• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb żytni razowy z ziarnami

Chleb żytni razowy z ziarnami

Aktualizacja: 10 Lip, 2020 · Opublikowany: 16 Wrz, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Klasyczny, ciężki chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie z mąki żytniej razowej. Chlebek przygotowałam z dodatkiem łamanego żyta, ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Uwielbiam go, jest wilgotny z delikatną skórką i mnóstwem zdrowych ziarenek, które nadają mu wyjątkowego smaku. Fantastycznie smakuje z dżemem, serami czy pastami rybnymi. Domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne, a przygotowanie ciasta nie sprawi Wam żadnego kłopotu! Pracę trzeba podzielić na dwa etapy, wieczorem trzeba nastawić zaczyn, a następnego dnia dokończyć pracę i upiec chleb.

Chleb zytni razowy z ziarnami
Chleb żytni razowy z ziarnami
Chleb zytni razowy z ziarnami
Print Pin
5 from 1 vote

Chleb żytni razowy z ziarnami

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour
Porcje 2
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na zaczyn

  • 110 g zakwasu żytniego
  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 150 g łamanego żyta
  • 25 g siemienia lnianego
  • 15 g soli morskiej

Składniki na ciasto właściwe

  • 240 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
  • 320 g mąki żytniej razowej
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 1 szklanka kostek lodu

🔪 Instrukcje

  • Do miski wlać wodę i zakwas, wsypać ziarna, łamane żyto, sól, wymieszać, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
  • Następnego dnia:
  • W 240 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać je do zaczynu i wymieszać z pozostałymi składnikami, ciasto wyrabiać przez 10 minut ( użyłam do tego robta kuchennego ), po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło.
  • Przygotować dnie formy o wymiarach 25 x 10 cm, lub jedną dłuższą, wysmarować je tłuszczem i wysypać otrębami, ciasto nałożyć do ⅔ wysokości formy, z ciasta można uformować okrągłe bochenki, które wkładamy do wysypanych mąką misek lub koszyków, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 do 45 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
  • Chleb przed wstawieniem do piekarnika można spryskać olejem lub posypać mąką, tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika, wysypać na jego dno kostki lodu.
  • Piec 10 minut w 210 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st C i dopiec przez około 35 minut.
  • Wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
Chleb zytni razowy z ziarnami
Chleb żytni razowy z ziarnami
Poprzedni wpis « Kotleciki z dorsza
Kolejny wpis Zupa z zielonego groszku »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. EWA napisał

    05 lutego, 2020 at 10:21 pm

    Jak zrobić zakwas????

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 lutego, 2020 at 2:29 am

      Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, ale jestem w podróży... Przepis na zakwas można znaleźć na stronie, https://sprawdzonakuchnia.pl/zakwas-zytni/.

      Odpowiedz
  2. Maria Nieczesany napisał

    20 marca, 2018 at 5:46 pm

    Jak geste ma być to ciasto i dlaczego mój chlebek po upieczeniu jest o wiele ciemniejszy i jakby bardziej zbity wszystko robiłam zgodnie z przepisem tylko wyrabiałam ręcznie pozdrawiam i czekam na odpowiedz

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 marca, 2018 at 8:20 pm

      Ciasto jest dość klejące, a kolor może być ciemniejszy, ponieważ są różni producenci mąki, podejrzewam, że ciemniejszy kolor wyszedł za sprawą maki gryczanej, moja była jasna. Jeśli chleb wyszedł bardziej zbity to; mogła być zbyt niska temperatura w miejscu gdzie chleb wyrastał i niewystarczająco przepracował, w związku z tym miał mniej siły do wyrośnięcia, lub drożdże były słabe nic innego nie przychodzi mi do głowy? Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
      • Maria Nieczesany napisał

        21 marca, 2018 at 3:56 pm

        serdecznie dziękuje za szybka odpowiedz a chlebek i tak był bardzo dobry wszystkim smakował pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          21 marca, 2018 at 4:25 pm

          Właśnie wyjęłam go z piekarnika i tym razem wyszedł ciemniejszy od poprzedniego i niższy. Ciemniejszy z powodu mąki gryczanej ta była bardzo ciemna, a niższy ponieważ zrobiłam z połowy porcji, a firma była troszkę za duża ? pozdrawiam serdecznie 🙂

          Odpowiedz
  3. Marzena napisał

    16 września, 2013 at 7:54 am

    Wygląda przesmacznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 września, 2013 at 10:23 am

      Dziękuję:) polecam, jeśli lubisz chlebki żytnie z dużą ilością ziarenek, to ten będzie Ci bardzo smakował:))) Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia