Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb żytni razowy z ziarnami

Aktualizacja: 10 lip, 2020 · Opublikowany: 16 wrz, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Klasyczny, ciężki chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie z mąki żytniej razowej. Chlebek przygotowałam z dodatkiem łamanego żyta, ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Uwielbiam go, jest wilgotny z delikatną skórką i mnóstwem zdrowych ziarenek, które nadają mu wyjątkowego smaku. Fantastycznie smakuje z dżemem, serami czy pastami rybnymi. Domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne, a przygotowanie ciasta nie sprawi Wam żadnego kłopotu! Pracę trzeba podzielić na dwa etapy, wieczorem trzeba nastawić zaczyn, a następnego dnia dokończyć pracę i upiec chleb.

Chleb zytni razowy z ziarnami
Chleb żytni razowy z ziarnami

📖 Przepis

Chleb zytni razowy z ziarnami
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb żytni razowy z ziarnami

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 110 g zakwasu żytniego
  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 150 g łamanego żyta
  • 25 g siemienia lnianego
  • 15 g soli morskiej

Składniki na ciasto właściwe

  • 240 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych)
  • 320 g mąki żytniej razowej
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 1 szklanka kostek lodu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać wodę i zakwas, wsypać ziarna, łamane żyto, sól, wymieszać, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
  • Następnego dnia:
  • W 240 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać je do zaczynu i wymieszać z pozostałymi składnikami, ciasto wyrabiać przez 10 minut ( użyłam do tego robta kuchennego ), po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło.
  • Przygotować dnie formy o wymiarach 25 x 10 cm, lub jedną dłuższą, wysmarować je tłuszczem i wysypać otrębami, ciasto nałożyć do ⅔ wysokości formy, z ciasta można uformować okrągłe bochenki, które wkładamy do wysypanych mąką misek lub koszyków, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 do 45 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
  • Chleb przed wstawieniem do piekarnika można spryskać olejem lub posypać mąką, tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika, wysypać na jego dno kostki lodu.
  • Piec 10 minut w 210 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st C i dopiec przez około 35 minut.
  • Wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
Chleb zytni razowy z ziarnami
Chleb żytni razowy z ziarnami

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. EWA napisał

    05 lutego, 2020 at 10:21 pm

    Jak zrobić zakwas????

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 lutego, 2020 at 2:29 am

      Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, ale jestem w podróży... Przepis na zakwas można znaleźć na stronie, https://sprawdzonakuchnia.pl/zakwas-zytni/.

      Odpowiedz
  2. Maria Nieczesany napisał

    20 marca, 2018 at 5:46 pm

    Jak geste ma być to ciasto i dlaczego mój chlebek po upieczeniu jest o wiele ciemniejszy i jakby bardziej zbity wszystko robiłam zgodnie z przepisem tylko wyrabiałam ręcznie pozdrawiam i czekam na odpowiedz

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 marca, 2018 at 8:20 pm

      Ciasto jest dość klejące, a kolor może być ciemniejszy, ponieważ są różni producenci mąki, podejrzewam, że ciemniejszy kolor wyszedł za sprawą maki gryczanej, moja była jasna. Jeśli chleb wyszedł bardziej zbity to; mogła być zbyt niska temperatura w miejscu gdzie chleb wyrastał i niewystarczająco przepracował, w związku z tym miał mniej siły do wyrośnięcia, lub drożdże były słabe nic innego nie przychodzi mi do głowy? Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
      • Maria Nieczesany napisał

        21 marca, 2018 at 3:56 pm

        serdecznie dziękuje za szybka odpowiedz a chlebek i tak był bardzo dobry wszystkim smakował pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          21 marca, 2018 at 4:25 pm

          Właśnie wyjęłam go z piekarnika i tym razem wyszedł ciemniejszy od poprzedniego i niższy. Ciemniejszy z powodu mąki gryczanej ta była bardzo ciemna, a niższy ponieważ zrobiłam z połowy porcji, a firma była troszkę za duża ? pozdrawiam serdecznie 🙂

          Odpowiedz
  3. Marzena napisał

    16 września, 2013 at 7:54 am

    Wygląda przesmacznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 września, 2013 at 10:23 am

      Dziękuję:) polecam, jeśli lubisz chlebki żytnie z dużą ilością ziarenek, to ten będzie Ci bardzo smakował:))) Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.