Kolejny eksperyment z wypiekaniem chleba uważam za udany! Do tego przepisu użyłam trzech rodzajów mąki, zakwas i aromatyczną prażoną cebulkę. Jwar to minimum składników niewiele pracy, a chleb wychodzi fantastyczny! Smak jest boski dzięki prażonej cebulce, która dodaje pieczywu delikatnej słodyczy. Zapach chleba jaki unosi się podczas pieczenia to coś wspaniałego, cały dom nim pachnie! Polecam gorąco!
📖 Przepis
Chleb na zakwasie z prażoną cebulką
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 120 g zakwas żytni
- 400 g wody
- 12 g soli
- 12 g cukru trzcinowego
- 300 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki krupczatki
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 60 g suszonej cebulki
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki ( bez cebulki ) umieścić w misce miksera, mieszać ciasto końcówką z hakiem przez około 8 minut. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4 godziny ( może być dłużej ). Po tym czasie przerobić ciasto przez 4 minuty, dodać prażoną cebulkę.
- Ciasto mocno obsypać mąką formując okrągły bochenek, włożyć do ceramicznego naczynia ( używam naczynia do pieczenia mięsa ) odstawić do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Przed wstawieniem wsypać na dno piekarnika szklankę lodu. Chleb piec przez 45 minut
- Studzić na kratce.
- Smacznego!
Kasia napisał
Ale cudeńko! Super chleb!
Anna napisał
Jest pyszny, aż zaburczało mi w brzuchu:) chyba jutro znów go upiekę. Pozdrawiam Ania