• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Hummus

Hummus

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 30 sty, 2013 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Dzisiejszy przepis na hummus pochodzi z kuchni libańskiej. Myślę, że większość z Was wie, co to jest hummus, ale jeśli nie, to szybciutko opowiem. Jest to gęsta kremowa pasta, którą przygotowujemy ze zmiksowanej oczywiście wcześniej ugotowanej ciecierzycy. Dzisiejszy przepis jest bardzo skromny w swoim składzie w odróżnieniu od na przykład hummusu z orzechami.

Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🌾 Składniki
  • 🌯 Z czym podać
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze
hummus
Hummus

🥘 Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli około do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 łyżeczek pasty tahini domowej
  • sok z jednej małej cytryny
  • kilka czarnych oliwek
  • suszona papryka
  • bardzo zimna woda w niewielkiej ilości sami ocenicie ile jej dodać pasta powinna być dość gęsta

🔪 Instrukcje

  • Ciecierzycę odsączyć z wody, zmiksować blenderem na gładką masę razem z czosnkiem i sokiem z cytryny oraz dodatkiem zimnej wody, miksowanie będzie trwało dość długo jeśli chcielibyście uzyskać kremową, bardzo gładką konsystencję przypominającą np. serek mascarpone.
  • Do zmiksowanej masy dodać sól, szczyptę pieprzu, pastę tahini, wszystko jeszcze raz zmiksować lub dokładnie wymieszać. Jeśli okazałoby się, że pasta jest zbyt gęsta, dodajcie jeszcze odrobinę wody.
  • Przełożyć  hummus do miseczki i przybrać pokrojonymi oliwkami, posypać suszoną papryką.

🌾 Składniki

W podstawowym przepisie głównym dodatkiem do hummusu jest tahini, czyli pasta przygotowana z prażonego sezamu. Muszę powiedzieć Wam, że najlepsza jest domowej roboty! Domowa pasta tahini jest dużo smaczniejsza i delikatniejsza od tej ze sklepu. Składa się tylko z jednego produktu, czyli z sezamu. Przepis na pastę znajdziecie kolejnym przepisie, warto przygotować słoiczek i przechowywać go w lodówce. Kolejnym dodatkiem jest sok z cytryny, czosnek i kilku aromatycznych przypraw.

🌯 Z czym podać

Pasta hummus to wspaniały dodatek do dań głównych ryb, mięs oraz warzyw. Do hummusu koniecznie podajcie dobre pieczywo lub chlebek naan, pitę, nachosy, czy chrupiącą bagietkę. Hummusu nie róbcie zbyt dużo, ponieważ nie można go zbyt długo przechowywać, po kilku dniach nawet w lodówce zacznie fermentować, Zapraszam do wypróbowania przepisu, jest to bardzo łatwa i szybka przekąska, sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy. Pracy przy paście jest niewiele, więc tym bardziej spróbujcie, smacznego!

📖 Przepis

hummus
Print Pin
5 z 1 głosu

Hummus

Najbardziej znana pasta na świecie i najlepsza.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Dodatek
Porcji 4
Przygotowanie 7 minutes
Całkowity czas 7 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli (około do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 5 łyżeczek pasty tahini (domowej)
  • sok z jednej małej cytryny
  • kilka czarnych oliwek
  • suszona papryka
  • bardzo zimna woda w niewielkiej ilości sami ocenicie ile jej dodać (pasta powinna być dość gęsta)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ciecierzycę odsączyć z wody, zmiksować blenderem na gładką masę razem z czosnkiem i sokiem z cytryny oraz dodatkiem zimnej wody, miksowanie będzie trwało dość długo jeśli chcielibyście uzyskać kremową, bardzo gładką konsystencję przypominającą np. serek mascarpone.
  • Do zmiksowanej masy dodać sól, szczyptę pieprzu, pastę tahini, wszystko jeszcze raz zmiksować lub dokładnie wymieszać. Jeśli okazałoby się, że pasta jest zbyt gęsta, dodajcie jeszcze odrobinę wody.
  • Przełożyć  hummus do miseczki i przybrać pokrojonymi oliwkami, posypać suszoną papryką.
  • Smacznego!
hummus w miseczce z czarnymi oliwkami
Hummus
« Kawa dla łasuchów
Tagine wegetariański »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kamila napisał

    27 września, 2013 at 2:23 pm

    Kupiłam pastę Tahini z prażonych ziaren sezamu. Jest ona ciemniejsza i ma bardziej intensywny smak, czy powinnam użyć jej w mniejszej ilości niż pasty z naturalnych ziaren sezamu?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 września, 2013 at 2:26 pm

      Myślę, że tak, na początek dodaj połowę zalecanej ilości, po dokładnym wymieszaniu spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze odrobinkę:)

      Odpowiedz
      • Ewa napisał

        12 września, 2014 at 11:29 am

        Pani Aniu, zapomniala Pani o czosnku. Libanczycy zawsze dodaja czosnek do hummus, jest niezbednny.
        Pozdrawiam, Ewa

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          12 września, 2014 at 2:11 pm

          Nie, nie zapomniałam 🙂 oczywiście jest w przepisie i ma Pani rację, bez niego nie byłoby hummusu, pozdrawiam 🙂

          Odpowiedz
  2. wykrywacz smaku napisał

    04 lutego, 2013 at 2:38 pm

    oj lubimy hummusik lubimy 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lutego, 2013 at 6:41 pm

      Ten przepis w oryginalnej wersji Libańskiej jest naprawdę pyszny:)

      Odpowiedz
  3. Monika napisał

    30 stycznia, 2013 at 9:10 am

    Lubię hummus i chętnie się przymierzę do wypróbowania przepisu 🙂 W związku z tym pytanie: gdzie można kupić tahini?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 stycznia, 2013 at 7:02 pm

      Tahini, czyli pasta sezamowa z prażonego sezamu, orzeszków ziemnych i oleju, możesz kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością lub na takich stoiskach w dużych marketach. Można oczywiście zamówić również przez internet. Postaram się niebawem zamieścić przepis na taką pastę domowej roboty:) Powodzenia

      Odpowiedz
  4. kimek napisał

    30 stycznia, 2013 at 8:58 am

    Uwielbiam hummus, polecam jeszcze trochę dobrej oliwy z oliwek do polania.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 stycznia, 2013 at 3:07 pm

      Super pomysł 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}