• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb z żurawiną

Chleb z żurawiną

Aktualizacja: 11 gru, 2018 · Opublikowany: 7 sty, 2015 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejny przepis na błyskawiczny i pyszny chleb tym razem z żurawiną i ziarnami słonecznika! Ciasto przygotowane jest na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży co przyspiesza jego "produkcję". Suszona żurawina w połączeniu z ziarnami słonecznika smakuje świetnie. Chleb pasuje do wszystkich dodatków wytrawnych i słodkich.

Poza pysznymi kanapkami ze świeżego chleba proponuję, abyście spróbowali opiekanych kromek. Tosty są przepyszne, z lekko słodką żurawiną smakują wyśmienicie, a z odrobiną pasty hummus lub guacamole i sadzonym jajkiem można przygotować naprawdę królewskie śniadanie! Koniecznie spróbujcie upiec go sami we własnej kuchni. To jest jedna z tych prostych rzeczy, jakie możemy dać naszym bliskim. Chleb jest naszą codziennością i miłością i ma wielkie znaczenie jakiej jest jakości!

Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb z żurawiną

Domowy chleb z żurawiną najlepszy!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 g zakwasu żytnego
  • 320 g letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
  • 160 g mąki żytniej typ 720
  • 250 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 45 g suszonej żurawiny
  • 40 g słonecznika
  • 1 łyżeczka soli (morskiej)
  • 1 łyżeczka cukru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać zakwas, wodę, cukier i drożdże, wymieszać, dodać mąkę żytnią, sól i znów wymieszać łyżką. Następnie dodać żurawinę i słonecznik oraz pozostałą mąkę wymieszać do połączenia się składników.
  • Formę wysmarować olejem, wysypać otrębami, ciasto przełożyć do przygotowanej formy na wierzch ciasta można posypać odrobię ziaren słonecznika lub innymi ulubionymi ziarnami. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, wstawić chleb. Chleb piec przez 45 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
chleb z zurawina
chleb z zurawina
« Leśny mech
Makaroniki z kawą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Lidka napisał

    22 stycznia, 2022 at 8:26 am

    ten chlebek wyrasta tylko 30 minut?tak krótko?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 stycznia, 2022 at 8:50 am

      Taj, oczywiście jeśli w domu jest ciepło, to wyrośnie w 30 minut. Jeśli jest w domu trochę chłodniej, to będzie potrzebował trochę więcej czasu, trzeba tego pilnować. Przed wstawieniem do piekarnika chleb powinien być wyraźnie wyrośnięty!

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    08 stycznia, 2015 at 5:05 pm

    Mmm, żurawina, coś dla prawdziwego mężczyzny 😉

    Na jaki rozmiar formy to przepis?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 stycznia, 2015 at 11:45 pm

      Chlebek jest malutki 24 x 13 cm lub coś w tych okolicach. Żurawinka i dla prawdziwej kobietki jest ok 😉

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}