Szybki przepis na chleb pszenny z płatkami owsianymi przygotowanie ciasta na chleb zajmuje tylko kilka minut. Można więc przygotować je rano przed pracą, a po powrocie do domu upiec pyszny chleb. Moje ciasto wyrastało 2 godziny, ale spokojnie proces ten może trwać nawet 10 godzin. Po czasie wyrastania należy uformować bochenek w dowolnym kształcie. Przygotowany chleb umieszczamy w foremce i czekamy około 30 minut, aż wyrośnie.
Chleb pieczemy w wysokiej temperaturze z parą, niestety nie wszystkie piekarniki posiadają opcję pieczenia z parą, ale jest i na to sposób. Po wstawieniu chleba do piekarnika wystarczy spryskać jego wnętrze wodą. Można też włożyć na jego dno pół szklanki kostek lodu, to wystarczy, żeby wytworzyć odpowiednią ilość pary. Para wodna sprawia, że skórka chleba po upieczeniu będzie cienka, a jednocześnie chrupiąca. Chleb po upieczeniu ma właśnie taką wspaniałą skórkę. Wnętrze kryje pyszny jędrny miąższ z siemieniem i patkami owsianymi, które nadają pieczywu delikatnej wilgoci, dzięki czemu chleb zachowuje długo świeżość. Gorąco polecam.
📖 Przepis
Chleb z pszenny z płatkami owsianymi
🥘 Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 8 g soli morskiej (drobnej)
- 40 g płatków owsianych
- 25 g siemienia lnianego
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych*)
- 300 g wody (letniej)
- 1 łyżka oliwy
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wsypać mąkę, sól, płatki owsiane, siemię lniane, w innym naczyniu wymieszać letnią wodę z oliwą i świeżymi drożdżami, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży dodać łyżkę mąki i ponownie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do spienienia mieszanki.
- Do miski z mąką dolać wodę z drożdżami, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 4 minut. Następnie należy przykryć miskę z ciastem folią spożywczą, odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 2 do 3 godzin.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat z ciasta uformować walec, włożyć ciasto do przygotowanej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch foremki przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 -40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st C.Wyrośnięta ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i natychmiast spryskać wnętrze piekarnika wodą wystarczy 3 razy. Do tego celu najlepszy będzie spryskiwać, jeśli nie macie spryskiwacza to można wsypać na dno piekarnika ½ szklanki kostek lodu.
- Chleb pieczemy przez 30 - 40 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Paula napisał
W przepisie jest 7 g drożdży suchych, niektórzy przeliczaja na 25g drożdży świeżych....czy 8g świeżych jest ilością wystarczającą do wykonania tego chlebka?
Anna napisał
Przepraszam, ale wkradła się jakaś pomyłka, powinno być 15g drożdży świeżych lub 7g suchych. Choć powiem, że po wielu próbach z różnymi drożdżowymi wypiekami ilość świeżych drożdży o wadze 8g spokojnie wystarczy, aby upiec jeden chleb. Ciasto przygotowane z tak małą ilością drożdży potrzebuje tylko trochę więcej czasu na wyrastanie, ale w przypadku tego przepisu jest to wliczone, więc chleb wyjdzie nawet wtedy, kiedy użyjemy tylko 8g świeżych drożdży. Pozdrawiam serdecznie!