• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Brownie » Brownie z malinami

Brownie z malinami

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 25 wrz, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Brownie z malinami, to kolejny eksperyment z ciastem czekoladowym i owocami. Przypominam, że przepis na ciasto podstawowe jest bezglutenowe! Uwielbiam czekoladowe ciasta i ciągle testuję nowe połączenia, smaki i dodatki do nich. Do tego przepisu dodałam whisky i maliny, smak alkoholu jest delikatnie wyczuwalny i świetnie podkreśla smak ciemnej czekolady. Maliny, natomiast są tą kropką nad "i", jak dla mnie połączenie to jest fantastyczne! Ciasto poza smakiem ma tę zaletę, że jest bezglutenowe i błyskawiczne w przygotowaniu. Brownie można podawać na zimno i na ciepło, wyśmienicie smakuje podane z gałką lodów lub kieliszkiem likieru malinowego. Polecam!

brownie z malinami
Brownie z malinami
brownie z malinami
Print Pin
5 z 3 głosów

Brownie z malinami

Brownie, to ciasto kochają wszyscy!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g ciemnej czekolady
  • 200 g masła
  • 170 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 70 ml whisky (lub koniak)
  • 2 szklanki malin
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. BIałka oddzielić od żółtek, żółtka ubić z połową cukru na jasną masę.
  • Do rondelka lub miski włożyć połamaną czekoladę i masło, rondelek umieścić na większym naczyniu z gotującą się woda, rozpuścić na jednolitą masę, a następnie dodać do niej ubite żółtka, dokładkie zmiksować, zdjąć z ognia. Dodać alkohol, wymieszać.
  • Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno, delikatne połączyć z masą czekoladową.
  • Tortownicę o srednicy 22 - 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, na wierzch ułożyć maliny, jedna obok drugiej, wstawić do piekarnika, piec przez 35 - 40 minut.
  • Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy przed podaniem posypać cukrem.
  • Smacznego!
brownie z malinami
Brownie z malinami
« Carpaccio z prawdziwka
Flan z gruszkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. bezglutenowiec napisał

    21 grudnia, 2014 at 8:47 pm

    Whisky jest alkoholem zabronionym w diecie bezglutenowej, ponieważ powstaje z destylacji zacieru zbożowego. Koniak (powstaję z trzech różnych rodzajów winogron)jest dopuszczalny, więc polecam użycie go w tym przepisie. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2014 at 11:33 pm

      Mam nadzieję, że osoby uczulone na gluten wiedzą jakiego alkoholu mogą użyć 😉 w przepisie podałam, że może być to whisky lub oczywiście koniak... choć whisky powstaje ze słodu jęczmiennego (a słód z kiełkowanego ziarna ) to raczej glutenu tam nie ma. No, ale chyba nikt tak naprawdę nie pokusił się o badania w tej kwestii, więc lepiej niech osoby z celiakią unikają niezbadanego 😉 Dziękuje za informację, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →