Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb mieszany z siemieniem lnianym

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 6 cze, 2013 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Kolejny pyszny chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem mąki orkiszowej i siemienia lnianego. Siemię używane jest głównie w medycynie naturalnej i ma wiele zastosowań. Nasiona lnu wspaniale łagodzą dolegliwości związane z układem pokarmowym  i oddechowym. W 100 g nasionek jest: 106% zapotrzebowania dziennego na magnez, 126% witaminy B1, 36% witaminy B6, 46% żelaza. Siemię lniane zawiera największą ilość lignanów, spożywanie ich zalecane jest w profilaktyce nowotworowej. Siemię nie ma konkretnego smaku, więc nie zmieni smaku chleba ale sprawi, że będzie zdrowszy.

Chleb jest delikatnie wilgotny o sprężystym miąższu, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Mam nadzieję, że przepis przypadnie wam do gustu, polecam.

📖 Przepis

chleb z siemieniem lnianym
Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb mieszany z siemieniem lnianym

Domowy chleb fantastyczny i zdrowy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 250 g wody
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g mąki orkiszowej

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody
  • 120 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 1 ½ łyżeczki łyżeczki soli
  • 30 g siemienia lnianego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczorem przed pójściem spać w dużej misce wymieszać składniki na zaczyn, składniki powinny się połączyć nie ma potrzeby długiego wyrabiania. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
  • Rano dodać pozostałe składniki, zaczynając od wody, a następnie mąki, sól. Siemię lniane delikatnie zmielić, można zrobić to w młynku do kawy można również nasiona włożyć w ściereczkę i potłuc młotkiem, wystarczy, że delikatnie się pokruszą. Dodać zmielone siemię do ciasta, ponownie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny , ciasto można zostawić na 8-9 godzin.
  • Po tym czasie ciasto przelać do foremki (14 x 32 cm) wcześniej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, przykryć ściereczką lub folią i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
  • Chleb przed wstawieniem do piekarnika można posypać nasionami siemienia lnianego lub mąką. Kiedy piekarnik jest już gorący na jego dno wysypujemy szklankę lodu, lód roztapiając się stworzy odpowiednią wilgoć na początku pieczenia i chleb pięknie urośnie. Natychmiast wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 210 st C, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy jeszcze 25 do 30 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli chleb będzie się przypiekał, przykryjcie go folią aluminiową, to zabezpieczy go przed przypaleniem się wierzchu chleba.
chleb z siemieniem lnianym
chleb z siemieniem lnianym

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Stasia napisał

    26 czerwca, 2024 at 9:40 am

    Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  2. Stasia napisał

    25 czerwca, 2024 at 9:21 am

    A, jakiej wielkości jest Pani foremka?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 czerwca, 2024 at 9:59 am

      Tak jak napisałam w instrukcji, czyli 14x32cm 🙂

      Odpowiedz
  3. Stasia napisał

    23 czerwca, 2024 at 11:10 am

    5 gwiazdek
    Chleb wygląda bardzo apetycznie, chciałabym go upiec, ale mam wątpliwość
    czy na taką ilość mąki ( 620g) wystarczy foremka 14/32 cm.?
    Wydaje mi się, że Pani foremka jest większa.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 czerwca, 2024 at 3:17 pm

      Wystarczy tak foremka 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.