Chleb w Polsce jest podstawowym składnikiem śniadania i kolacji w związku z tym pieczywa jemy bardzo dużo! Warto więc zadbać o to, aby było to pieczywo najwyższej jakości. Bezwątpienia najlepszy będzie chleb upieczony we własnym piekarniku! Dziś zapraszam na wspaniały przepis na chleb z figami. Chleb przygotowany na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży. Drożdży jest naprawdę odrobinka, bo tylko 3 g, drożdże dodałam tylko dlatego, żeby przyspieszyć fermentację i zjeść pyszną kromkę jeszcze tego samego dnia. Jeśli nie zależy Wam na błyskawicznej wersji, możecie pominąć drożdże. W takiej wersji ciasto na chleb najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w ciepłym miejscu.
Chleb jest obłędny, ma bardzo miękki, sprężysty środek z dużą ilością dziurek no i ta wspaniała chrupiąca skórka! Nie zapominajmy o słodkich figach, które nadają pieczywu wyjątkowego smaku. Dzięki figom chleb nabiera orientalnego charakteru, jeśli lubicie chleb turecki z bakaliami, to ten również Wam posmakuje. Spróbujcie przygotować kanapkę z serem kozim, suszonym pomidorem i octem balsamicznym...pyszności!
📖 Przepis
Chleb z figami
🥘 Składniki
- 60 g zakwasu żytniego
- 420 g wody (letniej)
- 3 g świeżych drożdży
- 15 g miodu
- 12 g soli
- 90 g mąki żytniej (użyłam typ 2000, ale może być też 720)
- 420 g mąki psznnej
- 7 sztuk fig (suszonych pokrojonych w plasterki lub kostkę)
🔪 Instrukcje
- Do dużej miski odmierzyć aktywny zakwas, dodać letnią wodę, drożdże, miód, sól, mąkę żytnią i pszenną, ciasto wystarczy wymieszać dużą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny, może być dłużej. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone figi, wymieszać.
- Formę o wymiarach 12x23 cm wysmarować olejem i obsypać ją otrębami lub kaszą manną, przełożyć ciasto do foremki, wyrównać wierzch ciasta, posypać mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 40 minut, pilnujcie aby ciasto nie przerosło. Kiedy ciasto wyrasta można rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C.
- Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i natychmiast spryskać wnętrze piekarnika wodą lub wsypać na jego dno szklankę lodu.
- Chleb pieczemy przez około 40-45 minut, skórka chleba powinna być ciemna, przypieczona.
- Gorący chleb wyjąć foremki i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
An etka napisał
Dziękuję :).
An etka napisał
Aniu, ta żytnia mąka to typ 720 ? O pszenną nie pytam, bo używam chlebowej i tu pewnie tez będzie odpowiednia.
Anna napisał
Mąka pszenna może być (typ) od 550 do 750,a mąka żytnia, którą użyłam to 2000, ale 720 również może być to jest elastyczny przepis 🙂