Chleb z prażonymi pestkami dyni. Chrupiąca przypieczona skórka z pestkami dyni. Wilgotny sprężysty miąższ również z prażonymi pestkami dyni, który jest wspaniały i pyszny. Przepis na chleb jest klasyczny, na zakwasie żytnim można powiedzieć, że jest to chleb rustykalny. Długo pozostaje świeży, trzeba go tylko odpowiednio przechowywać w zamykanym chlebaku, a najlepiej jeszcze w lnianym woreczku. Smakuje ze wszystkimi dodatkami wyśmienicie, można przygotować z niego kanapkę z szynką lub serem, ale z dżemem będzie również pyszna. Chleb nie jest pracochłonny, ale potrzebuje czasu. Wieczorem zróbcie rozczyn, a następnego dnia dokończcie pracę, wypiekając fantastyczny chleb.
📖 Przepis
Chleb z prażonymi pestkami dyni
Najlepszy jest domowy chleb
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 230 g mąki żytniej typu 720
- 125 ml wody
- 90 g zakwasu żytniego (aktywnego)
- ⅛ łyżeczki suszonych drożdży (lub ½ łyżeczki świeżych)
Składniki na ciasto właściwe
- 320 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750)
- 190 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki suszonych drożdży (lub 1 łyżeczka świeżych)
- 7 łyżek prażonych pestek dyni
🔪 Instrukcje
- Składniki na zaczyn umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Spryskać wierzch ciasta i brzegi miski olejem, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 12 do 18 godzin.
- Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki, zaczynając od wody. Następnie mąkę, sól, drożdże. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodać pestki dyni, wymieszać. Ponownie miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
- Ciasto przełożyć do wcześniej nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami podłużnej foremki o wymiarach 22 x 14 cm.
- Piekarnik nagrzać do 220 st C.
- Wyrośnięty chleb spryskać olejem i posypać łyżką pestek dyni. Piec 40 minut. Jeśli wierzch chleba zacznie mocno się przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową. Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Ola in the kitchen napisał
Chlebek wygląda bardzo kusząco. Porywam kromeczkę na jutrzejsze śniadanie :}
przecinkowa napisał
Przepiękny wyszedł Ci ten chlebek 🙂
Anna napisał
Dziękuję Ci:) jest również bardzo smaczny i zdrowy. Pozdrawiam