Chleb pszenny szybki to przepis, który powinien spodobać się wszystkim miłośnikom domowego pieczywa. Przepis jest naprawdę bardzo szybki do przygotowania i nie wymaga użycia miksera, wystarczy łyżka do mieszania 🙂 Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej typu 650, ale oczywiście możecie również użyć mąki typu 450 lub 500. Wyjątkowego smaku dodaje zakwas żytni, który dodajemy do ciasta. Jeśli macie w lodówce zakwas regularnie dokarmiany to można użyć go bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Jeśli jednak zakwas dłuższy czas nie był dokarmiany, to zanim zabierzecie się za przygotowanie ciasta, koniecznie zasilcie go solidnie. Sprawdzicie też, czy zakwas żyje. O dokarmianiu i przygotowaniu zakwasu żytniego możecie przeczytać w tym przepisie.
Chleb zasiliłam niewielką ilością drożdży, które przyspieszają wyrastanie chleba. W czym piec chleb? Mój upiekłam w naczyniu ceramicznym z pokrywką, ale piekłam również w formach typu keksówka. W każdej formie wychodzi świetny. Chleb jest przepyszny puszysty z dużą ilością maleńkich dziurek i pyszną chrupiącą skórką. Smakuje fantastyczne z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Gorąco polecam!
📖 Przepis
Chleb pszenny szybki
🥘 Składniki
- 70 g zakwasu żytniego
- 430 g wody (letniej)
- 8 g świeżych drożdży
- 12 g soli
- 530 g mąki pszennej
- 1 łyżka miodu
🔪 Instrukcje
- Do dużej miski odmierzyć wszystkie składniki zaczynając od aktywnego zakwasu i wody, ciasto wystarczy wymieszać łyżką do połączenia wszystkich składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
- Formę ceramiczną z pokrywką o wymiarach 20x16 cm przy wysokości formy 10 cm lub keksówka 23x13 cm wysmarować olejem i obsypać otrębami lub mąką.
- Ciasto wymieszać, przełożyć do foremki i wyrównać wierzch, przykryć pokrywką (lub folią spożywczą w przypadku keksówki) i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Po tym czasie wstawiamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i do 210 st C, chleb pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez około 20 minut Jeśli pieczecie chleb w keksówce ,przed wstawieniem do piekarnika zdejmijcie folię spożywczą 🙂 jeśli pod koniec pieczenia skórka chleba zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie folią aluminiową czas pieczenia chleba w keksówce około 45 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy na kratkę i studzimy.
- Smacznego!
Comments
No Comments