Ciasteczka owsiane, u mnie w kuchni zawsze jakieś awaryjne opakowanie ciasteczek było na wypadek, na przykład ochoty upieczenia sernika. Zazwyczaj używałam kupnych ciasteczek. Pomyślałam, że przecież można upiec tego typu ciastka w domu i to bez większego wysiłku, a z pewnością będą one znacznie zdrowsze i lepsze niż te ze sklepu. Co istotne nie będą miały w swoim składzie przynajmniej 5 zbędnych składników. Przepis na te ciastka jest bardzo prosty, ciastka są smaczne i idealne do spodów na sernik co sprawdziłam w przepisie na sernik z nutką pomarańczy. Ciasteczka świetnie smakuję udekorowane ciemną czekoladą posypane orzechami, można tutaj poszaleć i dodać do nich ulubione bakalie. Ciastka można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecam!
📖 Przepis
Ciasteczka owsiane
🥘 Składniki
- 200 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 50 g drobnego cukru
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczka soli
- 160 g płatków owsianych
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pszennej
🔪 Instrukcje
- Mało umieścić w misce miksera dodać cukier, zmiksować na gładką puszystą masę. Następnie dodać po jednym jajku, po każdym dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki, dokładnie połączyć.
- Na końcu dodać płatki owsiane, (jeśli macie płatki owsiane gruge, można je delikatnei rozdrobnic w blenderze) wymieszać łyżką. Miskę z ciastem wstawić do lodówki na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Wyjąć ciasto z lodówki, nabierać łyżką równe porcje, zwilżonymi dłońmi formować kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 5 cm odstępach, kulki rozpłaszczyć na cieniutkie ciasteczka.
- Wstawić do piekarnika, piec 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Comments
No Comments