• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Aktualizacja: 15 Kwi, 2021 · Opublikowany: 23 Paź, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Ciasteczka owsiane, u mnie w kuchni zawsze jakieś awaryjne opakowanie ciasteczek było na wypadek, na przykład ochoty upieczenia sernika. Zazwyczaj używałam kupnych ciasteczek. Pomyślałam, że przecież można upiec tego typu ciastka w domu i to bez większego wysiłku, a z pewnością będą one znacznie zdrowsze i lepsze niż te ze sklepu. Co istotne nie będą miały w swoim składzie przynajmniej 5 zbędnych składników. Przepis na te ciastka jest bardzo prosty, ciastka są smaczne i idealne do spodów na sernik co sprawdziłam w przepisie na sernik z nutką pomarańczy. Ciasteczka świetnie smakuję udekorowane ciemną czekoladą posypane orzechami, można tutaj poszaleć i dodać do nich ulubione bakalie. Ciastka można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecam!

ciasteczka owsiane
Print Pin
5 z 1 głosu

Ciasteczka owsiane

Pyszne ciasteczka z płatkami owsianymi.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

  • 200 g masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczka soli
  • 160 g płatków owsianych
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pszennej

🔪 Instrukcje

  • Mało umieścić w misce miksera dodać cukier, zmiksować na gładką puszystą masę. Następnie dodać po jednym jajku, po każdym dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki, dokładnie połączyć.
  • Na końcu dodać płatki owsiane, (jeśli macie płatki owsiane gruge, można je delikatnei rozdrobnic w blenderze) wymieszać łyżką. Miskę z ciastem wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, nabierać łyżką równe porcje, zwilżonymi dłońmi formować kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 5 cm odstępach, kulki rozpłaszczyć na cieniutkie ciasteczka.
  • Wstawić do piekarnika, piec 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Kulki z ciasta robiłam wielkości orzecha włoskiego i z takiej porcji ciastko wychodzi bardzo duże, oczywiście możecie zrobić mniejsze ciasteczka, pamiętajcie tylko, aby pilnować ich przy pieczeniu, ponieważ będą potrzebowały mniej czasu na upieczenie się 🙂
Ciasteczka owsiane jedno obok drugiego na obrusie.
Ciasteczka owsiane
Poprzedni wpis « Sernik z nutką pomarańczy
Kolejny wpis Chleb z mąki pełnoziarnistej »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie