Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb pszenno żytni Rike Mezker

Aktualizacja: 15 kwi, 2021 · Opublikowany: 19 lis, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Chleb pszenno żytni Rinke Mezker znalazłam w książce Beatrice Ojakangas. Przygotowanie chleba najlepiej rozpocząć przed pójściem spać, ponieważ jest to chleb trójfazowy. Wieczorem wymieszać zaczyn i dać mu przynajmniej 9 godzin w ciepłym miejscu. Ciasto na chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej potrzebuje od kilku do kilkunastu godzin, aby odpowiednio przerobić mąkę na zaczyn. Po tym czasie można przystąpić do wykonania ciasta właściwego. Polecam ten przepis wszystkim, którzy cenią sobie pieczywo na zakwasie, chleb jest z dodatkiem ziaren kolendry i kminku. Jeśli ktoś z Was nie przepada za tymi przyprawami, to można je pominąć.

Chleb pszenno żytni pokrojone kromki na drewnianej desce.
Chleb pszenno żytni Rike Mezker

📖 Przepis

Print Pin
Bądź pierwszy!

Chleb pszenno żytni Rike Mezker

Puszysty delikatny w smaku chleb domowy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Przygotowanie 14 godziny godziny
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 14 godziny godziny 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej mąki pszennej (do 4 ½ szklanki)
  • 2 szklanki letniej wody około 37 st C
  • 1 szklanka zakwasu
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • ¼ szklanki ciepłej wody w temperaturze 40 - 45 st C
  • 2 łyżki łyżki melasy
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużej miski wlać 2 szklanki wody, zakwas i dodać mąkę żytnią, wymieszać.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc, maksymalnie do 24 godzin.
  • Następnie z miski odlać 1 i ½ szklanki zaczynu wlać do słoja i odstawić do lodówki, w ten sposób dokarmiamy zakwas który już mamy lub od tej chwili już mieć do będziemy.
  • W mniejszej miseczce wymieszać ciepłą wodę (40 - 45 st C) dodać drożdże i melasę, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut.
  • Do rozczynu dodać mieszaninę drożdżową, sól, kminek, kolendrę, dokładnie wymieszać.
  • Następnie stopniowo dodawać mąkę, zagnieść dość sztywnie ciasto.
  • Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przerobić jeszcze kilka razy. odstawić cisto na 15 minut.
  • W tym czasie umyć miskę, wytrzeć i nasmarować olejem.
  • Ciasto ponownie wyrobić przez około 10 minut, przełożyć od miski, przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Zbić ciasto wałkiem, podzielić na dwie części. Uformować okrągłe lub owalne bochenki, włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek.
  • Odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut do 1 godziny.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 175 st C, Piec 30 - 40 minut.
  • Studzić na kratce, oczywiście wcześniej wyjąć z foremki.
Chleb pszenno żytni Rike Mezker, piękne rumiane bochenki
Chleb pszenno żytni Rike Mezker

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required