Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Chleb z żurawiną

Aktualizacja: 11 gru, 2018 · Opublikowany: 7 sty, 2015 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejny przepis na błyskawiczny i pyszny chleb tym razem z żurawiną i ziarnami słonecznika! Ciasto przygotowane jest na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży co przyspiesza jego "produkcję". Suszona żurawina w połączeniu z ziarnami słonecznika smakuje świetnie. Chleb pasuje do wszystkich dodatków wytrawnych i słodkich.

Poza pysznymi kanapkami ze świeżego chleba proponuję, abyście spróbowali opiekanych kromek. Tosty są przepyszne, z lekko słodką żurawiną smakują wyśmienicie, a z odrobiną pasty hummus lub guacamole i sadzonym jajkiem można przygotować naprawdę królewskie śniadanie! Koniecznie spróbujcie upiec go sami we własnej kuchni. To jest jedna z tych prostych rzeczy, jakie możemy dać naszym bliskim. Chleb jest naszą codziennością i miłością i ma wielkie znaczenie jakiej jest jakości!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb z żurawiną

Domowy chleb z żurawiną najlepszy!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 g zakwasu żytnego
  • 320 g letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
  • 160 g mąki żytniej typ 720
  • 250 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 45 g suszonej żurawiny
  • 40 g słonecznika
  • 1 łyżeczka soli (morskiej)
  • 1 łyżeczka cukru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać zakwas, wodę, cukier i drożdże, wymieszać, dodać mąkę żytnią, sól i znów wymieszać łyżką. Następnie dodać żurawinę i słonecznik oraz pozostałą mąkę wymieszać do połączenia się składników.
  • Formę wysmarować olejem, wysypać otrębami, ciasto przełożyć do przygotowanej formy na wierzch ciasta można posypać odrobię ziaren słonecznika lub innymi ulubionymi ziarnami. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, wstawić chleb. Chleb piec przez 45 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
chleb z zurawina
chleb z zurawina

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Lidka napisał

    22 stycznia, 2022 at 8:26 am

    ten chlebek wyrasta tylko 30 minut?tak krótko?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 stycznia, 2022 at 8:50 am

      Taj, oczywiście jeśli w domu jest ciepło, to wyrośnie w 30 minut. Jeśli jest w domu trochę chłodniej, to będzie potrzebował trochę więcej czasu, trzeba tego pilnować. Przed wstawieniem do piekarnika chleb powinien być wyraźnie wyrośnięty!

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    08 stycznia, 2015 at 5:05 pm

    Mmm, żurawina, coś dla prawdziwego mężczyzny 😉

    Na jaki rozmiar formy to przepis?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 stycznia, 2015 at 11:45 pm

      Chlebek jest malutki 24 x 13 cm lub coś w tych okolicach. Żurawinka i dla prawdziwej kobietki jest ok 😉

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.