• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Naleśniki i placki » Bliny z mąki gryczanej

Bliny z mąki gryczanej

Aktualizacja: 29 lip, 2020 · Opublikowany: 17 lis, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Przepis na te pyszne bliny znalazłam w książce Beatrice Ojakangas. Autorka podaje klasyczny przepis, który przygotowuje się w Finlandii co roku we wtorek przed Środą Popielcową. Bliny, to również tradycyjne danie, które w różnych odsłonach możemy zjeść u naszych rosyjskich sąsiadów. Najczęściej podawane są z kawiorem, wędzonym łososiem, kwaśną śmietaną z dodatkiem siekanej dymki. Bliny można również podać z klarowanym masłem, słodkim syropem i owocami. Co zrobić, żeby bliny miały dobry smak?  Wystarczy trzymać się jednej zasady! Ciasto powinno być przygotowane przynajmniej 8 godzin przed planowanym pieczeniem, wtedy są najlepsze.

bliny z mąki gryczanej ze śmietaną i łososiem
Bliny z mąki gryczanej

Bliny najlepiej serwować na gorąco lub w temperaturze pokojowej jako danie obiadowe. Moje bliny podałam z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Polecam!

bliny z mąki gryczanej ze śmietaną i łososiem
Print Pin
5 z 1 głosu

Bliny z mąki gryczanej

Klasyczne bliny gryczane, najlepesze!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Danie główne
Porcji 16
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • ¼ szklanki ciepłej wody (40-45 st C)
  • 4 g suchych drożdży (lub 8 g świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka przegotowanego mleka (ostudzonego do temperatury 40-45 st C)
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczorem przed pójściem spać należy przygotować ciasto. W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami na gładkie rzadkie ciasto. Nakryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc lub na co najmniej 8 godzin.
  • Po czasie wyrastania, rozgrzać olej na patelni. Nakładać  2 łyżki ciasta, powstanie placuszek. Bliny powinny mieć średnicę około 10 cm.
  • Smażyć z dwóch stron tak, jak naleśniki. Smacznego!

📋 Notatki

Dodatkowo będziemy potrzebować; wędzonego łososia, cytrynę, koperek, kwaśną śmietanę.
bliny z mąki gryczanej na talerzu ze śmietaną, cebulką i łososiem
« Szarlotka z wiórkami kokosowymi
Ciastka z jagodami goji »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. ankawell napisał

    17 listopada, 2012 at 4:09 pm

    bliny ze śmietaną i wędzonym łososiem - poezja 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 listopada, 2012 at 4:11 pm

      Po prostu pycha:) takie właśnie podałam, mniam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}