• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb na zakwasie z prażoną cebulką

Chleb na zakwasie z prażoną cebulką

Aktualizacja: 19 lip, 2020 · Opublikowany: 7 mar, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejny eksperyment z wypiekaniem chleba uważam za udany! Do tego przepisu użyłam trzech rodzajów mąki, zakwas i aromatyczną prażoną cebulkę. Jwar to minimum składników niewiele pracy, a chleb wychodzi fantastyczny! Smak jest boski dzięki prażonej cebulce, która dodaje pieczywu delikatnej słodyczy. Zapach chleba jaki unosi się podczas pieczenia to coś wspaniałego, cały dom nim pachnie! Polecam gorąco!

Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb na zakwasie z prażoną cebulką

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 120 g zakwas żytni
  • 400 g wody
  • 12 g soli
  • 12 g cukru trzcinowego
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 60 g suszonej cebulki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki ( bez cebulki ) umieścić w misce miksera, mieszać ciasto końcówką z hakiem przez około 8 minut. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4 godziny ( może być dłużej ). Po tym czasie przerobić ciasto przez 4 minuty, dodać prażoną cebulkę.
  • Ciasto mocno obsypać mąką formując okrągły bochenek, włożyć do ceramicznego naczynia ( używam naczynia do pieczenia mięsa ) odstawić do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
  • Przed wstawieniem wsypać na dno piekarnika szklankę lodu. Chleb piec przez 45 minut
  • Studzić na kratce.
  • Smacznego!
Chleb na zakwasie z prazona cebulka
« Orzotto inaczej kaszotto
Mazurek z kremem mascarpone »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    07 marca, 2013 at 3:34 pm

    Ale cudeńko! Super chleb!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 marca, 2013 at 5:28 pm

      Jest pyszny, aż zaburczało mi w brzuchu:) chyba jutro znów go upiekę. Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}