Dziś zaproponuję Wam fantastyczne ciasteczka kokosowe, ale nie będą to kokosanki. Ciastka są rewelacyjne! Cieniutkie, bardzo chrupiące i niesamowicie smaczne i zupełnie inne od wcześniej wspomnianych kokosanek! Ciasteczka kokosowe pięknie zapakowane mogą być wspaniałym prezentem gwiazdkowym. Ciasto przed formowaniem koniecznie musi spędzić godzinę w lodówce, ponieważ jest klejące i tłuste, a nieschłodzone może sprawić wiele problemów w końcowym etapie produkcji. Bardzo ważne jest, aby ciasteczka rozwałkować bardzo cieniutko, wtedy będą najlepsze. Koniecznie wypróbujcie, a z pewnością nie pożałujecie, bo ich smak i kruchość jest nie do opisania, zapraszam!
📖 Przepis
Chrupiące ciasteczka kokosowe
CIastka, których nie dostaniecie w najlepszej cukierni.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 160 g mąki pszennej + do podsypania
- 170 g masła
- 90 g ciemnego cukru
- 100 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 75 g wiórków kokosowych
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
🔪 Instrukcje
- Wymieszać mąkę, sodę i sól. Do miski miksera włożyć miękkie masło i cukier, miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko, miksować przez pół minuty, następnie dodać ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe i mąkę z dodatkami, wymieszać do całkowitego połączenia.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na porcję wielkości orzech włoskiego, każdą kuleczkę rozwałkować na cieniutkie ciasteczko podsypując mąką, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec przez 5 - 8 minut, na złoty kolor.
- Studzić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu, ciastka schować do szczelnie zamkniętego słoika lub naczynia.
- Smacznego!
Mikro Zu napisał
exxtra, dokładnie taki smak za mną chodził od dłuższego czasu! 🙂
Anna napisał
Więc do dzieła 🙂 Ciasteczka są uzależniające ;)!
JUSTYNA napisał
Mmmmhhhyyy...ciasteczka w sam raz do schrupania,Aniu kusisz ,a waga nie ma litości 🙂
Anna napisał
Tak, waga to przekleństwo!!! ale ciastka warte grzechu:)
Sprawdzona Kuchnia napisał
🙂
Magda Szewciów napisał
Wrrr, a już miałam nie robić innych ciastek, a tu takie coś! ;))))
Anna napisał
Te ciasteczka koniecznie musisz spróbować!!! Cieniusieńkie i chrupiące... pyszności 🙂 Pozdrawiam