• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Chrupiące ciasteczka kokosowe

Chrupiące ciasteczka kokosowe

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 18 gru, 2013 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Dziś zaproponuję Wam fantastyczne ciasteczka kokosowe, ale nie będą to kokosanki. Ciastka są rewelacyjne! Cieniutkie, bardzo chrupiące i niesamowicie smaczne i zupełnie inne od wcześniej wspomnianych kokosanek!  Ciasteczka kokosowe pięknie zapakowane mogą być wspaniałym prezentem gwiazdkowym. Ciasto przed formowaniem koniecznie musi spędzić godzinę w lodówce, ponieważ jest klejące i tłuste, a nieschłodzone może sprawić wiele problemów w końcowym etapie produkcji. Bardzo ważne jest, aby ciasteczka rozwałkować bardzo cieniutko, wtedy będą najlepsze. Koniecznie wypróbujcie, a z pewnością nie pożałujecie, bo ich smak i kruchość jest nie do opisania, zapraszam!

Print Pin
4.34 z 3 głosów

Chrupiące ciasteczka kokosowe

CIastka, których nie dostaniecie w najlepszej cukierni.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 40
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 8 minutes
Całkowity czas 38 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 160 g mąki pszennej + do podsypania
  • 170 g masła
  • 90 g ciemnego cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wymieszać mąkę, sodę i sól. Do miski miksera włożyć miękkie masło i cukier, miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko, miksować przez pół minuty, następnie dodać ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe i mąkę z dodatkami, wymieszać do całkowitego połączenia.
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na porcję wielkości orzech włoskiego, każdą kuleczkę rozwałkować na cieniutkie ciasteczko podsypując mąką, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec przez 5 - 8 minut, na złoty kolor.
  • Studzić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu, ciastka schować do szczelnie zamkniętego słoika lub naczynia.
  • Smacznego!
Chrupiace ciasteczka kokosowe
Chrupiace ciasteczka kokosowe
« Placek drożdżowy z pomarańczami
Tarta z łososiem i mozzarellą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Mikro Zu napisał

    05 lipca, 2016 at 11:51 am

    5 stars
    exxtra, dokładnie taki smak za mną chodził od dłuższego czasu! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 lipca, 2016 at 3:23 pm

      Więc do dzieła 🙂 Ciasteczka są uzależniające ;)!

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    19 grudnia, 2013 at 3:08 pm

    Mmmmhhhyyy...ciasteczka w sam raz do schrupania,Aniu kusisz ,a waga nie ma litości 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 grudnia, 2013 at 10:58 pm

      Tak, waga to przekleństwo!!! ale ciastka warte grzechu:)

      Odpowiedz
  3. Sprawdzona Kuchnia napisał

    18 grudnia, 2013 at 3:10 pm

    🙂

    Odpowiedz
  4. Magda Szewciów napisał

    18 grudnia, 2013 at 8:38 am

    Wrrr, a już miałam nie robić innych ciastek, a tu takie coś! ;))))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 grudnia, 2013 at 8:56 am

      Te ciasteczka koniecznie musisz spróbować!!! Cieniusieńkie i chrupiące... pyszności 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →