Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Ciasteczka cytrynowe

Aktualizacja: 15 kwi, 2021 · Opublikowany: 21 gru, 2013 · przez Anna · 17 komentarzy

Skocz do przepisu

Pewnie nie raz naszła Was ochota na coś słodkiego, a w szafkach pusto! Od teraz to nie problem, bo z tego przepisu przygotujecie sporo pysznych ciastek w kilka chwil. Przepis jest banalnie prosty, a ilość składników minimalna. Efektem są aromatyczne cytrynowe ciastka. Ciasteczka mają chrupiącą lekko spękaną skórkę i miękki środek. Po wystudzeniu należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, jeśli chcecie aby w środku zachowały swoja miękkość. Przyznaję, że zapomniałam wieczorem zamknąć je w słoiku, ciasteczka po nocy wysychają i robią się chrupiące. Przypominają pewnie znane Wam ciasteczka amaretti. Super smakują zanurzone w kawie lub herbacie.

ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka cytrynowe

📖 Przepis

Print Pin
4,92 z 12 głosów

Ciasteczka cytrynowe

Proste i bardzo smaczne ciasteczka o orzeźwiającym smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 225 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 łyżka skórki z cytryny (otarta) (1 cytryna = 1 łyżka)
  • 15 ml soku z cytryny (15ml = ½ cytryny)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 średnie jajko

Dodatkowo

  • cukier puder do obtoczenia ciastek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cytrynę wyszorować i sparzyć gorącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę.
  • Do miski włożyć posiekane masło, dodać cukier i skórkę z cytryny, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać sok z cytryny i jajko, ponownie wymieszać.
  • Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Schłodzone ciasto podzielić na porcję wielkości orzecha włoskiego, uformować kuli. Na talerz wsypać cukier puder, obtaczać w nim kuli z ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać przygotowane ciastka.
  • Piec przez 10 minut. Wystudzić na kratce.
ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka cytrynowe

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    4,92 from 12 votes (4 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Hanna napisał

    08 czerwca, 2023 at 9:58 pm

    5 gwiazdek
    Świetne! Łatwe i szybkie do przyrządzenia, nieskomplikowane, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Dziękuje bardzo :)))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 czerwca, 2023 at 12:10 am

      Wspaniale, polecam się 🙂

      Odpowiedz
  2. Julita napisał

    17 sierpnia, 2022 at 1:16 pm

    5 gwiazdek
    Przepis idealny, ciastka wyszły nawet z pomyloną kolejnością składników, a właściwie po zagnieceniu wszyskich na raz. Bardzo polecam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 sierpnia, 2022 at 4:28 pm

      Bardzo się cieszę, że wszystko wyszło na piątkę 🙂 Pozdrawiam i smacznego!

      Odpowiedz
  3. Aleksandra napisał

    15 stycznia, 2022 at 11:05 am

    Hej
    Masło z lodowki czy temperatura pokojową?🤔
    Pozdrawiam
    Ola😄

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 stycznia, 2022 at 8:56 pm

      Masło z lodówki, które będziemy mogli łatwo pokroić nożem, ale miękkie też się nada, później ciasto i tak ląduje w lodówce, aby się schłodziło 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  4. Joanna napisał

    13 grudnia, 2021 at 8:56 pm

    5 gwiazdek

    Mega pyszne i proste! Polecam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 grudnia, 2021 at 11:17 pm

      Dziękuję i bardzo się cieszę, że ciasteczka posmakowały 😁

      Odpowiedz
  5. PoczątkującyCukiernik napisał

    23 kwietnia, 2021 at 4:56 pm

    Witam serdecznie,
    Na dniach planuję wykonać przepis, nie jestem pewny tylko co do wersji X2 i X3. Z uwagi, że nie jedne ciasteczka robione z tej strony schodziły w oka mgnieniu planuję zrobić ich więcej. W składnikach tych ciasteczek w wersji X2 i X3 nie zmienia się ilość skórki oraz soku z cytryny. Proszę mi powiedzieć, czy to jest błąd i należy wszystko i tak przemnożyć, czy np. z uwagi na intensywność nie należy zwiększać tych składników.
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 kwietnia, 2021 at 5:17 pm

      Kalkulator jest dość prosty, przelicza składniki prawidłowo choć ma problem z np: "skórka z 1 cytryny" to jest już dla niego problem. W takiej sytuacji, jeśli jakiś składnik pozostaje bez zmian, to trzeba tylko ten skladnik pomnożyć x 2 lub x 3. Staram się to zmienić w przepisach tak, żeby kalkulator to zrozumiał 😉 ale mam tych przepisów pewnie z 800 do przerobienia 😜. W ciasteczkach cytrynowych już zmieniłam, powinno pojawiać się wszystko prawidłowo. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 😁

      Odpowiedz
  6. Simenai napisał

    04 listopada, 2020 at 9:10 pm

    5 gwiazdek
    Ja dodatkowo rozpuściłam gorzką czekoladę, i każde ciastko po kolei umoczyłam w tej masie. Po leżakowaniu w lodówce ciasteczka wręcz rozpływają się w ustach, a gorzka czekolada podkreśla ich aromat.
    Wspaniały przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 listopada, 2020 at 10:38 pm

      Dziękuję😁 Z czekoladą to wspaniały pomysł ❤️

      Odpowiedz
  7. Iza napisał

    27 kwietnia, 2019 at 2:14 pm

    5 gwiazdek
    Pyszne, pyszne, pyszne! Znikają w mgnieniu oka! Pilecma wszystkim!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 kwietnia, 2019 at 10:00 pm

      Wspaniale <3 Bardzo ciszę się, że Wam tak smakują 🙂

      Odpowiedz
  8. inka napisał

    11 grudnia, 2018 at 11:18 pm

    5 gwiazdek
    Zrobiłam dziś z dzieciakami (3 i 5lat). Pyszniutkie, łatwe, chrupkie ale i delikatne. A jaką dzieci miały frajdę w robieniu kuleczek i obtaczaniu ich w c.pudrze! Polecam ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 grudnia, 2018 at 11:26 pm

      Super! I to jest ważne! robienie czegoś z miłością ! Uściski dla małych cukierników ?

      Odpowiedz
  9. sami napisał

    22 grudnia, 2013 at 5:33 pm

    4 gwiazdki
    Anna super przepis dziekuje za podsuniecie takiego pomysłu.
    Prosił bym Cie również żebyś pisząc kolejne pisała co np zrobic z ta skorka od cytryny trzeba ja zetrzec sparzyc itd a tego brakuje:P
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.