Soczewica jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Białko z soczewicy nie zawiera wszystkich aminokwasów, więc nie jest pełnowartościowe, ale wystarczy, że odpowiednio skomponujemy posiłek, dostarczając brakujących ogniw. Tak więc soczewicę warto podawać w towarzystwie produktów zbożowych, jajek czy ziemniaków tworząc w ten sposób w 100 % pełnowartościowy posiłek.
Burger z soczewicy to wspaniała i zdrowa propozycja na obiad, świetna przekąska na wycieczkę i do szkoły. Burgery przygotowałam z czarnej soczewicy, ale możecie użyć do tego dowolnej soczewicy czerwonej lub zielonej. Dozwolone są wszystkie dodatki 🙂 możecie dowolnie je komponować. Burgery z soczewicy można podać również w klasycznej formie, czyli kotlet, surówka plus kasza lub ziemniaki. Smacznego!
📖 Przepis
Burger z soczewicy
🥘 Składniki
- 200 g czarnej soczewicy
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 średnia cebula
- 1 średnie jajko
- 7 łyżek tartej bułki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki chilli
- 100 g sera feta
- 50 g sera Gruyere
- 1 garść siekanej natki pietruszki
- pieprz (do smaku)
- olej do smażenia
- do odtoczenia kotletów odrobina mąki ryżowej lub pszennej
🔪 Instrukcje
- Soczewicę namoczyć, a następnie ugotować i odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek rozdrobnić. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebulę pod koniec smażenia dodać kminek i czosnek, smażyć jeszcze 30 sekund, zdjąć z ognia.
- Przestudzoną soczewicę rozdrobnić przy pomocy blendera na papkę, papka nie musi być idealnie gładka. Do masy z soczewicy dodać podsmażoną cebulę, natkę pietruszki, jajko, starte na tarte sery, tartą bułkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać masę, najlepiej ręką w razie potrzeby dodać więcej bułki tarte - gdyby masa była zbyt rzadka.
- Z masy formować kulki, które następnie spłaszczyć, tworząc małe medaliony, obtoczyć w mące.
- Burgery smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Burgery serwujemy na ciepłej bułce z dodatkiem sałaty, pomidora, ogórka kiszonego, cebuli , majonezu, ketchupu lub innych ulubionych dodatków.
- Smacznego!
AniaRand napisał
Soczewica jest genialna na wegetariańskie wersje mięsnych specjałów:) Ostatnio zrobiłam pasztet z soczewicy - ludzie, na których przetestowałam, byli zachwyceni. Pozdrawiam
Anna napisał
W takim razie burgery będą również Ci smakowały 🙂 Polecam 🙂