Jeden z moich ulubionych chlebów. Pszenno - żytni z wilgotnym miąższem i chrupiącą skórką. Smakiem przypomina mi chleb z dzieciństwa, który piekła moja babcia w prawdziwym piecu chlebowym, opalanym drewnem. Brakuje tylko tego aromatu drewna ...Pyszny chleb, polecam na pyszne śniadanie w sobotni poranek:)
📖 Przepis
Chleb ukraiński
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 190 g zakwasu żytniego
- 160 g wody
- 220 g mąki żytniej 720
Składniki na ciasto właściwe
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 95 g mąki pszennej razowej
- 300 g wody
- 12 g soli
- ok. 3 g suchych drożdży
🔪 Instrukcje
- Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć folia spożywczą i odstawić do bardzo ciepłego ( do 32°C) miejsca na 4 godziny. Z zaczynu i pozostałych składników zagnieść luźne, ciasto będzie lepkie, ja wyrobiłam mikserem. Odstawić do wyrośnięcia 1 - 1,5 godz.
- Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do przygotowanych foremek. Foremki należy wcześniej wysmarować i wysypać otrębami. Ponownie odstawić do wyrośnie na około godzinę.
- Pieczemy w 260 st C przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 240 st C i pieczemy 15 minut, po tym czasie znów obniżyć temperaturę do 220 st C i dopiec przez około 15 - 20 minut. Gdyby wierzch mocno się przypiekał, należ przykryć folią aluminiową.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Comments
No Comments