Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb żytni z pestkami dyni

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 1 paź, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Błyskawiczny chleb żytni z pestkami dyni. Pieczywo wypiekane na bazie zakwasu potrzebuje zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Chleb z dzisiejszego przepisu nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy na około trzy godziny przed planowanym pieczeniem. Fermentację ciasta chlebowego przyspieszyłam, dodając odrobinę drożdży, które skracają ten proces i powodują, że ciasto jest bardziej napowietrzone. Chlebek jest wilgotny o fantastycznym delikatnym miąższu z pyszną chrupiącą skórką. Pestki dyni nadają cudownego dyniowego posmaku, chleb jest idealny na kanapki z każdego rodzaju dodatkami. Smacznego!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb żytni z pestkami dyni

Prosty chleb żytni z pestkami dyni.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 55 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 75 g zakwasu żytniego
  • 400 g wody (o temperaturze 40 - 45 st C)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g mąki żytniej typ 2000
  • 25 g miodu
  • 40 g pestek dyni
  • 1 szklanka kostek lodu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wlać wodę, zakwas, miód i drożdże, całość wymieszać.
  • Następnie dodać mąkę żytnią i pszenną oraz sól, ciasto wyrabiać przez 5 minut na średnich obrotach przy użyciu końcówki typu - hak. Pod koniec wyrabiania, dodać pestki dyni.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  • Formę o średnicy około 25 cm lub inna prostokątną lub kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, uformować kulę, przełożyć do przygotowanej formy, ponownie przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
  • Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu i natychmiast wstawić chleb, chleb pieczemy przez 15 minut w temperaturze 210 st C po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st C, następnie dopiec chleb przez 35 do 40 minut (opcja górnej i dolnej grzałki).
  • Chleb po upieczeniu studzimy na kratce, chleb przed krojeniem powinien być wystudzony.
  • Smacznego!
chleb zytni z pestkami dyni
chleb zytni z pestkami dyni

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.