• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przekąski » Chipsy z obierek warzywnych

Chipsy z obierek warzywnych

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 3 gru, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Chipsy, to chyba najchętniej kupowana przekąska i choć wiadomo, że chipsy nie należą do zdrowych przekąsek, a szczególnie te ze sklepu, to i tak wszyscy je chrupią...! Skoro tak bardzo je lubimy to przygotujmy je w zdrowej formie. Dziś przepis na fantastyczne chipsy z obierek warzywnych. Do tego przepisu można wykorzystać dowolne warzywa ziemniaki, czerwone buraki, marchewkę lub pietruszkę. Wszystko co najlepsze w warzywach podobno ukryte jest w skórce i grzechem byłoby wyrzucenie jej! Można przetworzyć ją na fantastyczne chrupiące i aromatyczne chipsy, oczywiście przed przygotowaniem ich należy dokładnie umyć warzywa. To bardzo ważne, ponieważ warzywa i owoce dostępne w sklepach pochodzą z masowych upraw, w których nie szczędzi się nawozów i oprysków. Warzywa mogą być zanieczyszczone różnego rodzaju bateriami i odchodami zwierząt.

Do mycia warzyw najlepiej zastosować tanią i bardzo skuteczną domową metodę polegająca na myciu dwufazowym. Pierwsza faza to 3 minutowa kąpiel warzyw/owoców w wodzie kwaśnej - na 3 litry wody należy dolać ½ szklanki octu winnego. W przypadku warzyw korzennych używanych do celów kulinarnych w całości, należy wyszorować szczoteczką ich skórką, która może mieć jeszcze resztki ziemi. Druga kąpiel, to kąpiel alkaliczna - na 1 litr wody dodać 1 łyżkę sody oczyszczonej, warzywa kąpiemy przez kolejne 2 - 3 minuty. Na koniec płuczemy pod bieżącą wodą. Teraz możemy przystąpić do obierania warzyw na chipsy! Obierając warzywa postarajmy się, aby "wstążki" z obierek były cienkie i równej grubości zapewni to równe i szybkie przygotowanie chipsów. Najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw no, chyba że dobrze władacie nożem 😉  Zapraszam do chrupania!

chipsy z obierkow warzywnych
Print Pin
5 z 4 głosów

Chipsy z obierek warzywnych

Zdrowe naturalne chipsy z tego co zazwyczaj wyżucamy do kosza!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przekąski
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • obierki z 4 ziemniaków (buraków czerwonych, pietruszki lub marchewki)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • ulubione przyprawy np: słodka lub ostra papryka (sól, tymianek, rozmaryn...)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Warzywa wyszorować, osuszyć, a następnie obrać przy pomocy obieraczki do warzyw. Obierki ułożyć na czystej ściereczce kuchennej.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 - 190 st C.
  • Do dużej miski włożyć osuszone obierki polać olejem delikatnie wymieszać, teraz posypać ulubionymi przyprawami i ponownie wymieszać. Przyprawione obierki ułożyć na papierze do pieczenia, jeśli obierków mamy dość dużo nie należy piec ich wszystkich na raz, ułóżcie obierki tak, aby nie nachodziły na siebie.
  • Papier z obierkami umieścić na blaszce do pieczenia. Chipsy pieczemy około 5 do 7 minut po tym czasie przełożyć obierki na drugą stronę, piec jeszcze kilka minut.
  • Po upieczeniu chipsy przełożyć na kratkę, przestudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Dla zwolenników kuchni surowej - RAW! Chipsy można przygotować w dehydratorze susząc je do pożądanego efektu 🙂
chipsy z obierkow warzywnych
chipsy z obierkow warzywnych
chipsy z obierkow warzywnych
« Ciastka limonkowo-cukrowe
Ciasto czekoladowo - pomarańczowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    09 grudnia, 2014 at 11:47 am

    No to tutaj mnie Aniu zaskoczyłaś ;)...hahaa świetny pomysł!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2014 at 2:43 pm

      To prawda, pomysł zaskakujący, ale jaki pyszny 🙂 !

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    03 grudnia, 2014 at 11:35 am

    5 stars
    To taki przepis na przednówek bardziej 😉

    Lubię pracować obieraczką do warzyw, kiedyś zdaje się u pana Oliver'a podpatrzyłem sposób na sałatę, marchew po obraniu - dalej obierał. Takie wstążki dobrze się poddają winegretom. Ładnie też wyglądają.

    Z diety RAW to mam na balkonie surowy boczek w soli i przyprawach 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 grudnia, 2014 at 6:05 pm

      Śniegu brak, więc prawie jak przednówek, a obierki z młodych ziemniaków mogą być troszkę gorsze - bo bardziej soczyste 😉
      Ooo, wstążeczka marchewkowa zamarynowana właśnie w occie z dodatkiem kilku tajemniczych składników 😉 często spożywana jest u nas na wsi 😉 Pyszna szczególnie w połączeniu z cukinią i dynią.
      To masz rarytas na balkonie, pewnie ją sparzysz i upieczesz i Raw już nie będzie 😉

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        04 grudnia, 2014 at 4:20 am

        5 stars
        Te kilka tajemniczych składników musi być bardzo pikantnych, skoro potem aż dymią 😉
        Parzyć nie będę, bo to nie do wędzenia na zimno, tylko do pieczenia na gorąco 🙂
        chyba, że czegoś nie wiem, a Ania zna sztuczkę, że po sparzeniu będzie lepszy?
        Boczek w kostkę do boeuf bourguignonne rzeczywiście blanszuję, ale to przed smażeniem. Przyznaj się, co tam trzymasz w zanadrzu?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          05 grudnia, 2014 at 7:41 pm

          Tak, dymią razem z dynią 😉 W sprawie boczku, to tutaj bez niespodzianek... parzenie i wędzenie lub pieczenie, innych opcji brak no może jeszcze jedna - dojrzewanie przez bardo długo czas...:)

          Odpowiedz
          • Paulina napisał

            12 stycznia, 2017 at 7:33 pm

            5 stars
            Nawet dobre

          • Anna napisał

            12 stycznia, 2017 at 8:35 pm

            Dobre 🙂 i pomyśleć, że zazwyczaj tę część z warzyw wyrzucamy 😉

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}