemy małymi porcjami ciągle miksując na najwyższych obrotach.
  • *Wystudzony biszkopt przeciąć na pół (poziomo) jeden blat biszkoptu włożyć do formy w której się piekł, dno formy i brzegi można wyłożyć folią spożywczą. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem na wierzch wyłożyć masę śmietankową, wyrównać ją na całej powierzchni ciasta. Na masie równomiernie rozłożyć owoce delikatnie wcisnąć je w piankę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Jajka powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmijcie je wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową lub ogrzejcie je w ciepłej wodzie.
*Drugą część biszkoptu zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zamrozić lub jeśli planujemy wykorzystanie go w ciągu najbliższych 3-4 dni, zapakowany biszkopt można przechować w lodówce.
Biszkopt z pianką i owocami
biszkopt z pianka i owocami
Biszkopt z pianką i owocami

Więcej Przepisy na biszkopty i ciasta biszkoptowe

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • mleczna kanapka
    Mleczna kanapka

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.