Ciastka czekoladowe są dobre na wszystko, a te można powiedzieć podwójnie dobre, bo z dodatkiem białej czekolady i kakao. Aby wzbogacić ich smak, dodałam suszoną żurawinę. Pyszności te szczególne polecam na jesienną porę, porcja czekolady rozgrzewa i poprawia nawet najgorszy humor. Ciastka czekoladowe są bardzo łatwe do przygotowania i błyskawiczne, ciasto nie wymaga wałkowania i wykrawania. Wystarczy odmierzyć porcje ciasta łyżką, może być łyżka do lodów i nałożyć na blachę. Pozostaje już tylko wstawić do piekarnika, a po 15 minutach mamy gotowe pyszne ciastka. Muszę przyznać, że ciasteczka smakowały nam najbardziej następnego dnia po upieczeniu. Ciastka po całkowitym wystudzeniu można przechowywać przez dłuższy czas, choć u nas nigdy się to nie udało 😉 Polecam serdecznie!
📖 Przepis
Ciastka czekoladowe
🥘 Składniki
- 120 g cukru
- 130 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 średnie jako
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 g mąki
- 25 g kakao
- 100 g białej czekolady (posiekanej w kostkę)
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
🔪 Instrukcje
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajko, sodę, cynamon, mąkę i przesiane kakao, wymieszać do połączenia się składników.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Do masy dodać czekoladę i żurawinę, wymieszać
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać porcje ciasta, każde ciastko delikatne spłaszczyć dłonią. Ciastka pieczemy 10 - 15 minut. Studzimy na kratce.
- Smacznego!
Comments
No Comments