• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Chrupiące ciasteczka kokosowe

Chrupiące ciasteczka kokosowe

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 18 gru, 2013 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Dziś zaproponuję Wam fantastyczne ciasteczka kokosowe, ale nie będą to kokosanki. Ciastka są rewelacyjne! Cieniutkie, bardzo chrupiące i niesamowicie smaczne i zupełnie inne od wcześniej wspomnianych kokosanek!  Ciasteczka kokosowe pięknie zapakowane mogą być wspaniałym prezentem gwiazdkowym. Ciasto przed formowaniem koniecznie musi spędzić godzinę w lodówce, ponieważ jest klejące i tłuste, a nieschłodzone może sprawić wiele problemów w końcowym etapie produkcji. Bardzo ważne jest, aby ciasteczka rozwałkować bardzo cieniutko, wtedy będą najlepsze. Koniecznie wypróbujcie, a z pewnością nie pożałujecie, bo ich smak i kruchość jest nie do opisania, zapraszam!

Print Pin
4,34 z 3 głosów

Chrupiące ciasteczka kokosowe

CIastka, których nie dostaniecie w najlepszej cukierni.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 40
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 8 minutes
Całkowity czas 38 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 160 g mąki pszennej + do podsypania
  • 170 g masła
  • 90 g ciemnego cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wymieszać mąkę, sodę i sól. Do miski miksera włożyć miękkie masło i cukier, miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko, miksować przez pół minuty, następnie dodać ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe i mąkę z dodatkami, wymieszać do całkowitego połączenia.
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na porcję wielkości orzech włoskiego, każdą kuleczkę rozwałkować na cieniutkie ciasteczko podsypując mąką, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec przez 5 - 8 minut, na złoty kolor.
  • Studzić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu, ciastka schować do szczelnie zamkniętego słoika lub naczynia.
  • Smacznego!
Chrupiace ciasteczka kokosowe
Chrupiace ciasteczka kokosowe
« Placek drożdżowy z pomarańczami
Tarta z łososiem i mozzarellą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Mikro Zu napisał

    05 lipca, 2016 at 11:51 am

    5 stars
    exxtra, dokładnie taki smak za mną chodził od dłuższego czasu! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 lipca, 2016 at 3:23 pm

      Więc do dzieła 🙂 Ciasteczka są uzależniające ;)!

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    19 grudnia, 2013 at 3:08 pm

    Mmmmhhhyyy...ciasteczka w sam raz do schrupania,Aniu kusisz ,a waga nie ma litości 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 grudnia, 2013 at 10:58 pm

      Tak, waga to przekleństwo!!! ale ciastka warte grzechu:)

      Odpowiedz
  3. Sprawdzona Kuchnia napisał

    18 grudnia, 2013 at 3:10 pm

    🙂

    Odpowiedz
  4. Magda Szewciów napisał

    18 grudnia, 2013 at 8:38 am

    Wrrr, a już miałam nie robić innych ciastek, a tu takie coś! ;))))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 grudnia, 2013 at 8:56 am

      Te ciasteczka koniecznie musisz spróbować!!! Cieniusieńkie i chrupiące... pyszności 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}