• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka owsiane z czekoladą

Ciastka owsiane z czekoladą

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 14 lut, 2017 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ferie to aktywny wypoczynek i zwiększone zapotrzebowanie na coś smacznego i dającego dużo energii. Mam coś takiego dla was - ciastka owsiane z czekoladą. Ciastka poza płatkami owsianymi i czekoladą, a właściwie mieszanką czekolady białej i ciemnej mają jeszcze coś w swoim składzie. Jest to suszona żurawina i grubo siekane orzechy laskowe. Ciastka owsiane z dodatkiem bakalii zawsze są dobre, a te poza tym, że są smaczne, są również bardzo łatwe. Przygotowanie ich zajmie wam nie więcej niż piętnaście minut, a kolejne piętnaście to pieczenie. Po całkowitym wystudzeniu można zamknąć do plastikowej torebki lub puszki i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na spacer. Można przechowywać je przez kilkanaście dni oczywiście, jeśli tyle wytrzymają i wcześniej nie zostaną zjedzone 😉 Ładnie zapakowane mogą być fantastycznym prezentem. Dziś są Walentynki! Jeśli obchodzicie to święto, to może upieczecie ciasteczka właśnie dla ukochanej osoby!

ciastka owsiane z czekolada
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciastka owsiane z czekoladą

Macie ochotę na ciastka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami? Prosty pyszny i szybki przepis.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 24
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 12 minutes
Całkowity czas 27 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 175 g płatków owsianych (górskich)
  • 140 g masła (pokrojonego w kostkę)
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 35 g orzechów laskowych (grubo posiekanych)
  • 50 g gorzkiej czekolady (pokrojonej w kosteczkę)
  • 50 g białej czekolady (pokrojonej w kosteczkę)
  • 2 duże jajka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce miksera stacjonarnego według podanej kolejności, wymieszać do połączenia się składników, trwa to chwilkę.
  • Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na papier układać równe porcje ciasta, ja odmierzam porcje łyżką do lodów, między kulami ciasta zachować odstępy. Dłoń zwilżyć wodą i spłaszczyć każda kulkę ciasta, wystarczy delikatnie nacisnąć tak, aby z kulki zrobił się placek o grubości około 5-7 mm.
  • Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 12-15 minut do zarumienienia się wierzchu ciastek.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć ciastka na kratkę do wystudzenia.
  • Zimne ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilkanaście dni.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli nie macie miksera stacjonarnego, który mógłby wymieszać ciasto, to można zrobić to ręcznie. Należy w tym celu w jednej misce umieścić masło ( w tym przypadku lepiej, żeby było w temp. pokojowej) i jajka zmiksować ręcznym mikserem na puszystą masę, a następnie zacząć dodawać składniki suche, dalej można mieszać łyżką lub ręką.
ciastka owsiane z czekolada
ciastka owsiane z czekolada
« Pizza serowa z ziołami
Bułki hamburgerowe z zakwasem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kaja napisał

    14 lutego, 2017 at 6:15 pm

    wyglądają pysznie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 lutego, 2017 at 8:30 pm

      Dziękuję 🙂 Polecam, są pyszne!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}