Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb z figami

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 27 sty, 2017 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Chleb w Polsce jest podstawowym składnikiem śniadania i kolacji w związku z tym pieczywa jemy bardzo dużo! Warto więc zadbać o to, aby było to pieczywo najwyższej jakości. Bezwątpienia najlepszy będzie chleb upieczony we własnym piekarniku! Dziś zapraszam na wspaniały przepis na chleb z figami. Chleb przygotowany na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży. Drożdży jest naprawdę odrobinka, bo tylko 3 g, drożdże dodałam tylko dlatego, żeby przyspieszyć fermentację i zjeść pyszną kromkę jeszcze tego samego dnia. Jeśli nie zależy Wam na błyskawicznej wersji, możecie pominąć drożdże. W takiej wersji ciasto na chleb najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w ciepłym miejscu.

Chleb jest obłędny, ma bardzo miękki, sprężysty środek z dużą ilością dziurek no i ta wspaniała chrupiąca skórka! Nie zapominajmy o słodkich figach, które nadają pieczywu wyjątkowego smaku. Dzięki figom chleb nabiera orientalnego charakteru, jeśli lubicie chleb turecki z bakaliami, to ten również Wam posmakuje. Spróbujcie przygotować kanapkę z serem kozim, suszonym pomidorem i octem balsamicznym...pyszności!

📖 Przepis

chleb z figami
Print Pin
Bądź pierwszy!

Chleb z figami

Wspaniały chleb na zakwasie żytnim z mieszanki mąki pszennej i żytniej oraz suszonych fig. Wyśmienity i bardzo łatwy!
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 60 g zakwasu żytniego
  • 420 g wody (letniej)
  • 3 g świeżych drożdży
  • 15 g miodu
  • 12 g soli
  • 90 g mąki żytniej (użyłam typ 2000, ale może być też 720)
  • 420 g mąki psznnej
  • 7 sztuk fig (suszonych pokrojonych w plasterki lub kostkę)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużej miski odmierzyć aktywny zakwas, dodać letnią wodę, drożdże, miód, sól, mąkę żytnią i pszenną, ciasto wystarczy wymieszać dużą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny, może być dłużej. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone figi, wymieszać.
  • Formę o wymiarach 12x23 cm wysmarować olejem i obsypać ją otrębami lub kaszą manną, przełożyć ciasto do foremki, wyrównać wierzch ciasta, posypać mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 40 minut, pilnujcie aby ciasto nie przerosło. Kiedy ciasto wyrasta można rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C.
  • Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i natychmiast spryskać wnętrze piekarnika wodą lub wsypać na jego dno szklankę lodu.
  • Chleb pieczemy przez około 40-45 minut, skórka chleba powinna być ciemna, przypieczona.
  • Gorący chleb wyjąć foremki i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
  • Smacznego!
chleb z figami
chleb z figami

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. An etka napisał

    27 stycznia, 2017 at 9:45 pm

    Dziękuję :).

    Odpowiedz
  2. An etka napisał

    27 stycznia, 2017 at 8:25 pm

    Aniu, ta żytnia mąka to typ 720 ? O pszenną nie pytam, bo używam chlebowej i tu pewnie tez będzie odpowiednia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 stycznia, 2017 at 9:24 pm

      Mąka pszenna może być (typ) od 550 do 750,a mąka żytnia, którą użyłam to 2000, ale 720 również może być to jest elastyczny przepis 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required