Chleb pszenno żytni Rinke Mezker znalazłam w książce Beatrice Ojakangas. Przygotowanie chleba najlepiej rozpocząć przed pójściem spać, ponieważ jest to chleb trójfazowy. Wieczorem wymieszać zaczyn i dać mu przynajmniej 9 godzin w ciepłym miejscu. Ciasto na chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej potrzebuje od kilku do kilkunastu godzin, aby odpowiednio przerobić mąkę na zaczyn. Po tym czasie można przystąpić do wykonania ciasta właściwego. Polecam ten przepis wszystkim, którzy cenią sobie pieczywo na zakwasie, chleb jest z dodatkiem ziaren kolendry i kminku. Jeśli ktoś z Was nie przepada za tymi przyprawami, to można je pominąć.
📖 Przepis
Chleb pszenno żytni Rike Mezker
Puszysty delikatny w smaku chleb domowy.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 2 szklanki mąki żytniej
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej mąki pszennej (do 4 ½ szklanki)
- 2 szklanki letniej wody około 37 st C
- 1 szklanka zakwasu
- 1 paczka suszonych drożdży
- ¼ szklanki ciepłej wody w temperaturze 40 - 45 st C
- 2 łyżki łyżki melasy
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki kminku
🔪 Instrukcje
- Do dużej miski wlać 2 szklanki wody, zakwas i dodać mąkę żytnią, wymieszać.
- Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc, maksymalnie do 24 godzin.
- Następnie z miski odlać 1 i ½ szklanki zaczynu wlać do słoja i odstawić do lodówki, w ten sposób dokarmiamy zakwas który już mamy lub od tej chwili już mieć do będziemy.
- W mniejszej miseczce wymieszać ciepłą wodę (40 - 45 st C) dodać drożdże i melasę, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut.
- Do rozczynu dodać mieszaninę drożdżową, sól, kminek, kolendrę, dokładnie wymieszać.
- Następnie stopniowo dodawać mąkę, zagnieść dość sztywnie ciasto.
- Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przerobić jeszcze kilka razy. odstawić cisto na 15 minut.
- W tym czasie umyć miskę, wytrzeć i nasmarować olejem.
- Ciasto ponownie wyrobić przez około 10 minut, przełożyć od miski, przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Zbić ciasto wałkiem, podzielić na dwie części. Uformować okrągłe lub owalne bochenki, włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek.
- Odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut do 1 godziny.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 175 st C, Piec 30 - 40 minut.
- Studzić na kratce, oczywiście wcześniej wyjąć z foremki.
Comments
No Comments