• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb gryczano-orkiszowy

Chleb gryczano-orkiszowy

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 19 wrz, 2017 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Dziś mam dla Was wspaniały chleb gryczano-orkiszowy. Chleb upieczony w garnku żeliwnym, chlebek dzięki temu zyskał wspaniałą, grubą i bardzo chrupiącą skórkę. Wnętrze chleba ma ciemny kolor, a to za sprawą dodatku gryki. Miąższ chleba jest lekko wilgotny i bardzo sprężysty z charakterystycznym gryczanym smakiem i aromatem.

Ugryziona kromka chleba z masłem z chrupiącą rumiana skórką.
Chleb gryczano-orkiszowy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 👐 Składanie ciasta
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 200 g mąki orkiszowej typ 630
  • 100 g mąki gryczanej
  • 240 g mąki pszennej typ 750
  • 12 g soli morskiej drobnej
  • 365 g wody letniej
  • 15 g świeżych drożdży *lub 7 g suchych

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera wsypać mąki, wymieszać.
  • W dzbanku odmierzyć odpowiednią ilość wody, dodać drożdże* i jedną łyżkę mieszanki mącznej, wymieszać i odstawić na kilka minut. Mieszankę płynną wlać do mąk, dodać sól, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Wystarczy przez około 3 minut na wysokich obrotach.
  • Miskę z ciastem przykryć folia spożywczą i odstawić na około 1 i 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie złożyć ciasto dwa razy**. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na podsypany mąką blat, delikatnie rozpłaszczyć ciasto, a następnie złożyć je na kształt koperty i zaokrąglić. Obficie obsypać mąką i przełożyć do przygotowanego koszyczka - koszyczek należy wcześniej wyłożony ściereczką, którą również mocno posypujemy mąką. Ciasto wkładamy do koszyczka łączeniem do dołu, wierzch przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st C, garnek żeliwny należy wstawić do zimnego piekarnika, aby rozgrzewał się razem z piekarnikiem.
  • Kiedy piekarnik osiągnie już odpowiednią temperaturę można wyjąc z niego rozgrzany garnek (uważajcie bo jest bardzo gorący) i bardzo ostrożne przełożyć do niego wyrośnięty chleb. Najlepiej zrobić to chwytając za brzegi ścierki i szybkim ruchem przełożyć chleb tak, aby w garnku leżał do góry nogami. Ostrym nożem, nożyczkami lub żyletką można ponacinać wierzch chleba, szybko przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut przykryty pokrywką, a następnie zdejmujemy ją i dopiekamy chleb jeszcze 15-20 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garna i przekładamy na kratkę, aby całkowicie ostygł.

👐 Składanie ciasta

Chleb gryczano-orkiszowy jest bardzo łatwy do przygotowania, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania dobrze jest złożyć ciasto kilka razy. Jak wygląda składanie ciasta? To bardzo prosty zabieg, który sprawia, że ciasto jest mocniejsze, poprawia jego strukturę, a po uformowaniu nie rozpływa się na boki. Pierwsze składanie ciasta najlepiej przeprowadzić po około 30 minutach od odstawienia go do wyrastania. Na początek należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto mniej się kleiło. Następnie trzeba sięgnąć na dno miski i wyciągając ciasto w górę, kiedy poczujecie opór, połóżcie wyciągniętą część ciasta na wierzch. Ciasto wyciągnąć z czterech stron, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na kolejne 30 minut. Uważajcie, żeby podczas wyciągania ciasta w górę nie rozrywać go. Rozerwanie spowoduje zerwanie włókien glutenowych, a co za tym idzie osłabienie ciasta chlebowego. Czynność powtórzcie raz jeszcze.

Jeśli nie macie czasu na składanie ciasta, to też nic nie szkodzi, można pominąć ten etap, chleb uda się i bez tego, ale warto to zrobić, aby chleb był smaczniejszy. Życzę smacznego!

