Dziś mam dla Was wspaniały chleb gryczano-orkiszowy. Chleb upieczony w garnku żeliwnym, chlebek dzięki temu zyskał wspaniałą, grubą i bardzo chrupiącą skórkę. Wnętrze chleba ma ciemny kolor, a to za sprawą dodatku gryki. Miąższ chleba jest lekko wilgotny i bardzo sprężysty z charakterystycznym gryczanym smakiem i aromatem.
🥘 Składniki
- 200 g mąki orkiszowej typ 630
- 100 g mąki gryczanej
- 240 g mąki pszennej typ 750
- 12 g soli morskiej drobnej
- 365 g wody letniej
- 15 g świeżych drożdży *lub 7 g suchych
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wsypać mąki, wymieszać.
- W dzbanku odmierzyć odpowiednią ilość wody, dodać drożdże* i jedną łyżkę mieszanki mącznej, wymieszać i odstawić na kilka minut. Mieszankę płynną wlać do mąk, dodać sól, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Wystarczy przez około 3 minut na wysokich obrotach.
- Miskę z ciastem przykryć folia spożywczą i odstawić na około 1 i 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie złożyć ciasto dwa razy**. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na podsypany mąką blat, delikatnie rozpłaszczyć ciasto, a następnie złożyć je na kształt koperty i zaokrąglić. Obficie obsypać mąką i przełożyć do przygotowanego koszyczka - koszyczek należy wcześniej wyłożony ściereczką, którą również mocno posypujemy mąką. Ciasto wkładamy do koszyczka łączeniem do dołu, wierzch przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st C, garnek żeliwny należy wstawić do zimnego piekarnika, aby rozgrzewał się razem z piekarnikiem.
- Kiedy piekarnik osiągnie już odpowiednią temperaturę można wyjąc z niego rozgrzany garnek (uważajcie bo jest bardzo gorący) i bardzo ostrożne przełożyć do niego wyrośnięty chleb. Najlepiej zrobić to chwytając za brzegi ścierki i szybkim ruchem przełożyć chleb tak, aby w garnku leżał do góry nogami. Ostrym nożem, nożyczkami lub żyletką można ponacinać wierzch chleba, szybko przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut przykryty pokrywką, a następnie zdejmujemy ją i dopiekamy chleb jeszcze 15-20 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garna i przekładamy na kratkę, aby całkowicie ostygł.
👐 Składanie ciasta
Chleb gryczano-orkiszowy jest bardzo łatwy do przygotowania, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania dobrze jest złożyć ciasto kilka razy. Jak wygląda składanie ciasta? To bardzo prosty zabieg, który sprawia, że ciasto jest mocniejsze, poprawia jego strukturę, a po uformowaniu nie rozpływa się na boki. Pierwsze składanie ciasta najlepiej przeprowadzić po około 30 minutach od odstawienia go do wyrastania. Na początek należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto mniej się kleiło. Następnie trzeba sięgnąć na dno miski i wyciągając ciasto w górę, kiedy poczujecie opór, połóżcie wyciągniętą część ciasta na wierzch. Ciasto wyciągnąć z czterech stron, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na kolejne 30 minut. Uważajcie, żeby podczas wyciągania ciasta w górę nie rozrywać go. Rozerwanie spowoduje zerwanie włókien glutenowych, a co za tym idzie osłabienie ciasta chlebowego. Czynność powtórzcie raz jeszcze.
Jeśli nie macie czasu na składanie ciasta, to też nic nie szkodzi, można pominąć ten etap, chleb uda się i bez tego, ale warto to zrobić, aby chleb był smaczniejszy. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Chleb gryczano-orkiszowy
🥘 Składniki
- 200 g mąki orkiszowej typ 630
- 100 g mąki gryczanej
- 240 g mąki pszennej typ 750
- 12 g soli morskiej (drobnej)
- 365 g wody (letniej)
- 15 g świeżych drożdży (*lub 7 g suchych)
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wsypać mąki, wymieszać.
- W dzbanku odmierzyć odpowiednią ilość wody, dodać drożdże* i jedną łyżkę mieszanki mącznej, wymieszać i odstawić na kilka minut do chwili ukazania się bąbelków. Mieszankę płynną wlać do mąk, dodać sól, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak przez około 3 minut na wysokich obrotach.
- Miskę z ciastem przykryć folia spożywczą i odstawić na około 1 i 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie złożyć ciasto dwa razy**.Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na podsypany mąką blat, delikatnie rozpłaszczyć ciasto, a następnie złożyć je na kształt koperty i zaokrąglić, obficie obsypać mąką i przełożyć do przygotowanego koszyczka - koszyczek należy wcześniej wyłożony ściereczką, którą również mocno posypujemy mąką. Ciasto wkładamy do koszyczka łączeniem do dołu, wierzch przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st C, garnek żeliwny należy wstawić do zimnego piekarnika, aby rozgrzewał się razem z piekarnikiem.
- Kiedy piekarnik osiągnie już odpowiednią temperaturę można wyjąc z niego rozgrzany garnek (uważajcie bo jest bardzo gorący) i bardzo ostrożne przełożyć do niego wyrośnięty chleb. Najlepiej zrobić to chwytając za brzegi ścierki i szybkim ruchem przełożyć chleb tak, aby w garnku leżał do góry nogami. Ostrym nożem, nożyczkami lub żyletką można ponacinać wierzch chleba, szybko przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut przykryty pokrywką, a następnie zdejmujemy ją i dopiekamy chleb jeszcze 15-20 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garna i przekładamy na kratkę, aby całkowicie ostygł.
Cook and Love napisał
Mniam mniam 🙂 Co za chlebek 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Jest pyszny, zachęcam do spróbowania!
Gabi napisał
najsmaczniejszy 🙂
Pola napisał
supr chlebek
Anna napisał
Dziękuję! Polecam gorąco smaczny i łatwy do przygotowania.
Nastia napisał
wygląda super, na pewno zrobię
Anna napisał
Dziękuję 🙂 i zachęcam mam bardzo smakuje!
Oka w rosole czyli KaFka gotuje napisał
Bardzo fajny przepis! Na pewno wypróbuję!
Anna napisał
Dziękuję i polecam gorąco 🙂