Kolejny eksperyment z wypiekaniem chleba uważam za udany! Do tego przepisu użyłam trzech rodzajów mąki, zakwas i aromatyczną prażoną cebulkę. Jwar to minimum składników niewiele pracy, a chleb wychodzi fantastyczny! Smak jest boski dzięki prażonej cebulce, która dodaje pieczywu delikatnej słodyczy. Zapach chleba jaki unosi się podczas pieczenia to coś wspaniałego, cały dom nim pachnie! Polecam gorąco!
Chleb na zakwasie z prażoną cebulką
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 120 g zakwas żytni
- 400 g wody
- 12 g soli
- 12 g cukru trzcinowego
- 300 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki krupczatki
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 60 g suszonej cebulki
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki ( bez cebulki ) umieścić w misce miksera, mieszać ciasto końcówką z hakiem przez około 8 minut. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4 godziny ( może być dłużej ). Po tym czasie przerobić ciasto przez 4 minuty, dodać prażoną cebulkę.
- Ciasto mocno obsypać mąką formując okrągły bochenek, włożyć do ceramicznego naczynia ( używam naczynia do pieczenia mięsa ) odstawić do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Przed wstawieniem wsypać na dno piekarnika szklankę lodu. Chleb piec przez 45 minut
- Studzić na kratce.
- Smacznego!
Kasia napisał
Ale cudeńko! Super chleb!
Anna napisał
Jest pyszny, aż zaburczało mi w brzuchu:) chyba jutro znów go upiekę. Pozdrawiam Ania