• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka limonkowo-cukrowe

Ciastka limonkowo-cukrowe

Aktualizacja: 12 gru, 2018 · Opublikowany: 29 lis, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy pieczemy więcej ciasteczek i to nie tylko tych rozgrzewających z dodatkiem cynamonu, imbiru. Fantastycznie jest poczuć zapach lata, aromatycznej limonki, kiedy na zewnątrz jest szaro i zimno. Aromat ciastek roznosi się po całym domu, wszędzie pachnie limonką! Trudno wytrzymać wąchając takie wspaniałe aromaty i czekać spokojnie na ich przestudzenie.

Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie dziesięć minut, wszystkie składniki łączymy w misce, krótko mieszamy i przekładamy na blachę. Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo delikatne i miękkie należy więc ostrożnie przenieść je na kratkę, na której będą stygły. Później, po wystygnięciu ciasteczka stają się chrupiące z wierzchu i delikatnie wilgotne w środku. Po całkowitym wystudzeniu możemy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mogą spędzić tam nawet kilka tygodni, choć to raczej niemożliwe, bo znikają błyskawicznie. Prawda, że proste? Zapraszam i życzę smacznego!

Ciastka limonkowo - cukrowe
Print Pin
4,75 z 4 głosów

Ciastka limonkowo-cukrowe

Delikatne ciastka o niesamowitym zapachu i smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 26
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 12 minutes
Całkowity czas 22 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 180 g miękkiego masła
  • 220 g drobnego cukru + do obtoczenia ciastek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka starta z 2 limonek + sok
  • 300 g mąki pszennnej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Do miski włożyć miękkie masło i cukier, zmiksować do uzyskania puszystej masy, następnie dodać pozostałe składniki ( bez soku i skórki z limonki ) wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać sok i skórkę z limonki, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Porcję ciasta odmierzać przy pomocy łyżki do nakładania lodów, każdą kulkę ciasta obtoczyć w cukrze, a następnie położyć na blachę zachowując odstępy między ciastkami - powiększają znacznie swoją średnicę.
  • Ciastka piec przez 10 - 15 minut - na złoty kolor.
  • Ciastka studzić na kratce, (delikatnie przenieść je na kratkę z całym papierem),  po całkowitym wystudzeniu ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Smacznego!
Ciastka limonkowo - cukrowe
Ciastka limonkowo - cukrowe
« Chleb błyskawiczny
Chipsy z obierek warzywnych »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    29 listopada, 2014 at 3:52 pm

    4 stars
    Ale że z glutenem?? Brr!! 😀
    Nie poznaję koleżanki 😉

    Kolejny błyskawiczny rośnie w koszyczku, muszę tylko uważać, żeby przy wyrzucania na blaszkę zrobić to mniej energicznie niż ostatnio.
    No i oszczędniej z mąką do podsypania, za dużo zmiatania potem.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 listopada, 2014 at 5:56 pm

      Z glutenem 😉 czasem trzeba poprawić sobie humor 🙂
      Tak, tak z mąką możesz trochę oszczędniej ostatnio było dość dużo 😉

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        30 listopada, 2014 at 6:02 pm

        5 stars
        Bo ja jak Terkowski, taki zamaszysty jestem 😉

        Podpiekłem też bardziej skórkę, a obok własnoręcznie zrobiona dojrzewająca polędwica 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          03 grudnia, 2014 at 6:28 pm

          Ula la, la wygląda przepysznie 🙂 i chleb i polędwica wszystko na pięć, a nawet sześć 😉

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}