• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Burgery i kotlety » Burger z soczewicy

Burger z soczewicy

Aktualizacja: 19 sty, 2019 · Opublikowany: 14 kwi, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Soczewica jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Białko z soczewicy nie zawiera wszystkich aminokwasów, więc nie jest pełnowartościowe, ale wystarczy, że odpowiednio skomponujemy posiłek, dostarczając brakujących ogniw. Tak więc soczewicę warto podawać w towarzystwie produktów zbożowych, jajek czy ziemniaków tworząc w ten sposób w 100 % pełnowartościowy posiłek.

Burger z soczewicy to wspaniała i zdrowa propozycja na obiad, świetna przekąska na wycieczkę i do szkoły. Burgery przygotowałam z czarnej soczewicy, ale możecie użyć do tego dowolnej soczewicy czerwonej lub zielonej. Dozwolone są wszystkie dodatki 🙂 możecie dowolnie je komponować. Burgery z soczewicy można podać również w klasycznej formie, czyli kotlet, surówka plus kasza lub ziemniaki. Smacznego!

Print Pin
5 z 2 głosów

Burger z soczewicy

Zdrowe niskokaloryczne i pyszne burgery.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 14
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g czarnej soczewicy
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jajko
  • 7 łyżek tartej bułki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki chilli
  • 100 g sera feta
  • 50 g sera Gruyere
  • 1 garść siekanej natki pietruszki
  • pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia
  • do odtoczenia kotletów odrobina mąki ryżowej lub pszennej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Soczewicę namoczyć, a następnie ugotować i odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek rozdrobnić. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebulę pod koniec smażenia dodać kminek i czosnek, smażyć jeszcze 30 sekund, zdjąć z ognia.
  • Przestudzoną soczewicę rozdrobnić przy pomocy blendera na papkę, papka nie musi być idealnie gładka. Do masy z soczewicy dodać podsmażoną cebulę, natkę pietruszki, jajko, starte na tarte sery, tartą bułkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać masę, najlepiej ręką w razie potrzeby dodać więcej bułki tarte - gdyby masa była zbyt rzadka.
  • Z masy formować kulki, które następnie spłaszczyć, tworząc małe medaliony, obtoczyć w mące.
  • Burgery smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  • Burgery serwujemy na ciepłej bułce z dodatkiem sałaty, pomidora, ogórka kiszonego, cebuli , majonezu, ketchupu lub innych ulubionych dodatków.
  • Smacznego!
burger z soczewicy
burger z soczewicy
« Ciastka z marcepanem
Ryż z ciecierzycą i rodzynkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. AniaRand napisał

    06 czerwca, 2015 at 2:24 pm

    5 stars
    Soczewica jest genialna na wegetariańskie wersje mięsnych specjałów:) Ostatnio zrobiłam pasztet z soczewicy - ludzie, na których przetestowałam, byli zachwyceni. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 czerwca, 2015 at 7:10 pm

      W takim razie burgery będą również Ci smakowały 🙂 Polecam 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}