Przepis na chleb z dodatkiem zakwasu w wersji błyskawicznej z odrobiną drożdży, które przyspieszają procedurę przygotowania i fermentacji ciasta chlebowego. W przepisie tym nie trzeba przygotowywać zaczynu, wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą odstawić do wyrośnięcia i upiec. Chleb w smaku nie ustępuje klasycznym wypiekom żytnim, jego miąższ jest sprężysty i wilgotny. Wyjątkowy smak i zapach chleba to zasługa czarnuszki. Czarnuszka znana jest od czasów faraonów, a od początku dwudziestego pierwszego wieku przeżywa swój renesans. Szczególnie polecana jest dla alergików, astmatyków i osób o obniżonej odporność organizmu, ceniona w kosmetyce. Pieczywo z jej dodatkiem smakuje wybornie, przynosi również korzyści zdrowotne. Jeśli mielibyście problem z kupieniem czarnuszki w sklepie, to bez problemu dostaniecie ją w sklepie internetowym.
Ważne przypomnienie!!! Pamiętajcie, aby zakwas wyjąć i dokarmić kilka godzin przed pieczeniem chleba!
📖 Przepis
Chleb z czarnuszką
🥘 Składniki
- 90 g zakwasu żytniego
- 8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
- 400 g wody
- 1 łyżeczka cukru
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 200 g mąki żytniej typ 2000
- 6 g soli
- 2 łyżki czarnuszki + odrobina do posypania
🔪 Instrukcje
- Do miski wlać zakwas, wodę, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie dodać sól, mąkę pszenną i żytnią, wymieszać ciasto łyżką lub mikserem - do połączenie się składników.
- Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie dodać do ciasta czarnuszkę, wyrabiać ciasto przez 2 - 3 minuty.
- Keksówkę o wymiarach 25 cm x 14 cm, wysmarować olejem i wysypać otrębami, przelać ciasto, a jego wierzch spryskać olejem, posypać czarnuszką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby urosło.
- Piekarnik nagrzać do temperatur 220 st, przed wstawieniem chleba należy na jego dno wsypać szklankę kostek lodu.
- Chleb pieczemy 45 minut, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 st C, w razie potrzeby przykrywamy wierzch chleba folią aluminiową, jeśli zacznie się przypiekać z wierzchu.
- Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
- Smacznego!
Agata Debiutantka napisał
Przepyszny! Najpyszniejszy, jaki dotychczas mi wyszedł. Na tyle, że nie czekałam do jutra i ukroiłam sobie jeszcze dwie pajdy i wchłaniam właśnie z masełkiem (a jest prawie 23.00). Niech mi Czarnuszka wybaczy! Odważyłam się pokombinować, bo lubię pszenicę i zamiast 200 g żytniej wrzuciłam 100g żytniej i 100g pszennej typ 720 - to też zadziałało. Jestem zauroczona tym, co u Ciebie oglądam 🙂 i już planuję następne wypieki. A zakwasem i Twoją kuchnią dzielę się z przyjaciółmi. P.S. Nigdy nie wysyłajcie zakwasu paczką... Zgadnijcie, co się wtedy stanie ;] przyjaciółka była zaskoczona zawartością przesyłki :DD
Anna napisał
Chlebek z większą ilością mąki pszennej jest lżejszy, bardziej puszysty i może troszkę jaśniejszy od tego z większym udziałem mąki żytniej ja też bardzo lubię wersję pszenną możesz spróbować upiec go tylko z pszennej 😉 Bardzo się cieszę, że Ci dobrze u mnie, zawsze gorąco zapraszam :)))
Zakwas w paczce? to może pomysł na biznes, he, he 😉
Agata Debiutantka napisał
No no, tylko trzeba by opatentować sposób na to, żeby nie wybuchał od wstrząsów... Może w zbyt małe naczynie wpakowałam moją porcyjkę? Gazy rozerwały słoiczek i cała zawartość rozeszła się po wszystkim, co było w paczce. Szkoda, że nikt nie zrobił zdjęcia przy otwieraniu przesyłki... Ja sobie wyobrażam ten zapaszek 😀
Anna napisał
To niezły bigos dostała zamiast zakwasu 😉 W takim razie musi sam go zrobić 🙂
Sprawdzona Kuchnia napisał
Tak to prawda w smaku jest doskonały, a czarnuszka podkręca jego smak!
Jola Rotta napisał
Chleb wyglada jak z najlepszej piekarni!Dodanie czarnuszki nada mu pewnie lekko ostry smak.Czarnuszka jest znakomitym zamiennikiem pieprzu.Pozdrawiam:)
Klaudia napisał
Chlebek jak z piekarni. Idealnie wyrośnięty i te dziurki. Chylę czoła 🙂
Anna napisał
Dziękuję bardzo 🙂 Chlebek polecam!