• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Naleśniki i placki » Bliny z mąki gryczanej

Bliny z mąki gryczanej

Aktualizacja: 29 lip, 2020 · Opublikowany: 17 lis, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Przepis na te pyszne bliny znalazłam w książce Beatrice Ojakangas. Autorka podaje klasyczny przepis, który przygotowuje się w Finlandii co roku we wtorek przed Środą Popielcową. Bliny, to również tradycyjne danie, które w różnych odsłonach możemy zjeść u naszych rosyjskich sąsiadów. Najczęściej podawane są z kawiorem, wędzonym łososiem, kwaśną śmietaną z dodatkiem siekanej dymki. Bliny można również podać z klarowanym masłem, słodkim syropem i owocami. Co zrobić, żeby bliny miały dobry smak?  Wystarczy trzymać się jednej zasady! Ciasto powinno być przygotowane przynajmniej 8 godzin przed planowanym pieczeniem, wtedy są najlepsze.

bliny z mąki gryczanej ze śmietaną i łososiem
Bliny z mąki gryczanej

Bliny najlepiej serwować na gorąco lub w temperaturze pokojowej jako danie obiadowe. Moje bliny podałam z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Polecam!

bliny z mąki gryczanej ze śmietaną i łososiem
Print Pin
5 z 1 głosu

Bliny z mąki gryczanej

Klasyczne bliny gryczane, najlepesze!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Danie główne
Porcji 16
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • ¼ szklanki ciepłej wody (40-45 st C)
  • 4 g suchych drożdży (lub 8 g świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka przegotowanego mleka (ostudzonego do temperatury 40-45 st C)
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczorem przed pójściem spać należy przygotować ciasto. W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami na gładkie rzadkie ciasto. Nakryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc lub na co najmniej 8 godzin.
  • Po czasie wyrastania, rozgrzać olej na patelni. Nakładać  2 łyżki ciasta, powstanie placuszek. Bliny powinny mieć średnicę około 10 cm.
  • Smażyć z dwóch stron tak, jak naleśniki. Smacznego!

📋 Notatki

Dodatkowo będziemy potrzebować; wędzonego łososia, cytrynę, koperek, kwaśną śmietanę.
bliny z mąki gryczanej na talerzu ze śmietaną, cebulką i łososiem
« Szarlotka z wiórkami kokosowymi
Ciastka z jagodami goji »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. ankawell napisał

    17 listopada, 2012 at 4:09 pm

    bliny ze śmietaną i wędzonym łososiem - poezja 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 listopada, 2012 at 4:11 pm

      Po prostu pycha:) takie właśnie podałam, mniam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →