Brownie z malinami, to kolejny eksperyment z ciastem czekoladowym i owocami. Przypominam, że przepis na ciasto podstawowe jest bezglutenowe! Uwielbiam czekoladowe ciasta i ciągle testuję nowe połączenia, smaki i dodatki do nich. Do tego przepisu dodałam whisky i maliny, smak alkoholu jest delikatnie wyczuwalny i świetnie podkreśla smak ciemnej czekolady. Maliny, natomiast są tą kropką nad "i", jak dla mnie połączenie to jest fantastyczne! Ciasto poza smakiem ma tę zaletę, że jest bezglutenowe i błyskawiczne w przygotowaniu. Brownie można podawać na zimno i na ciepło, wyśmienicie smakuje podane z gałką lodów lub kieliszkiem likieru malinowego. Polecam!
📖 Przepis
Brownie z malinami
Brownie, to ciasto kochają wszyscy!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 200 g ciemnej czekolady
- 200 g masła
- 170 g cukru
- 4 duże jajka
- 70 ml whisky (lub koniak)
- 2 szklanki malin
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. BIałka oddzielić od żółtek, żółtka ubić z połową cukru na jasną masę.
- Do rondelka lub miski włożyć połamaną czekoladę i masło, rondelek umieścić na większym naczyniu z gotującą się woda, rozpuścić na jednolitą masę, a następnie dodać do niej ubite żółtka, dokładkie zmiksować, zdjąć z ognia. Dodać alkohol, wymieszać.
- Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno, delikatne połączyć z masą czekoladową.
- Tortownicę o srednicy 22 - 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, na wierzch ułożyć maliny, jedna obok drugiej, wstawić do piekarnika, piec przez 35 - 40 minut.
- Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy przed podaniem posypać cukrem.
- Smacznego!
bezglutenowiec napisał
Whisky jest alkoholem zabronionym w diecie bezglutenowej, ponieważ powstaje z destylacji zacieru zbożowego. Koniak (powstaję z trzech różnych rodzajów winogron)jest dopuszczalny, więc polecam użycie go w tym przepisie. Pozdrawiam
Anna napisał
Mam nadzieję, że osoby uczulone na gluten wiedzą jakiego alkoholu mogą użyć 😉 w przepisie podałam, że może być to whisky lub oczywiście koniak... choć whisky powstaje ze słodu jęczmiennego (a słód z kiełkowanego ziarna ) to raczej glutenu tam nie ma. No, ale chyba nikt tak naprawdę nie pokusił się o badania w tej kwestii, więc lepiej niech osoby z celiakią unikają niezbadanego 😉 Dziękuje za informację, pozdrawiam 🙂