• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Aktualizacja: 29 Maj, 2020 · Opublikowany: 31 Lip, 2015 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Chleb z ziarnami prażonego słonecznika i sezamu ma niesamowity orzechowy posmak, a to dzięki temu, że nasiona przed dodaniem do ciasta są właśnie uprażone. Nasiona prażymy tuż przed dodaniem do ciasta, aby ich aromat był jak najbardziej intensywny. Przepis na chleb w pierwotnej wersji był przepisem trójfazowym, ale przerobiłam go na chleb błyskawiczny. I tak, zamiast przygotowywać zaczyn, postanowiłam użyć większej ilości aktywnego zakwasu i odrobiny drożdży dla przyspieszenia fermentacji. Chleb dzięki temu pięknie i szybko wyrasta, a jego miąższ jest miękki, puszysty i bardzo delikatny. Ciasto jest dość sztywne i pozwala uformować piękne okrągłe lub owalne bochenki. Z powodzeniem można piec chleb bez foremek, wystarczy uformować z ciasta dowolny kształt i upiec na blaszce. Mój został upieczony w klasycznej keksówce 🙂

Piekąc chleb, pamiętajcie o zaparowaniu piekarnika przed włożeniem chleba do niego. Chleb pieczony w wilgotnym środowisku ładnie wyrasta, a jego skórka jest o wiele smaczniejsza. Do zaparowania piekarnika zazwyczaj używam najprostszego sposobu, czyli na jego dno wrzucam szklankę kostek lodu. Lód szybko się rozpuszcza, tworząc parę. Można również użyć najzwyklejszego spryskiwacza, należy wtedy kilka razy prysnąć wodą do gorącego piekarnika tuż przed włożeniem chleba i jeszcze kilka razy zaraz po jego wstawieniu. Pamiętajcie o dokładnym wystudzeniu chleba przed jego krojeniem, wystudzony chleb nie będzie się wałkował czy kruszył podczas krojenia. Wiem, że powstrzymywanie się przed ukrojeniem ciepłej kromki chleba jest bardzo trudne i nie zawsze się udaje, ale warto by, choć troszkę przestygł, zapewniam, że będzie smaczniejszy. Życzę smacznego!

chleb z ziarnami
Print Pin
0 from 0 votes

Chleb z ziarnami

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Porcje 1
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 170 g zakwasu żytniego
  • 160 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej chlebowej
  • 35 g mąki żytniej typ 720
  • 10 g soli
  • 25 g prażonego sezamu
  • 55 g prażonego słonecznika
  • 30 g siemienia lnianego
  • 95 g wody

🔪 Instrukcje

  • Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wrzucić nasiona słonecznika, prażyć je przez 3 minuty potrząsając patelnią, kiedy słonecznik jest już lekko przyrumieniony dodać sezam, całość prażyć jeszcze przez chwilę, zdjąć z ognia. Do małej miseczki odmierzyć 30 g siemienia, zalać 95 g wody i odstawić na około 20 minut.
  • Do miski miksera wlać aktywny zakwas. W wodzie (160g) rozprowadzić drożdże, dolać do zakwasu, dodać siemię, sól, mąki, włączyć mikser na średnie obroty i wyrabiać ciasto przez około 3 minuty.
  • Następie dodać prażone nasiona i dalej wyrabiać przez 4 minuty zwiększając odrobinę obroty. Wyrobione ciasto oprószyć mąka włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 6 godzin.
  • Formę o wymiarach 12 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i obsypać otrębami.
  • Ciasto wyjąć na podsypany mąką blat przerobić je składając kilkukrotnie, uformować owalny bochenek, włożyć do przygotowanej formy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie obeschło, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub troszkę dłużej, czas ostatecznego wyrastania zależy od temperatury otoczenia, najlepsza temperatura dla ciasta to 24 st C.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
  • Chleb przed wstawieniem do piekarnika można naciąć bardzo ostrym nożem lub posmarować olejem i obsypać nasionami słonecznika/sezamu. Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika wrzucić na jego dno szklankę kostek lodu i natychmiast wstawić chleb.
  • Chleb pieczemy przez 15 minut w temperaturze 240 st C, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 220 st C i dopiekamy 20 - 25 minut, opcja piekarnika górnej i dolnej grzałki.
  • Chleb po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
chleb z ziarnami
chleb z ziarnami
chleb z ziarnami
Poprzedni wpis « Pierogi z borówkami i serem
Kolejny wpis Gofry cynamonowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Geneva napisał

    22 maja, 2020 at 1:18 pm

    Hej! 🙂 Mam pytanie odnośnie siemienia, na jakim etapie należy je zmieszać i czy dodać je razem z wodą jeżeli nie wchłonie jej w całości. Byłabym wdzięczna za odpowiedź jeszcze dzisiaj 🙂
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Geneva napisał

      29 maja, 2020 at 9:08 pm

      Bardzo poprosiłabym o odpowiedź

      Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2020 at 9:29 pm

      Bardzo przepraszam, za skandaliczne opóźnienie w odpowiedzi, gdzieś umknął mi ten komentarza 🙁
      Siemię mieszamy na początku z wodą (95g) po 20 minutach, dodajemy do pozostałych składników ciasta, jeśli nawet siemię nie wchłonie całej wody, to oczywiście wlewamy wszystko i wyrabiamy ciasto.
      Smacznego!

      Odpowiedz
  2. An etka napisał

    20 czerwca, 2016 at 9:57 pm

    Aniu, ten chleb to mój najnowszy wypiek według przepisu zaczerpniętego z Twojego wspaniałego bloga :). Chleb jest pyszny. Cieszę się tym bardziej, że to 1. chleb na zakwasie, który upiekłam na blasze. Jak na 1. raz wyszedł dobrze. Będą kolejne tak pieczone, bo wiadomo, 1. koty za płoty :).

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 czerwca, 2016 at 10:08 pm

      Super! To jeśli chciałabyś piec więcej chlebów na blaszce lub kamieniu to powinnaś zaopatrzyć się w koszyczek do wyrastania chleba, można użyć też dużego sita - ja często wykorzystuję 😉

      Odpowiedz
      • An etka napisał

        21 czerwca, 2016 at 8:50 am

        Nie mam koszyczka. Chleb wyrastał w durszlaku i ten patent, póki co, wykorzystam. Ale patrząc na chleby, które wyrastały w koszyczkach, jestem oczarowana. Mają tak fajne wzory i kształty, więc i ja muszę kupić choć jeden taki koszyczek :).

        Odpowiedz
  3. Marta napisał

    11 września, 2015 at 7:21 am

    Czy mogę część mąki pszennej chlebowej zastąpić pełnoziarnistą? Czy muszę wtedy coś zmieniać w przepisie, ponieważ słyszałam, że przy mące pełnoziarnistej dodaje się więcej wody, ale nie wiem czy dobrze słyszałam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 września, 2015 at 6:34 pm

      Oczywiście możesz zmienić proporcje w mące, co do ilości wody: zostawiłabym tyle ile jest w przepisie no chyba, że ciasto będzie bardzo sztywne po wyrobieniu, ale to niewiele około 20-30 ml.

      Odpowiedz
  4. Marta napisał

    26 sierpnia, 2015 at 4:03 pm

    Jakiej mąki żytniej użyłaś?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 sierpnia, 2015 at 4:40 pm

      Mąka żytnia to 720-biała, a pszenna to chlebowa 750, ale jeśli nie masz takiej to może być zwykła, tortowa.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie