Kolejny przepis na błyskawiczny i pyszny chleb tym razem z żurawiną i ziarnami słonecznika! Ciasto przygotowane jest na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży co przyspiesza jego "produkcję". Suszona żurawina w połączeniu z ziarnami słonecznika smakuje świetnie. Chleb pasuje do wszystkich dodatków wytrawnych i słodkich.
Poza pysznymi kanapkami ze świeżego chleba proponuję, abyście spróbowali opiekanych kromek. Tosty są przepyszne, z lekko słodką żurawiną smakują wyśmienicie, a z odrobiną pasty hummus lub guacamole i sadzonym jajkiem można przygotować naprawdę królewskie śniadanie! Koniecznie spróbujcie upiec go sami we własnej kuchni. To jest jedna z tych prostych rzeczy, jakie możemy dać naszym bliskim. Chleb jest naszą codziennością i miłością i ma wielkie znaczenie jakiej jest jakości!
📖 Przepis
Chleb z żurawiną
🥘 Składniki
- 150 g zakwasu żytnego
- 320 g letniej wody
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
- 160 g mąki żytniej typ 720
- 250 g mąki pszennej typ 500 lub 550
- 45 g suszonej żurawiny
- 40 g słonecznika
- 1 łyżeczka soli (morskiej)
- 1 łyżeczka cukru
🔪 Instrukcje
- Do miski wlać zakwas, wodę, cukier i drożdże, wymieszać, dodać mąkę żytnią, sól i znów wymieszać łyżką. Następnie dodać żurawinę i słonecznik oraz pozostałą mąkę wymieszać do połączenia się składników.
- Formę wysmarować olejem, wysypać otrębami, ciasto przełożyć do przygotowanej formy na wierzch ciasta można posypać odrobię ziaren słonecznika lub innymi ulubionymi ziarnami. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
- Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, wstawić chleb. Chleb piec przez 45 minut.
- Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Lidka napisał
ten chlebek wyrasta tylko 30 minut?tak krótko?
Anna napisał
Taj, oczywiście jeśli w domu jest ciepło, to wyrośnie w 30 minut. Jeśli jest w domu trochę chłodniej, to będzie potrzebował trochę więcej czasu, trzeba tego pilnować. Przed wstawieniem do piekarnika chleb powinien być wyraźnie wyrośnięty!
Krzych napisał
Mmm, żurawina, coś dla prawdziwego mężczyzny 😉
Na jaki rozmiar formy to przepis?
Anna napisał
Chlebek jest malutki 24 x 13 cm lub coś w tych okolicach. Żurawinka i dla prawdziwej kobietki jest ok 😉