Domowe burgery z buraka z dodatkiem płatków owsianych, fety oraz świeżych ziół. Soczyste i aromatyczne kotleciki idealne do przygotowania wegetariańskiej wersji popularnej kanapki znanej głównie z fast foodów. Jeśli macie uczulenie na gluten i nie wchodzi w grę jedzenie bułek, możecie przygotować na bazie kotlecików klasyczny obiad z kaszą lub ziemniakami oraz zestawem surówek i kompotem. Do tego przepisu nie trzeba wcześniej gotować czy też piec buraków. Masę przygotowujemy z surowych buraków oraz płatków owsianych. Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do nich płatki owsiane, które wchłoną sok z buraka. Dzięki temu płatki zmiękną i napęcznieją. Część masy proponuję zblendować dla uzyskania bardziej klejącej i zwartej konsystencji. Kotlety podczas pieczenia nie rozsypują się i nie tracą swojego kształtu! Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu z dodatkiem sosów i świeżych warzyw. Smacznego!
📖 Przepis
Burgery z buraka
🥘 Składniki
Składnik na burgery
- 300 g buraków
- 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
- 160 g płatków owsianych
- 150 g fety
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanej bazylii
- olej do smażenia
- pieprz, sól
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo
- bułki hamburgerowe
- pomidor
- ogórki kiszone
- musztarda, ketchup, majonez
- sałata
- ser
- cebula pokrojona w drobną kostkę
- awokado i inne ulubione składniki
🔪 Instrukcje
- Buraki wyszorować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach
- Dodać płatki owsiane i oliwę, wymieszać i odstawić na około 20 minut
- Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować buraki z płatkami, nie trzeba robić tego dokładnie wystarczy, że zmiksujecie na papkę około ⅓ masy
- Następnie dodać pozostałe składniki, ser rozkruszyć w dłoniach, wymieszać i doprawić solą i pieprzem
- Z przygotowanej masy buraczanej uformować 8 burgerów
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć burgery na średnim ogniu z dwóch stron po około 4 minuty, uważajcie żeby ogień nie był zbyt ostry!
- Po upieczeniu odrazu podawać w formie klasycznego burgera z zaproponowanymi dodatkami lub jako danie obiadowe z sałatką i kaszą
- Smacznego!
MM napisał
Uwielbiam burgery, ale z buraka jeszcze nie jadłem. Dzięki za smakowity przepis - jutro spróbuję 🙂
Anna napisał
Koniecznie spróbuj 🙂 Nam smakował bardzo!