• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka limonkowo-cukrowe

Ciastka limonkowo-cukrowe

Aktualizacja: 12 Gru, 2018 · Opublikowany: 29 Lis, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy pieczemy więcej ciasteczek i to nie tylko tych rozgrzewających z dodatkiem cynamonu, imbiru. Fantastycznie jest poczuć zapach lata, aromatycznej limonki, kiedy na zewnątrz jest szaro i zimno. Aromat ciastek roznosi się po całym domu, wszędzie pachnie limonką! Trudno wytrzymać wąchając takie wspaniałe aromaty i czekać spokojnie na ich przestudzenie.

Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie dziesięć minut, wszystkie składniki łączymy w misce, krótko mieszamy i przekładamy na blachę. Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo delikatne i miękkie należy więc ostrożnie przenieść je na kratkę, na której będą stygły. Później, po wystygnięciu ciasteczka stają się chrupiące z wierzchu i delikatnie wilgotne w środku. Po całkowitym wystudzeniu możemy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mogą spędzić tam nawet kilka tygodni, choć to raczej niemożliwe, bo znikają błyskawicznie. Prawda, że proste? Zapraszam i życzę smacznego!

Ciastka limonkowo - cukrowe
Print Pin
4.75 from 4 votes

Ciastka limonkowo-cukrowe

Delikatne ciastka o niesamowitym zapachu i smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 12 minutes
Całkowity czas 22 minutes
Porcje 26
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 180 g miękkiego masła
  • 220 g drobnego cukru + do obtoczenia ciastek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka starta z 2 limonek + sok
  • 300 g mąki pszennnej

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Do miski włożyć miękkie masło i cukier, zmiksować do uzyskania puszystej masy, następnie dodać pozostałe składniki ( bez soku i skórki z limonki ) wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać sok i skórkę z limonki, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Porcję ciasta odmierzać przy pomocy łyżki do nakładania lodów, każdą kulkę ciasta obtoczyć w cukrze, a następnie położyć na blachę zachowując odstępy między ciastkami - powiększają znacznie swoją średnicę.
  • Ciastka piec przez 10 - 15 minut - na złoty kolor.
  • Ciastka studzić na kratce, (delikatnie przenieść je na kratkę z całym papierem),  po całkowitym wystudzeniu ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Smacznego!
Ciastka limonkowo - cukrowe
Ciastka limonkowo - cukrowe
Poprzedni wpis « Chleb błyskawiczny
Kolejny wpis Chipsy z obierek warzywnych »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    29 listopada, 2014 at 3:52 pm

    4 stars
    Ale że z glutenem?? Brr!! 😀
    Nie poznaję koleżanki 😉

    Kolejny błyskawiczny rośnie w koszyczku, muszę tylko uważać, żeby przy wyrzucania na blaszkę zrobić to mniej energicznie niż ostatnio.
    No i oszczędniej z mąką do podsypania, za dużo zmiatania potem.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 listopada, 2014 at 5:56 pm

      Z glutenem 😉 czasem trzeba poprawić sobie humor 🙂
      Tak, tak z mąką możesz trochę oszczędniej ostatnio było dość dużo 😉

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        30 listopada, 2014 at 6:02 pm

        5 stars
        Bo ja jak Terkowski, taki zamaszysty jestem 😉

        Podpiekłem też bardziej skórkę, a obok własnoręcznie zrobiona dojrzewająca polędwica 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          03 grudnia, 2014 at 6:28 pm

          Ula la, la wygląda przepysznie 🙂 i chleb i polędwica wszystko na pięć, a nawet sześć 😉

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia