Klasyczny, ciężki chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie z mąki żytniej razowej. Chlebek przygotowałam z dodatkiem łamanego żyta, ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Uwielbiam go, jest wilgotny z delikatną skórką i mnóstwem zdrowych ziarenek, które nadają mu wyjątkowego smaku. Fantastycznie smakuje z dżemem, serami czy pastami rybnymi. Domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne, a przygotowanie ciasta nie sprawi Wam żadnego kłopotu! Pracę trzeba podzielić na dwa etapy, wieczorem trzeba nastawić zaczyn, a następnego dnia dokończyć pracę i upiec chleb.
📖 Przepis
Chleb żytni razowy z ziarnami
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 110 g zakwasu żytniego
- 250 ml ciepłej wody
- 100 g ziaren słonecznika
- 150 g łamanego żyta
- 25 g siemienia lnianego
- 15 g soli morskiej
Składniki na ciasto właściwe
- 240 ml wody
- 10 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych)
- 320 g mąki żytniej razowej
- 70 g mąki pszennej
- 30 g mąki gryczanej
- 1 szklanka kostek lodu
🔪 Instrukcje
- Do miski wlać wodę i zakwas, wsypać ziarna, łamane żyto, sól, wymieszać, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
- Następnego dnia:
- W 240 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać je do zaczynu i wymieszać z pozostałymi składnikami, ciasto wyrabiać przez 10 minut ( użyłam do tego robta kuchennego ), po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło.
- Przygotować dnie formy o wymiarach 25 x 10 cm, lub jedną dłuższą, wysmarować je tłuszczem i wysypać otrębami, ciasto nałożyć do ⅔ wysokości formy, z ciasta można uformować okrągłe bochenki, które wkładamy do wysypanych mąką misek lub koszyków, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 do 45 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
- Chleb przed wstawieniem do piekarnika można spryskać olejem lub posypać mąką, tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika, wysypać na jego dno kostki lodu.
- Piec 10 minut w 210 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st C i dopiec przez około 35 minut.
- Wystudzić na kratce.
- Smacznego!
EWA napisał
Jak zrobić zakwas????
Anna napisał
Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, ale jestem w podróży... Przepis na zakwas można znaleźć na stronie, https://sprawdzonakuchnia.pl/zakwas-zytni/.
Maria Nieczesany napisał
Jak geste ma być to ciasto i dlaczego mój chlebek po upieczeniu jest o wiele ciemniejszy i jakby bardziej zbity wszystko robiłam zgodnie z przepisem tylko wyrabiałam ręcznie pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Anna napisał
Ciasto jest dość klejące, a kolor może być ciemniejszy, ponieważ są różni producenci mąki, podejrzewam, że ciemniejszy kolor wyszedł za sprawą maki gryczanej, moja była jasna. Jeśli chleb wyszedł bardziej zbity to; mogła być zbyt niska temperatura w miejscu gdzie chleb wyrastał i niewystarczająco przepracował, w związku z tym miał mniej siły do wyrośnięcia, lub drożdże były słabe nic innego nie przychodzi mi do głowy? Pozdrawiam serdecznie!
Maria Nieczesany napisał
serdecznie dziękuje za szybka odpowiedz a chlebek i tak był bardzo dobry wszystkim smakował pozdrawiam
Anna napisał
Właśnie wyjęłam go z piekarnika i tym razem wyszedł ciemniejszy od poprzedniego i niższy. Ciemniejszy z powodu mąki gryczanej ta była bardzo ciemna, a niższy ponieważ zrobiłam z połowy porcji, a firma była troszkę za duża ? pozdrawiam serdecznie 🙂
Marzena napisał
Wygląda przesmacznie 🙂
Anna napisał
Dziękuję:) polecam, jeśli lubisz chlebki żytnie z dużą ilością ziarenek, to ten będzie Ci bardzo smakował:))) Pozdrawiam