Kolejny pyszny chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem mąki orkiszowej i siemienia lnianego. Siemię używane jest głównie w medycynie naturalnej i ma wiele zastosowań. Nasiona lnu wspaniale łagodzą dolegliwości związane z układem pokarmowym i oddechowym. W 100 g nasionek jest: 106% zapotrzebowania dziennego na magnez, 126% witaminy B1, 36% witaminy B6, 46% żelaza. Siemię lniane zawiera największą ilość lignanów, spożywanie ich zalecane jest w profilaktyce nowotworowej. Siemię nie ma konkretnego smaku, więc nie zmieni smaku chleba ale sprawi, że będzie zdrowszy.
Chleb jest delikatnie wilgotny o sprężystym miąższu, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Mam nadzieję, że przepis przypadnie wam do gustu, polecam.
📖 Przepis
Chleb mieszany z siemieniem lnianym
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 150 g zakwasu żytniego
- 250 g wody
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 150 g mąki orkiszowej
Składniki na ciasto właściwe
- 200 g wody
- 120 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 1 ½ łyżeczki łyżeczki soli
- 30 g siemienia lnianego
🔪 Instrukcje
- Wieczorem przed pójściem spać w dużej misce wymieszać składniki na zaczyn, składniki powinny się połączyć nie ma potrzeby długiego wyrabiania. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
- Rano dodać pozostałe składniki, zaczynając od wody, a następnie mąki, sól. Siemię lniane delikatnie zmielić, można zrobić to w młynku do kawy można również nasiona włożyć w ściereczkę i potłuc młotkiem, wystarczy, że delikatnie się pokruszą. Dodać zmielone siemię do ciasta, ponownie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny , ciasto można zostawić na 8-9 godzin.
- Po tym czasie ciasto przelać do foremki (14 x 32 cm) wcześniej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, przykryć ściereczką lub folią i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
- Chleb przed wstawieniem do piekarnika można posypać nasionami siemienia lnianego lub mąką. Kiedy piekarnik jest już gorący na jego dno wysypujemy szklankę lodu, lód roztapiając się stworzy odpowiednią wilgoć na początku pieczenia i chleb pięknie urośnie. Natychmiast wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 210 st C, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy jeszcze 25 do 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce.
- Smacznego!
Stasia napisał
Dziękuję 🙂
Stasia napisał
A, jakiej wielkości jest Pani foremka?
Anna napisał
Tak jak napisałam w instrukcji, czyli 14x32cm 🙂
Stasia napisał
Chleb wygląda bardzo apetycznie, chciałabym go upiec, ale mam wątpliwość
czy na taką ilość mąki ( 620g) wystarczy foremka 14/32 cm.?
Wydaje mi się, że Pani foremka jest większa.
Anna napisał
Wystarczy tak foremka 🙂