• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 22 gru, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Ciastka, ciasteczka, ciastunia to najpopularniejszy wypiek w ostatnim czasie w mojej kuchni, a piekę ich po kilka blach każdego dnia! Ogromne ilości ciasteczek są dla znajomych i rodziny, których obdarowujemy w okresie świątecznym domowymi wypiekami. Na stronie jest już spory zestaw ciastek, z którego możecie skorzystać i upiec prezenty do zjedzenia. Dla tych, co im zawsze mało mam jeszcze jeden świetny przepis. Ciasteczka korzenne to efekt połączenia kuchni Bliskiego Wschodu i Europu ciasteczka mają w sobie coś z pierniczków i odrobinę z włoskich aromatycznych ciasteczek korzennych. Zaraz po upieczeniu są miękkie, a po kilku dniach w szczelne zamkniętym pojemniku robią się chrupiące. Ciasteczka korzenne są bardzo smaczne o wyraźnej nucie piernikowej idealne na okres zimowy. Wspaniale smakują z kubkiem kawy!

ciasteczka korzenne
Print Pin
5 z 1 głosu

Ciasteczka korzenne

Aromatyczne ciasteczka korzenne z lukrowanym wierzchem.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Desery
Porcji 16
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 60 g rodzynek
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki koniaku (brandy lub innego alkoholu)
  • 150 g gorzkiej czekolady (posiekanej w kostkę)
  • 240 g mąki pszennej
  • ½ łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukru waniliowego)
  • 1 łyżka otartej skórki cytryny i pomarańczy
  • 1 małe jajko

Dodatkowo na lukier

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 170 g cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rodzynki/żurawinę namoczyć w alkoholu przez 10 minut. W misce umieścić składniki suche, wymieszać.
  • Do drugiej miski włożyć miękkie masło, skórkę z cytryny i pomarańczy i wanilię, krótko ubijać do połączenia się składników, następnie dodać jajko oraz suche składniki zmiksować do ich połączenia na koniec dodać rodzynki/żurawinę i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby ciasto stwardniało.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C bez termoobiegu lub do 170 st C z termoobiegiem.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odmierzać kawałki o wadze 50 g, formować w dłoniach kulki, układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut.
  • Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier, wystarczy wymieszać składniki do ich połączenia.
  • Po upieczeniu wyjąć na kratkę i pozostawić do wystygnięcia. Kiedy ciasta są jeszcze gorące pomalować je lukrem i udekorować kilkoma kostkami kandyzowanej skórki pomarańczy.
ciasteczka korzenne

Przepis podejrzany u Yotama Ottolenghi.

« Piernik staropolski - część II
Oliebollen »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}