📖 Przepis

chleb gryczano-orkiszowy
Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb gryczano-orkiszowy

Pyszny chleb z wyraźnym aromatem gryki, wspaniały do każdego rodzaju dodatków.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g mąki orkiszowej typ 630
  • 100 g mąki gryczanej
  • 240 g mąki pszennej typ 750
  • 12 g soli morskiej (drobnej)
  • 365 g wody (letniej)
  • 15 g świeżych drożdży (*lub 7 g suchych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wsypać mąki, wymieszać.
  • W dzbanku odmierzyć odpowiednią ilość wody, dodać drożdże* i jedną łyżkę mieszanki mącznej, wymieszać i odstawić na kilka minut do chwili ukazania się bąbelków. Mieszankę płynną wlać do mąk, dodać sól, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak przez około 3 minut na wysokich obrotach.
  • Miskę z ciastem przykryć folia spożywczą i odstawić na około 1 i 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie złożyć ciasto dwa razy**.
    Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na podsypany mąką blat, delikatnie rozpłaszczyć ciasto, a następnie złożyć je na kształt koperty i zaokrąglić, obficie obsypać mąką i przełożyć do przygotowanego koszyczka - koszyczek należy wcześniej wyłożony ściereczką, którą również mocno posypujemy mąką. Ciasto wkładamy do koszyczka łączeniem do dołu, wierzch przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st C, garnek żeliwny należy wstawić do zimnego piekarnika, aby rozgrzewał się razem z piekarnikiem.
  • Kiedy piekarnik osiągnie już odpowiednią temperaturę można wyjąc z niego rozgrzany garnek (uważajcie bo jest bardzo gorący) i bardzo ostrożne przełożyć do niego wyrośnięty chleb. Najlepiej zrobić to chwytając za brzegi ścierki i szybkim ruchem przełożyć chleb tak, aby w garnku leżał do góry nogami. Ostrym nożem, nożyczkami lub żyletką można ponacinać wierzch chleba, szybko przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut przykryty pokrywką, a następnie zdejmujemy ją i dopiekamy chleb jeszcze 15-20 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garna i przekładamy na kratkę, aby całkowicie ostygł.

📋 Notatki

*Suche drożdże wymieszać z mąką.
**Pierwsze składanie ciasta najlepiej przeprowadzić po około 30 minutach od odstawienia go do wyrastania. Na początek należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto mniej się kleiło i sięgnąć na dno miski wyciągając ciasto w górę, kiedy poczujecie opór należy położyć wyciągniętą część ciasta na wierzch, ciasto wyciągnąć z czterech stron, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie złożyć ciasto.
Bochenek chleba na kratce do studzenia z ukrojoną dużą kromką ukazującą ciemne wnętrze chleba.
Chleb gryczano-orkiszowy
Rumiany okrągły bochenek z wyciętym ozdobnym liściem na wierzchy chleba.
Chleb gryczano-orkiszowy
« Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Cook and Love napisał

    25 września, 2017 at 10:39 am

    Mniam mniam 🙂 Co za chlebek 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 września, 2017 at 9:47 pm

      Dziękuję 🙂 Jest pyszny, zachęcam do spróbowania!

      Odpowiedz
  2. Gabi napisał

    22 września, 2017 at 6:34 pm

    najsmaczniejszy 🙂

    Odpowiedz
  3. Pola napisał

    22 września, 2017 at 12:53 pm

    supr chlebek

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 września, 2017 at 10:27 pm

      Dziękuję! Polecam gorąco smaczny i łatwy do przygotowania.

      Odpowiedz
  4. Nastia napisał

    21 września, 2017 at 9:54 am

    wygląda super, na pewno zrobię

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 września, 2017 at 10:26 pm

      Dziękuję 🙂 i zachęcam mam bardzo smakuje!

      Odpowiedz
  5. Oka w rosole czyli KaFka gotuje napisał

    19 września, 2017 at 9:27 am

    Bardzo fajny przepis! Na pewno wypróbuję!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 września, 2017 at 10:21 pm

      Dziękuję i polecam gorąco 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}